Avstrija raj za rekreativno smučanje

Avstrija je pravi raj za rekreativno smučanje ter vrhunske smučarske treninge in tekme. V deželi je alpsko smučanje tudi prevladujoč šport. Med priljubljene sodijo tudi drugi zimski športi, kot so smučarski skoki in deskanje na snegu. Avstrija se ponaša s številnimi vrhunskimi športniki, med katerimi je vrsta največjih alpskih smučarjev vseh časov. Zato ne preseneča dejstvo, da je razmeroma majhna Avstrija gostila že dve izvedbi zimskih olimpijskih iger.

Odvijale so se leta tisoč devetsto štiriinšestdeset ter tisoč devetsto šestinsedemdeset v Innsbrucku. Od tod tudi navdušenje za bob, sankanje, skeleton ter druge zimske športne aktivnosti. Innsbruck je gostil tudi Zimsko olimpijado mladih leta dva tisoč dvanajst.

Najboljša evropska smučišča

V Avstriji se nahajajo mnoga najboljša evropska smučišča. Med najbolj znana sodijo Obergurgl, Kuhtai, St. Anton, Zell am See-Kaprun, Schladming, Kitzbühel, Soll in Hintertux. Smučarska središča se nahajajo skoraj po celotnem ozemlju države, zgolj severozahod je nekoliko bolj skopa z ponudbo. Zato pa so toliko bolj bogati nekateri drugi predeli. Avstrija ima osemsto zimsko-športnih krajev v enainsedemdesetih regijah, skupno pa skoraj štiristo smučišč. Skoraj tretjino smučišč prispeva zvezna dežela Tirolska, ki se nahaja proti zahodu. Povsem zahodni del namreč pripada Predarlski zvezni deželi, ki prispeva dvainštirideset smučišč. Posebnost Tirolske niso zgolj obilica smučišč, ampak celoletna ledeniška smučišča.

Na njih lahko vrhunske pogoje dobijo profesionalni smučarji, deskarji, smučarji tekači, najde pa se dovolj prostora tudi za začetnike. Med njimi je tudi največje celoletno smučišče v Avstriji. Ledenik Stubai omogoča smučanje na dvanajstih kvadratnih kilometrih površine, proge pa segajo od tisoč petsto sedemdeset do tri tisoč dvesto metov.

Sneg se na smučišču je od oktobra do julija. Ledeniki Hintertux, Pitztal ter Kaunertal omogočajo smučanje na visoki nadmorski višini v času, ko je na drugih smučišči sneg že zdavnaj skopnel. Avstrija je dežela, ki jo smučarji rekreativci ter vrhunski smučarji radi obiskujejo zaradi odličnih pogojev smučanja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja