Učinkovita optimizacija za iskalnike

Postavitev spletne strnai je danes ena izmed enostavnejših stvari, zato se veliko podjetnikov odloči, da bodo svoj posel opravljali tudi na spletu. Vendar spletna stran še ne prinese prodajne pomladi. Kajti, spletna stran, ko jo postavimo, še ne prinaša obiskovalcev, je le prazna trgovina, v katero noben ne zaide. In tako so podjetniki lahko že na začetku pnekoliko razočarani, saj spletna stran ne prinese rezultatov, ki so jih pričakovali.

Zato je pomembna optimizacija za iskalnike, ki lahko uporabnike pripelje na spletno stran ne da bi plačevali za vsakega novega uporabnika. To je lastnost večine marketinških kanalov, da za vsakogar, ki pride na našo spletno stran plačamo neko vsoto (cost per click). Optimizacija za iskalnike ni takšna, kajti ni nam potrebno plačevati za vsakega dodatnega uporabnika, ko smo enkrat na dobri poziciji, je vseeno koliko uporabnikov pride na našo spletno stran, za nobenega uporabnika nam ni potrebno plačati niti centa.

Seveda to ne pomeni, da je optimizacija za iskalnike brezplačna, še zdaleč ne. Znanja, ki so potrebna zato da vemo kaj in kako optimizirati, so izjemno specializirana, zato je precej težko najti nekoga, ki je sposoben optimizacijo za Google izvesti na takšan način, da  bo resnično prinesla rezultate.

Pridobivanje povratnih povezav je vejretno ena izmed najpomembnejših postopkov za dobro pozicioniranje spletne strani v iskalnikih. Pridobivanje povratnih povezav pa je seveda lahko tudi najbolj problematična stvar, ki jo izvedete v vaših postopkih, saj če je napačno izvedena bo Google hitro ignoriral povratne povezave ki ste jih pridobili. In to, če boste imeli srečo. Če boste resnično neprimerno pridobivali povratne povezave ali če boste enostavno imeli nesrečo, se bo Google odločil, da vas bo negativno kaznoval. V obeh primerih boste vsaj izgubili čas, ki ste ga vložili v pridobivanje povratnih povezav, lahko pa izgubite tudi pozicije, ki ste jih že imeli. Včasih pa se google odloči, da spletno stran v celoti odstrani iz iskalnih rezultatov in je potem bolj ali manj sploh nikoli več ne vrne.

Kot podjetje si ne morete privoščiti slabe optimizacije, kajti vaše poslovanje je odvisno od tega, kako dobro ste pozicionirani v isklanikih. Zato se vedno obrnite na tiste, ki so že preverjeni v optimizaciji za iskalnike. Recimo seos.si je spletna stran, ki jo vodi eden največjih strokovnjakov za optimizacijo v iskalnikih v Sloveniji. Ne le, da je optimiziral izjemno veliko število spletnih strani, je tudi precejšenj marketinški storkovnjak, torje zna optimizacijo primerno vključiti v druge marketinške kanale in tako pripraviti celostno marketinško strategijo. Če to potrebujete, potem je najbolje, da ga kar obiščete na seos.si.

Seveda, lahko pa še malo poačkate. Počakate, da bo vaša konkurenca še bolje optimizirana, da bo imela še večjo prednost v številu in kvaliteti povratnih povezav in potem kasneje še več plačate za optimizacijo 😀

Ne, ne morete.

Seo optimizacija vpliva na vsakdanjik

Aktivnost optimizacije spletnih strani ali na kratko SEO napreduje, se razvija in spreminja skladno s potrebami uporabnikov ter razvojem tehnične podpore. Pred dvema desetletjema je bila spletna stran redkost, lahko bi rekli tudi razkošje. Danes na drugi strani profesionalna aktivnost ne more biti konkurenčna, če jo ne podpira postopek optimizacije. Profesionalna aktivnost proizvaja izdelke ali nudi storitve, njena uspešnost je odvisna od sposobnosti trženja izdelkov ali storitev. Povpraševanje danes do njih dostopa na bistveno bolj sodoben način kot nekoč. Digitalna tehnologija s pomočjo spleta ter SEO-ta omogoča, da povpraševanje dobi informacijo o ponudbi takoj in povsod. Takoj pomeni trenutek po tistem, ko se pojavi potreba po izdelku ali storitve. Povsod pa pomeni, da s tem v zvezi povpraševanje nima geografskih omejitev.

Uporabniku aktivnost SEO optimizacije ponudi pomoč oziroma koristno informacijo o ponudbi ne glede na lokacijo. Lahko je to okolica stalnega prebivališča, lahko je okolje profesionalne aktivnosti, določeno okolje na potovanju ali okolje preživljanja prostega časa ter katera koli druga lokacija. Verjetno ima SEO postopek optimizacije toliko večjo korist, kolikor bolj je uporabnik oddaljen od domačega okolja. Ker je doma bolj seznanjen z obstoječo, aktualno ali novo ponudbo, so potrebe manjše kot zunaj tega okolja.

Doma nam SEO pomaga predvsem pri oceni znane ponudbe s tisto izven domačega okolja. Bolj kot se oddaljujemo izven tega okolja, vedno bolj so nam vsakdanje stvari neznane. SEO nam v takem primeru ponudi celo vrsto pomoči. Ponudi nam najboljšo smer potovanja, kar je posebno cenjeno v primeru nenadnih in nenačrtovanih sprememb. V tujem okolju imamo enake vsakdanje potrebe, kot doma. S SEO pomočjo imamo možnost v trenutku pridobiti informacijo, kje, kako, na kakšen način lahko izpolnimo svoje želje in zahteve.

SEO optimizacija omogoča spletnim uporabnikom hitreje pridobiti koristne informacije.

Optimizacija za iskalnike omogoča, boljšo informiranost.

Obiskovalcem spleta optimizacija za iskalnike lahko ponudi informacije na način, ki je načeloma najbolj dostopen. Najbolj dostopen pomeni, da je spletna stran, ki ima takšno ali drugačno vsebino, v prednosti pred drugimi spletnimi stranmi. Prednost pred drugimi spletnimi stranmi je v tem, da je med rezultati iskanja uvrščena na mesta, ki omogočajo večjo možnost obiska. Optimizacija za iskalnike omogoča večjo možnost obiska na razne načine. Z večjim obiskom se izboljšuje informiranost, ki je koristna tako za lastnika spletne strani oziroma deležnika učinkov spletne strani, kot tudi splošno širše javnost. Danes informacije, s svojo enostavno in učinkovito dosegljivostjo, lahko pripomorejo k sprejemanju mnogih odločitev. Informacije imamo danes na vsakem koraku. Ljudje jih dosegamo na klasične ali sodobne načine informiranja.

Optimizacija za iskalnike najbolj koristi sodobnemu načinu informiranja, lahko pa pripomore k izboljšanju klasičnega načina informiranja. Sodoben način informiranja je v porastu, kljub temu klasičen način zagotovo še lep čas ne bo izumrl. Optimizacija za iskalnike se zaveda pomena obeh načinov informiranja. Sodoben način informiranja optimizacija za iskalnike bistveno bolj določa, saj ima temu primerno večje možnosti. Kljub temu se optimizacija za iskalnike zaveda pomena klasičnega informiranja. Klasično informiranje je lahko doseganje kupcev izdelkov ali storitev, ki imajo raje klasično trženje in mnoge druge klasične načine.

Sodoben način uporabljajo zgolj za hitrejše in enostavnejše doseganje informacij. Informacije so vedno oblikovale človekovo mnenje, zato je zelo pomembno, kako so vsebine podane. Zelo pomembno je, da so nastavljen doseganju ciljev primerno. Doseganje ciljev je lahko zelo različno. Sodoben načni komuniciranja ima nekatere svoje značilnosti, katerih optimizacija za iskalnike dobro zaveda. Predvsem so zanimivi vzorci obiska spleta. Obiskovalci spleta do različnih vsebin dostopajo na različne načine.

Optimizacija za iskalnike izboljša dostopnost spletne strani ter s tem izboljšuje cilje in namene te spletne strani.

Optimizacija za iskalnike omogoča večjo dostopnost.

Svetovni splet je v veliki meri spremenil naš vsakdanjik. Preko spleta se danes odvija veliko število komunikacij, opravil, dogovorov. Optimizacija za iskalnike omogoča večjo dostopnost spletne strani širši javnosti. Večja dostopnost spletne strani je dobrodošla z več vidikov, za različne udeležence. Pomembne in koristne informacije z dobro uvrstitvijo iskalec dobi prej in hitreje. Dobra informiranost mu pomaga pri specifičnih in splošnih aktivnostih v vsakdanjiku. Optimizacija za iskalnike je pomembna za motivacijo širšega kroga udeležencev. Na eni strani so kreatorji spletnih strani in njihovi lastniki, na drugi pa uporabniki iskalnikov.

Optimizacija za iskalnike omogoča, da kreatorji spletnih strani in lastniki dosegajo cilje ter jih lahko preverijo kadar se pojavi potreba po preverjanju. Uporabniki iskalnikov pa se s procesom iskanja učijo selekcionirati dobre spletne strani od slabi. Na spletu je namreč veliko spletnih strani, ki so postavljene z različnimi nameni. Nekateri nameni za uporabnike nimajo pretirane vrednosti in koristi, zato je njihov obisk potrata časa in energije.

Z večjo uporabo iskalnikov in obiskom spletnih strani uporabnik lahko dobi občutek kako pravilno postopati pri izbiri, ki njemu najbolj ustreza. Uporabniki spleta in iskalci informacij se med seboj razlikujejo. Poleg različnih vsebin, ki jih na spletu zanimajo, se ločijo tudi po razvrstitvi enakih ali sorodnih tem na spletu. Nekateri dajo veliko na izčrpnost informacij, drugi dajo veliko na enostavnost komunikacije, tretji imajo spet neko čisto individualno zahtevo.

Optimizacija za iskalnike se v veliki meri osredotoča na čim boljšo uvrstitev in dobro izbran pojem, na osnovi katerega je zasnovana aktivnost. Pojem na katerem je zasnovana aktivnost z drugo besedo imenujemo ključna beseda.
Optimizacija za iskalnike je naravnana tako, da se osredotoča na besedo, katera bo po predvidevanjih najverjetneje uporabljena. Možnosti in pomoč za dobro izbiro je na spletu precej.

Optimizacija za iskalnike je zahtevna, odgovorna aktivnost, naj jo za vas opravijo strokovnjaki, morda Peter Mesarec iz seos.si.

Penguin update dobrodošla pridobitev

Penguin update je kodno ime Google algoritma.

Prvič je bil penguin update naznanjen pred leti. Optimizacija spletnih strani je povezana z penguin update, poleg tega ni tujka blogerjem. Penguin update je namenjen uspešni optimizaciji in ločevanju spletnih strani in njihovih vsebin med seboj glede na kakovost. Leta 2012 je bil penguin update prvič predstavljen na spletu. Penguin update je imel namen iskanje postaviti na nov zahtevnostni in kakovostni nivo. Nov zahtevnostni nivo je Penguin update dosegel z ločevanjem med dobrimi in slabimi. Penguin update je dobre nagradil z višanjem uvrstitve, slabe pa je penguin update »nagradil« z nižanjem uvrstitve.

penguin google update

Do današnjega dne je penguin update doživel vsega nekaj nadgradenj. Prinesel pa je visoko kvaliteto in dobrodošlo pomoč pri uvrščanju spletnih strani. Namen uvrščanja spletnih strani je izboljšanje vidljivosti spletne strani na iskalnikih preko neplačanih iskalnih rezultatov. Pomembnost dobre uvrstitve spletne strani je bistvenega pomena za uspešnost. Načeloma bodo ljudje, ki na spletu iščejo informacijo o izdelku ali storitvi, ali pa nekem zanimivem pojmu, izbrali zadetke, ki so uvrščeni na najvišja mesta. Na ta način obstaja večja verjetnost, da bodo obiskali spletno stran, ki je uvrščena na najvišja mesta, kar pomeni za lastnike spletne strani konkurenčne in druge prednosti.

V namen boljše uvrstitve se pole neplačanih ponujajo tudi plačane storitve. V ta namen ponujajo proti plačilu oglasni prostor, ki je uvrščen visoko. Izpis in ogled je določen z ključno besedo, ki ogled generira. Ključna beseda je premišljeno izbrana saj jih plačnik oglasa izbere med besedami, ki prinašajo največjo verjetnost, da bo stran obiskana. Poleg ključne besede je v oglas vključeno tudi kratko reklamno sporočilo. Poleg pridobitnih organizacij, se za dobro uvrstitev zanimajo tudi nepridobitne organizacije, ki imajo namen obveščanje obiskovalcev spleta o svojih aktivnostih, ki so družbeno koristnega ali kakšnega podobnega namena. Penguin update je dobrodošla pridobitev za obiskovalce spleta kot razvijalce spletnih strani.

Google webmaster tools

Google webmaster tools je popolnoma brezplačno orodje za spletne skrbnike, ki ga najdete tukaj. Je izjemno priročen za ugotavljanje napak, do katerih lahko pride na vaši spletni strani, prav tako pa vam del orodja tudi pokaže katere povratne povezave kažejo na vašo spletno stran. Če je spletna stran uspešna, je vidno skoraj vsakemu obiskovalcu. A tehnični vidik spletne strani je tisto, kar je za obiskovalce povsem neopazno, a ima zelo pomembno vlogo. Google webmaster tools je zelo uporabno in hkrati obsežno spletno orodje, nekateri njegovi elementi pa so za povprečnega uporabnika kar preveč zahtevni.

Če želite dostopati do vseh podatkov, morate v prvi vrsti svojo spletno stran s samim orodjem povezati. V Google webmaster tools se prijavite z vašim že obstoječim Google računom, če ga pa še morda nimate, vam bo kreiranje novega vzelo le nekaj dodatnih minut. Ko se uspete prijaviti v orodje spletnih skrbnikov ali Google webmaster tools, se vam prikaže okno z vsemi spletnimi stranmi, ki so povezane z vašim računom, ter seveda možnost, ki vam omogoča dodajanje novih strani. Ko je vaša spletna stran vpisana v orodje za spletne skrbnike, je treba vedeti, da se bodo kljub temu nekateri podatki prikazali šele po nekaj dneh, ko jih bodo spletni pajki zbrali.

Nadzorna plošča je tista, v kateri se nahaja kratek pregled raznih elementov orodja, preko katerih lahko na hitro pregledamo stanje spletne strani. V sklopu Konfiguracija lahko najdete osnovne nastavitve spletnega mesta,recimo določanje prikazovanja URL naslova spletne strani z ali brez oznake www, geografsko ciljanje, dodajanje uporabnikov, ki imajo dostop do ogleda strani preko webmaster tools. Ogled stanja je za večino uporabnikov zelo pomemben sklop, v katerem lahko najdete nekaj statističnih podatkov o obiskanosti spletne strani, kar pa je vedno več kot dobrodošel podatek. Zelo pomemben segment orodja Google webmaster tools so informacije, kot so napačne povezave, napake strežnika itd.

Zakaj vi ne služite na spletu?

Splet dokazano postaja medij, preko katerega se kupci informirajo o nakupu, poiscejo najboljso ponudbo in bolj in bolj tudi kupijo izdelek. Veliko podjetij ve, da morajo na spletu cim bolje predstaviti svoje izdelke, saj bodo uporabiki najveckrat pogooglali informacije o izdelkuki jih zanima, nato pa bodo vzeli pot pod noge in se odpravili kupiti v trgovino, kjer so dobili najvec informacij o izdelku oziroma so videli najboljso ponudbo.

In pomembna beseda tukaj je, da bodo pogooglali informacije. Kajti za vas je izredno pomembno, da bodo uporabniki takrat, ko bodo iskali informacije v iskalniku google, med prvimi rezultati nasli vas. Seveda to ni enostavno in uporabnike pripeljati na vaso spletno stran ni lahko. S temi vprasanji se u,varja optimizacija za iskalnike, stroka, k iizvaja postopke, da se vasa spletna stran cim bolje uvrsti v iskalnih rezultatih. Nacinov za to je toliko, da sami tezko ugotovite kateri so najpomembnejsiza vas in katere morate kdaj uporabiti. Za to morate uporabiti strokovnjake, ki to lahko naredijo, saj imajo veliko izkusenj, kako to narediti na razlicnih spletnih straneh.

In pomembno je, da ne naredite česar narobe, kajti google pozna tudi kazni za spletne strani, ki se preveč in napačno ukvarjajo s svojo spletno stranjo. Takšne spletne strani potem zelo tezko najdejo svojo pozicijo v iskalnih rezultatih in so včasih čisto izgubljene. In ni drugega, kot da spletno stran zavrzete in zacnete delati na novo. To pa vsakakor ne zelite, saj ste veliko vlagali v spletno stran.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja