7 nasvetov kako privzgojiti ljubezen do knjige

7 nasvetov kako privzgojiti ljubezen do knjige

Branje naše male junake pripravlja na resnično življenje. Različne raziskave so pokazale (vir) da je branje v mladosti najučinkovitejši način, s katerim lahko poskrbimo, da bo mali junak uspešen junak, ko bo odrasel.

Res pa je, da je trenutno življenje, tako odraslih kot najmlajših, močno usmerjeno ravno v popolnoma drugačne dejavnosti kot je branje, ki zahteva sedenje in koncentracijo. Telefoni, tablice in konzole s svojo interaktivnostjo in vabljivimi zvoki ter video posnetki predstavljajo veliko bolj vabljiv način za preživljanje prostega časa. S spodaj opisanimi metodami bomo poskrbeli, da bodo knjige imele veliko boljše možnosti, da pritegnejo in zabavajo.

Poglejmo, kaj lahko vsak starš naredi sam:
Knjige naj bodo dosegljive in številčne
Sami pogosto odprite knjigo in vodite z zgledom
Na voljo naj bo tudi drugo tiskano gradivo
Otrok naj si sam izbere literaturo, ki ga zanima
Tehnologija ni vedno negativna
Knjižnica naj bo cilj rednih izletov
Naj vas knjige, ki jih bere vaš malček res zanimajo
Dodaten nasvet – Bralna značka

  1. V stanovanju in v otroški sobi naj bodo knjige na voljo vsem članom družine. Otroci bodo počeli to, kar bodo lahko počeli s stvarmi, ki jih bodo našli v svoji bližini. To pomeni, če bodo našli sladoled, bodo jedli sladoled, če bodo našli žabo, se bodo igrali z žabo in če bodo našli knjige, bodo brali. In tudi če z zadnjim stavkom nekoliko pretiravamo, otroci zagotovo ne bodo brali knjige, če jih ne bodo videli in imeli na dosegu roke.
  2. Starši smo otrokom največji zgled. Otroci bodo največji del tega, kaj in kdaj naj počnejo doma, posnemali glede na to, kaj doma počnemo mi. Navada, da si je potrebno vsak dan dvakrat umiti zobe, bo veliko bolj obtičala v življenju otroka, če si bomo tudi mi dvakrat dnevno umili zobe. In enako je z branjem. Če sami vse proste ure preživimo na telefonu in pred čarobno škatlo, ki ji pravimo televizor, bodo take navade povzeli tudi naši mali junaki in junakinje. Zato se sami navadimo, da vsak dan, ali vsaj vsak drug dan, pol ure beremo. In, kot bomo videli v naslednji točki, branje ne pomeni le branje knjig. Važno je da beremo, saj bo to izboljšalo naše življenje in postavilo kakovostne temelje za bralne navade naših otrok.
  3. Čeprav najpogosteje, ko govorimo o bralnih navadah, govorimo o knjigah, niso knjige edino branje. Revije, časopisi, stripi, slikanice, kratke zgodbe, vse to so materiali, primerni za branje. Pomembno je, da si vzamemo čas in si slike narišemo sami v glavi, namesto da to prepustimo režiserjem in igralcem na televiziji ali programerjem, ki so narisali svetove v računalniških igricah. Z branjem povečujemo besedni zaklad, burimo domišljijo, razvijamo spomin in poskrbimo še za veliko drugih pozitivnih posledic, o katerih smo že pisali tukaj.
  4. Vemo, da so naši otroci že izoblikovane osebnosti, ne glede na to ali so se ravno naučili brati, ali pa so že paket najstniških hormonov. Imajo želje, interese, zanimanja in stvari ki so jim popolnoma nezanimive. Te interese moramo preslikati tudi v besedila, ki jih beremo z njimi ali ki jih berejo sami. Če hčerko zanimajo konji, bomo poiskali besedila, kjer konji predstavljajo glavne junake. Morda si izposodimo revijo o konjih, lahko pa le skupaj brskamo po knjigi, v kateri so predstavljene pasme konjev skupaj s fotografijami. Vrsta besedila naj bo seveda vedno prilagojena starosti otroka in temu, ali je že oboževalec tiskanega besedila, ali pa se s knjigami šele spoznava. Tisti, ki se s knjigami komaj sramežljivo spoznava bomo ponudili knjigo v kateri je veliko fotografij in le nekaj osnovnih podatkov o konjih, tisti, ki se ne ustraši večjih knjig pa lahko ponudimo veliko knjigo o konjih, kjer se bo lahko zakopala v podatke o konjih in lastnostih posamezne pasme.
  5. E-bralniki so praktičen in enostaven način kako imeti knjige vedno pri roki. Slovenske knjižnice že ponujajo možnost izposoje e-bralnikov, kot tudi knjig za e-bralnike. Ne glede na to, da ob branju knjige na e-bralniku manjka romantičen vonj nove ali rabljene knjige in zvok lista, ko obrnete stran, so na njihovih ekranih še vedno besede in črke, ki jih bralec sam pretvarja v misli. Večina jih omogoča tudi, da se na novo kupljena knjiga takoj pojavi v napravi in tako še poveča veselje ob nakupu knjige. Dejstvo, da je e-bralnik del moderne tehnologije pa bo pomagalo branje priljubiti tudi tistim, ki imajo posebno veselje do tehnologije.
  6. Obisk knjižnice naj postane reden ritual, saj knjižnice ne predstavljajo le prostora, kjer si lahko brezplačno izposodite knjigo. Večina knjižnic redno organizira različne dogodke s katerimi povečujejo tako zanimanje za knjigo, kot tudi veselje do druženja. Knjižničarji in knjižničarke vam bodo z veseljem pomagali izbrati knjige, ki bodo primerne za starost otroka in bodo predlagale tiste, ki bodo zanimive za vsakogar. Na koncu koncev je knjižnica nakupovalno središče brezplačnih knjig. Tako kot se otroci zagrejejo za bonbone, ki jih srečajo v nakupovalnem središču, se bodo navdušili nad knjigami, ki jih bodo odkrili v knjižnici. Le popeljite jih v to nakupovalno izkušnjo.
  7. Branje knjig naj se ne konča takrat, ko malček odloži knjigo. Pogovarjajte se z njim ali njo o tem, kaj je prebral, kako si predstavlja izgled junakov o katerih je bral. Dogajanje v knjigi lahko skupaj narišete, odigrate ali le obnovite. Iskrice v očeh, ki jih boste videli ko vam bo razlagal o tem kaj je prebral, bodo navdušile vas, njemu pa pokazale, da počne nekaj, kar je zanimivo tudi vam. In z njim delite to, kar ste vi prebrali v knjigah, ki jih sami berete. Tako boste zanimivosti in doživetja iz knjige delili v obeh smereh.
  8. Za osnovnošolske otroke je odlično poskrbljeno v šolah, saj Bralna značka predstavlja način kako lahko preko celega šolskega leta berejo knjige, se o njih pogovarjajo, vse skupaj pa se zaključi s priznanji in pohvalami. Otroci prejmejo darila, nasvete o tem katere knjige naj berejo, mentorji Bralne značke pa redno spremljajo njihov napredek. Bralna značka v Sloveniji poteka že 58 let in je do knjige pospremila že veliko število generacij osnovnošolk in osnovnošolcev. Preverite v šoli in poiščite mentorja ali mentorico, ki se bo z veseljem pogovoril z vami.

Kako ste se vi spoprijateljili s knjigami? In kako vam je to navado uspelo prenesti na vaše malčke? Delite svoje izkušnje v komentarjih!

0/5 (0 Reviews)

Leave a Comment