Enodnevni izleti po Sloveniji v gore, na morje, ipd.

Slovenija je kljub svoji majhnosti zelo prostrana dežela, saj ima gore, ima morje, ima prostranost Panonske nižine, ima vinorodna gričevja, ima Kras, ima številne podzemne jame, ima čudovite reke ter še mnogo drugih čudovitih izletniških točk. Zato so enodnevni izleti po Sloveniji mogoči na veliko prekrasnih točk in je tako vprašanje kam na izlet v Sloveniji povsem odveč, bistveno bolj primerno bi bilo vprašanje kam najprej na izlet v Sloveniji, saj je izletniških točk toliko, da se je zaradi številčnosti težko odločiti kam najprej. Če so vam ljubše gore vas enodnevni izleti po Sloveniji popeljejo v gore, če pa vam je ljubše morje, pa si izberite za svojo izletniško destinacijo čudovito slovensko obalo.

Kam na izlet v Sloveniji se sprašujete?

Na izlet po Sloveniji se odpravite kamor vam srce poželi, samo izbrati morate sebi najljubšo destinacijo ali pa če se odločite obiskati vse in se morate zgolj odločiti kam najprej.

kam na izlet v Sloveniji
Enodnevni izleti

Enodnevni izleti po Sloveniji vas popeljejo v gore ali na morje ali pa kamorkoli vmes, tudi pod zemljo, npr. v Postojnsko jamo ali pa katero koli drugo od številnih podzemskih jam v Sloveniji. Gurmanski navdušenci se lahko odločite za ne malokateri kmečki turizem, ki jih je v Sloveniji zares precej.

Spet druge vas lahko enodnevni izleti po Sloveniji na več mest s termalnimi vrelci, ki imajo zdravilne učinke za mnogo katero bolezensko stanje ali okrevanje po poškodbi, lahko pa si tam zgolj privoščite blagodejno kopel in povrnitev moči za nove poslovne in / ali privatne napore. Enodnevni izleti po Sloveniji omogočajo tudi obisk vinorodnih krajev, kjer boste neizmerno uživali vsi ljubitelji žlahtne kapljice, saj je Slovenija poznana po mnogo kakovostnih sortah vina, pa naj si bo to kraški Teran, dolenjski Cviček ali pa Laški rizling iz štajerskega vinorodnega okoliša. Torej, kam vas enodnevni izleti po Sloveniji popeljejo res ni vprašanje na mestu, ampak se morate vi sami vprašati, kaj si boste najprej ogledali in kaj na zadnje, da si boste ogledali vse kar ponuja naša majhna, a čudovita Slovenija.

Poglejmo nekaj idej za enodnevne izlete po Sloveniji

Cerkniško jezero

Jezero, ki je čudovit čudež narave, na katerega prepogosto pozabljamo, je pa zanimiv cilj vse dni v letu. Jezero je enostavno dostopno iz primorske avtoceste. Gre za presihajoče jezero, ki občaso skoraj popolnoma izgine, občasno pa predstavlja praktično velikansko poplavljeno področje.

Pozimi bomo ob lepih dnevih na jezeru našli izjemno veliko število obiskovalcev, ki na jezeru drsajo. Glede na to, da je jezero pozimi relativno plitko je drsanje varno, sicer pa ga domačini preizkusijo in je tako za turiste popolnoma varno. Ko ga boste obiskali ne boste verjeli koliko ljudi drsa na jezeru.

Poleti je jezero enako priljubljena destinacija, saj omogoča da se ob jezeru ohladite, po poteh okoli jezera lahko tečete ali se drugače rekreirate, sicer pa je ob jezeru tudi več gostiln in kavarn v katerih lahko posedate in uživate ob odlični kavi in drugih napitkih.

Most na Soči in Tolmin

Na Most na Soči se pripeljemo z avtovlakom, ki je izjemna izkušnja. Z avtomobilom se zapeljemo do Bohinja in tam zapeljemo na avtovlak, ki nas odpelje do Mosta na Soči, kjer se vkrcamo v ladjico in se z njo zapeljemo po jezeru. Vožnja z ladjico je zabavna in odpelje vas izjemno prijazen kapetan. Nato se odpeljemo do Tolmina in si tam ogledamo Tolminska korita. Gre za eno izmed najlepših stvari, ki jih lahko vidimo v Sloveniji.

Tolminska korita so nekaj posebenega iz različnih razlogov, sprehod po koritih vam bo pokazal več rek, ki se prelivajo po najlepših gorskih koritih, sprehod je izjemno prijeten in ne zahteva veliko fizičnega napora. Pred koriti je tudi parkiričše, na katerem vas usmerja prijazen možakar, res pa je, da je v najvišji sezoni lahko parkirišče precej polno. V zadnjem času so v Tolminu testno organizirali avtobusni prevoz iz Tolmina v Tolminska korita, ki bo zmanjšal težave s parkirišči.

V okolici Tolmina je več različnih stvari, ki si jih lahko ogledate v povezavi s I. svetovno vojno, seveda če vam je ta tematika zanimiva.

Pohorje

Pohorje je seveda čudovito hribovje, ki se razteza med Mariborom in Dravogradom, tako da je destinacij, ki si jih lahko izberete kar precej. Če ste v Mariboru je najenostavneje, da se enostavno odpravite peš na Pohorje. Pot traja od ene ure do ure in pol, če pa vam je to preveč, se lahko ustavite na eni izmed koč, ki so na poti do vrha, koča na Trikotni jasi ali koča pri Lukeju, malo pod vrhom (na koncu “bejbike”) pa vas pričakujejo tudi druge koče.

Rogla in Lovrenška jezera

Rogla je že sama po sebi čudovita in primerna destinacija za izlet. Lahko jo nadgradimo s kopanjem v Zrečah in tako združimo gibanje na svežem zraku in kopanje ter savnanje.

Če pa želimo nekoliko daljši izlet, pa se z avtomobilom zapeljemo do Koče na Peskih. Tukaj začnemo peš pot proti Lovrenškim jezerom. Pot traja približno uro in pol (podrobnosti), so pa Lovrenška jezera izjemno lepa in precej redko obiskana. Med jezeri se boste sprehajali po brveh in jezera so čudovita tako poleti kot pozimi. Pozimi je pot nekoliko bolj orientacijski zahtevna, poleti pa je pot precej enostavna, tako da se nanjo lahko odpravi vsakdo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja