Čemu služi požarni red in ali je le-tega sploh treba imeti?

Jasno je, da je varnost v vseh objektih, v katerih se gibamo na prvem mestu. Tako je torej tudi nujno treba imeti požarni red v vsakem objektu, kjer se ljudje zadržujemo. Namreč, če le-tega nimamo, si ga moramo takoj priskrbeti, obvestiti za to primerne ljudi, ali pa poskrbeti, da s tem opravi sodišče.

Namreč zakonsko gledano, mora požarni red imeti popolnoma vsak objekt, ki je v uporabnem stanju. Ne smemo pa na to gledati, kot zgolj na obvezo, saj požarni red konec koncev skrbi in rešuje življenja. To pa je tisto, zakaj je pravzaprav požarni red treba imeti. Zakon sicer požarni red res zahteva, a to je zgolj formalnost. Zdrava pamet pa nam pove, da nam ali ljudem okoli nas požarni red lahko reši življenje.

Čemu torej služi požarni red in zakaj ga je vselej treba imeti?

Jasno je, požarni red izdelan zaradi varnosti. Tu pa gre za varnost tako pred požarom, saj takle red določa tudi pravila, kako se pri delu na delovnih mestih ravnati. Ta pravila morajo biti predstavljena vsakemu zaposlenemu, saj pomagajo k razumevanju tveganj, če varnosti pri delu ne izvajamo pravilno. Poleg tega pa požarni red določa tudi število gasilnih aparatov, ki jih mora imeti določen objekt, število zasilnih izhodov, načrt, kjer se ti izhodi jasno vidijo in tako dalje.

Rečemo torej lahko, da tak red zajema tako zaščitne ukrepe pred požarom kot tudi ukrepe, ko se že znajdemo v goreči stavbi. Nič od tega pa ne smemo jemati zlahka. To še posebej drži za delodajalce in večja industrijska podjetja.

Namreč, če mi kot delodajalec nismo dovolj dobro seznanjeni s požarnim redom, prav gotovo tudi naši uslužbenci ne bodo bili. Mi pa smo tisti, ki bomo krivi, če se njim v primeru požara karkoli zgodi. Zato, kdor še nima požarnega redu, naj si le-tega hitro priskrbi, saj bo v nasprotnem primeru imel lahko zelo velike probleme.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja