Božični sejem

Božični sejmi v bližini 2018

Božični marketi ali božični sejmi so čudovita priložnost da se družine v decembrskem prazničnem času podružijo, zabavajo, kaj dobrega pojedo in spijejo in se sprehodijo po domačem mestu. Seveda se lahko odpravimo tudi v eno izmed prestolnic bližnjih držav, saj so čudoviti božični sejmi v mestih v naši bližini.

Na božičnih marketih seveda najbolj uživajo otroci, užitek nad slaščicami, sladkimi pijačami, pečenim kostanjem, vsaka država pa ima tudi svojo specialiteto ali posebnost, ki jo pogosto ponujajo samo na božičnih sejmih. Otroški božični sejmi pogosto pripravljajo različne predstave in igre ter aktivnosti za otroke, od barvanja po obrazu, sestavljanja in razstavljanja, seveda pa prihoda Božička in Dedka mraza. Vse to privabi mlade iz blizu in daleč

Slovenija ima več božičnih sejmov, tisti največji in najbolj obiskan pa je seveda v Ljubljani.

Božični sejem v Ljubljani 2018

Božični sejem v Ljubljani se razlega po različnih delih centra Ljubljane. V zadnjem času je najbolj zanimiv drsališče na Kongresnem trgu. Drsališče, ki so ga prvič pripravili leta 2017 je izjemno zabavno, saj se razteza po celotnem trgu, tako da vsebuje dve veliki površini za drsanje v krogu ter več “trakov” ali drsalnih poti, po katerih lahko drsate. Tako se na drsalkah spusite do spodnjega roba trga in se nazaj (ja, po hribu navzgor) vrnete na vrh trga. Ob drsališču je tudi manjša gostilna, tako da si lahko privoščite topel prigrizek ali napitek.

Seveda pa božični market ni le drsališče, božičnemu dogajanju se pritegnejo vsi trgi v Ljubljani, kot tudi druge ulice v strogem centru Ljubljane, kjer ni avtomobilskega prometa. Prešernov trg tako postane super postojanka za lahek prigrizek, kjer si lahko privoščite razulične dobrote iz žara in posedate na prešernovem spomeniku ter si ogledujete stojnice, ki se začnejo na prešernovem trgu in se raztezajo ob Ljubljanici navzdol.

Božični čas je dober razlog za obisk Ljubljane, seveda pa lahko ob tem obiščete tudi druge zanimive dogodke in prostore v Ljubljani in okolici.

Tako je izgledal božični sejem v Ljubljani leta 2017 in zagotovo smo lahko prepričani, da bo leta 2018 še boljši, večji in bolj zabaven.

Sedaj imamo tudi uradne informacije o tem kako in kje bo potekal božični sejem v Ljubljani, uradno se bo pričel 30.11.2018 in bo potekal na štirih lokacijah, kjer boste lahko našli zanimive produkte kot darila, pa tudi gostinsko ponudbo ter spominke. Sejmi bodo potekali na Bregu, na Petkovškovem nabrežju, na glavni tržnici na Pogačarjevem trgu ter na dvorišču Ljubljanskega gradu.

Vsi omenjeni sejmi bodo odprti vsak dan od 10.00 do 22.00. Dodatno pa bodo v Ljubljani tudi letos postavili dodatne gostinske hišice na Cankarjevem nabrežju, Prešernovem trgu, Kongresnem trgu in Gallusovem nabrežju. Kot vedno to pomeni da bo tam več različnih stojnic.

Vstopnina na Ljubljanski božični sejem je seveda brazplačna! Več informacij najdete tukaj.

Božični market v Zagrebu 2018

Zagreb je v zadnjih letih večkrat dobil nagrado za najlepše okrašeno mesto v Evropi, in to z dobrim razlogom. Okrasitev in dogodki v božičnem času se raztezajo in si sledijo po celotnem Zagrebu in trajajo od novembra do januarja.

Vsekakor si poglejte natančen urnik dogajanja, saj se bo v Zagrebu zgodilo toliko različnih koncertov, prireditev in dogodkov, da nobenega izmed njih ne želite izpustiti.

Tudi letos so pripravili super ponudbo, ki se bo začela 1.12.2018 in bo trajala do 6.1.2019. Tukaj lahko najdete pdf brošure z zemljevidom na katerem so označene vse točke, kjer se bo dogajal Advent 2018 v Zagrebu.

Letos se želijo posebej pohvaliti z Ledenim parkom, ki je največje in najlepše drsališče v tem delu Evrope. Drsališče bo na Trgu kralja Tomislava in ima svojo spletno stran http://www.ledenipark.hr/

Advent v Zagrebu pa najdete na spletni strani http://www.adventzagreb.com

Seveda želite začeti ogled božičnih stojnic (štantov) na Trgu Bana Jelačiča, nato pa se sprehodite po vseh uličicah, ki vodijo na ta trg in vas bodo pripeljale do drugih lokacij, kjer se veliko dogaja.

Božični market na Dunaju

Kristkindlmarkt, kot mu pravijo domačini je pravzaprav priložnost za uživanje v različni hrani in pijači, ki jo med letom le redko uživate. Seveda se vse začne in konča s GlühWine oziroma kuhanim vinom. Na Avstrijskem je najbolj popularno rdeče kuhano vino, počasi ga izpodrivajo, ali mu vsaj stopajo ob bok različni punči in tople žgane pijače.

Med hrano seveda najdemo najrazličnejše sladice, kar pa je zanimivo pa je, da v Avstriji pogosto najdemo tudi Langoše, ki so v resnici Madžarska jed. Vendar, glede na to da se jo da pripraviti na različne načine in je enostavna za pripravo, je našla pot tudi na avstrijske božične sejme. Vsekakor jo poskusite, s premazom iz česna ali katerim drugim, ki je na voljo.

Na Dunaju je seveda sejmov veliko, na različnih mestih, spodaj lahko pogledate kako izgledajo sejmi na

– 0:07 Graben strasse
– 0:43 Cultural and Christmas Market, Schönbrunn Palace
– 2:13 Christmas Market on Stephansplatz
– 3:58 Mariahilfer Strasse
– 4:15 Christmas Village on Maria-Theresien-Platz
– 6:18 Vienna Christmas World at Rathausplatz
– 8:42 Weihnachtsmarkt at Michaelerplatz
– 9:26 Kohlmarkt strasse
– 9:45 Am Hof Advent Market
– 10:21 Old Viennese Christmas Market, Freyung
– 11:18 Winter Market on Riesenradplatz
– 12:43 Christmas Village at Belvedere Palace
– 13:05 Art Advent – Art & Crafts on Karlsplatz

Božični sejem v Bratislavi

Božični sejem v Bratislavi je izjemno popularen tako med lokalci, kot tudi med turisti. Spet, glede na velikost mesta, se dogajanja kar prekrivajo. Nekateri trgi so odprti le za vikend, medtem ko so drugi sejmi odprti vse dni v tednu. Dogajanje se prične 24.11 in se zaključi 22.12 (precej zgodaj za naše razmere, ko imamo božično-novoletne sejme vse tja do začetka Januarja). Predlagamo, da si vnaprje ogledate katere sejme želite videti, najbolj zanimivi pa so sejmi na:

 • HLAVNE NAMESTIE (MAIN SQUARE) + FRANTISKANSKE SQ.
 • OLD TOWN HALL’S COURT (ki je blizu glavnega trga)
 • HVIEZDOSLAV’S SQUARE
 • THE CITY WALLS (mestno obzidje)
 • EUROVEA (to je v resnici nakupovalno središče, eno največjih in najbolj obiskanih v Bratislavi. V božično-novoletnem času pa se obleče v praznične barve in se tudi tukaj dogaja sejem, na katerem lahko opravite večje in manjše nakupe in se zraven še zabavate)
 • MARKETS ON MILETICOVA STREET (na tej ulici se dogajajo različne tržnice celo leto, zato so v decembru božično obarvane in izjemno dobro obiskane)

Hrana na božičnem sejmu v Bratislavi je vedno nekaj posebnega. Poglejmo katera je najbolj zanimiva:

 • LOKŠE so krompirjeve palačinke, ki so lahko sladke ali slane. Slane vam pripravijo na različne načine, najraje jih poskusite z mesom in sirom, seveda pa so lahko sladke zelo klasične tudi z Nutello
 • CIGÁNSKA PEČIENKA ne glede na to, da ime namiguje na pečenko, je to bolj rolada svinjskega ali piščančjega mesa
 • KLOBÁSA. Ki ne rabi prevoda. Ker je klobasa na 1001 način, kot vemo, da jih poznajo na Slovaškem in jih poznamo v Sloveniji. Najpogosteje na roštilju. Kot bi jih jedli na Božičnem sejmu v Ljubljani 🙂
 • CHLEBA S MASŤOU A CIBUĽOU. Če se malo potrudite lahko preberete hleb z mastjo in čebulo in to je točno to. Pri nas temu pravimo kruh z zaseko in čebulo, jemo ga doma, na Slovaškem pa je to jed, ki jo lahko naročite tudi na božičnem sejmu. In je prav tako dobra, kot če bi jo jedli doma.
 • Veliko sladic lahko najdete na slovaškem božično-novoletnem sejmu, od klasičnega štrudla, napolitank (OBLÁTKY), ali različnih medenih sladic. Pijemo pa seveda vsi kuhano vino, takšno ali drugačno, ponovno je tudi na Slovaškem bolj priljubljeno rdeče kot belo.

Božični sejem v Celovcu/Klagenfurt

Klagenfurt ali Celovec je čudovito mesto ob jezeru, na katerega pogosto pozabljamo. Ni tkao velik kot recimo Dunaj, je pa veliko bližje, predvsem za prebivalce osrednje Slovenije in Gorenske. Celovec začne z božičnimi sejmi že precej zgodaj, po naših podatkih že 17.11 in zaključi 23.12.

Zgodita se vsaj dva sejma, eden na Novem trgu (Neuer Platz) in eden na Trgu s Katedralo (Domplatz).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja