Zakaj sploh uživati omega 3 maščobne kisline?

Prvi in najbolj osnovni odgovor je, da moramo omega 3 zdrave maščobne kisline uživati zato, ker jih telo samo ne more proizvesti in zato jih moramo vnašati s hrano. Omega 3 maščobne kisline pa so pomembne predvsem za kar najbolj optimalno rast in razvoj, najpomembnejše pa so za razvoj možganov, oči, živčevja, za strjevanje krvi v pravilni meri in za primerno ravnovesje vnetnih procesov v organizmu. Torej, dejstvo je, da človek nujno potrebuje omega 3 maščobne kisline, v kolikor želi imeti normalno življenje in se izogniti nepotrebnim težavam in problemom.

Kje najti omega 3 zdrave maščobne kisline?

Omega 3 maščobne kisline najlažje najdemo v ribah, in sicer predvsem mastne ribe in njihova olja ter iz njih izdelani prehranski dodatki. V zadostni oz. zadovoljivi meri pa jih najdemo tudi v nekaterih živilih rastlinskega izvora, kot so npr. laneno seme, orehi, konopljino seme in olja izdelana iz teh rastlinskih sadežev.

Prav tako lahko omega 3 maščobne kisline najdemo tudi v nekaterih zeleno listnatih zelenjavah in nekaterih morskih algah. Dejstvo je, da se okoli nas nahaja dovolj omega 3 maščobnih kislin, vse kar moramo sami storiti je, da jemo raznovrstno hrano in že samo s tem bomo zaužili dovolj omega 3 maščobnih kislin, ne da bi sploh razmišljali o tem.

Korist za srce in ožilje

Med najpomembnejše učinke omega 3 maščobnih kislin spada korist za srce iz ožilje, saj je bilo že večkrat dokazano, da ljudje, ki zaužijejo zadostno količino omega 3 maščobnih kislin zelo, zelo redko zbolijo za najrazličnejšimi boleznimi srca in ožilja.

Znano pa je tudi, da omega 3 maščobne kisline pomagajo pri zdravljenju nekaterih oblik raka, da blagodejno učinkujejo tudi na določena vnetna obolenja ter da imajo zelo ugoden učinek na ravnovesje vnetnega odziva v telesu, da pomagajo tudi pri določenih oblikah depresije ter da zavirajo proces staranja in upada miselnih funkcij človeških možganov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja