Zakaj sploh uživati omega 3 maščobne kisline?

Zakaj sploh uživati omega 3 maščobne kisline?

Prvi in najbolj osnovni odgovor je, da moramo omega 3 zdrave maščobne kisline uživati zato, ker jih telo samo ne more proizvesti in zato jih moramo vnašati s hrano. Omega 3 maščobne kisline pa so pomembne predvsem za kar najbolj optimalno rast in razvoj, najpomembnejše pa so za razvoj možganov, oči, živčevja, za strjevanje krvi v pravilni meri in za primerno ravnovesje vnetnih procesov v organizmu. Torej, dejstvo je, da človek nujno potrebuje omega 3 maščobne kisline, v kolikor želi imeti normalno življenje in se izogniti nepotrebnim težavam in problemom.

Kje najti omega 3 zdrave maščobne kisline?

Omega 3 maščobne kisline najlažje najdemo v ribah, in sicer predvsem mastne ribe in njihova olja ter iz njih izdelani prehranski dodatki. V zadostni oz. zadovoljivi meri pa jih najdemo tudi v nekaterih živilih rastlinskega izvora, kot so npr. laneno seme, orehi, konopljino seme in olja izdelana iz teh rastlinskih sadežev.

Prav tako lahko omega 3 maščobne kisline najdemo tudi v nekaterih zeleno listnatih zelenjavah in nekaterih morskih algah. Dejstvo je, da se okoli nas nahaja dovolj omega 3 maščobnih kislin, vse kar moramo sami storiti je, da jemo raznovrstno hrano in že samo s tem bomo zaužili dovolj omega 3 maščobnih kislin, ne da bi sploh razmišljali o tem.

Korist za srce in ožilje

Med najpomembnejše učinke omega 3 maščobnih kislin spada korist za srce iz ožilje, saj je bilo že večkrat dokazano, da ljudje, ki zaužijejo zadostno količino omega 3 maščobnih kislin zelo, zelo redko zbolijo za najrazličnejšimi boleznimi srca in ožilja.

Znano pa je tudi, da omega 3 maščobne kisline pomagajo pri zdravljenju nekaterih oblik raka, da blagodejno učinkujejo tudi na določena vnetna obolenja ter da imajo zelo ugoden učinek na ravnovesje vnetnega odziva v telesu, da pomagajo tudi pri določenih oblikah depresije ter da zavirajo proces staranja in upada miselnih funkcij človeških možganov.

Živjo, jaz sem Peter in sem avtor večine člankov na tej spletni strani. Upam, da si se kaj pametnega naučil, ali pa vsaj zabaval.

Leave a Comment