Martinovanja 2018 – Maribor, Ljubljana, Ormož

Martinovo je največji Štajerski praznik, pravijo mu kar Štajersko Novo leto. Seveda pa ga praznujejo tudi drugje, ne le na štajerskem, zato se je dobro pripraviti in si vnaprej pogledati, kje bomo praznovali ta praznik. Odkar ga praznujejo tudi v Ljubljani, ga lahko praznujete praktično kjerkoli.

Martinovanje v Mariboru

Mariborska martinovanja se dogajajo že zelo dolgo. Odkar so se preselila iz Trga Svobode imajo svoj dom na Trgu Leona Štuklja, kjer so se že dodobra udomačila, saj Mariborčani na tem trgu praznujejo bolj ali manj vse večje dogodke. Vsako leto se zbere velika množica obiskovalcev, po poročanju organizatorjev, tudi do 20.000.

Martinovanje se v Mariboru tradicionalno začne ob 11.11, tako da je ura začetka enaka datumu začetka, 11.11, torej 11. november, ko goduje sveti Martin. Ob tej uri se prvič nazdravi na trgu, Mariborčani po stari navadi naročijo kar li-li (liter-liter, torej liter belega in liter radenske) iz katerega si naredijo špricer. Seveda se največ spije belega vina, ki je na Štajerskem tradicionalno najbolj prisotno, na voljo pa je tudi rdeče. Glede na novembrske temperature se spreminja tudi razmerje med spitim kuhanim in špricerjem. Bolj kot je toplo, več gre špricerja, bolj kot je mrzlo, več gre kuhanega.

Tradicionalno na martinovanje na trg sodi tudi krst mošta. Vinogradniki iz okolice Maribora prinesejo svoje mlado vino (ali mošt), ki se ga na odru krsti in tako zagotovi dobro in kvalitetno letino. Po ulicah Maribora se sprehodijo mažoretke z vinsko kraljico v družbi drugih društev in organizacij Maribora, kar imenujejo Sprevod “Zahvala jeseni”, na koncu pa vse skupaj preraste v zabavo.

Tako je izgledalo Martinovanje leta 2015

Martinovanje na trgu Svobode v Mariboru

Trg Svobode je bil včasih največji in najpomembnejši trg v Mariboru, tako da so na njem potekala vsa praznovanja, tako novo letno, pa martinovo, prvi maj in tako naprej. Z ureditvijo Trga Leona Štuklja v bližini, so se praznovanja prestavila tja. Kljub temu pa Trg Svobode ostaja pomemben trg.

Tisti, ki se še spomnijo martinovanj na Trgu Svobode se lahko spomnijo, da je VINAG oziroma njegova vinska klet, ki se nahaja ob in pod trgom, vsako martinovo pričela tudi s prodajo novega Mariborčana. Mariborčan je blagovna znamka vina, ki je bil izjemno primeren za mariborski špricer.

Martinovanje v Ormožu

Martinovanje v Ormožu, sredi vinogradov in vinske grude, se večinoma raztegne preko več dni, tako da se šotor na glavnem trgu šibi pod dobrotami.

Martinovanje se vedno zgodi na 11.11, ne glede na to, ali je ta datum vikend ali delovni dan, v Ormožu pa se raztegne tudi na druge dni, tako bo v letu 2018 potekalo martinovanje 10. in 11. novembra. Program je vedno zelo raznolik, zraven vedno spadajo tudi organizirani ogledi vinskih kleti vinarjev v Ormožu in okolici. Večina teh ogledov je namenjena le organiziranim skupinam lai pa se je za njih potrebno vnaprej prijaviti, zato si nujno oglejte spletno stran martinovanje.si.

V okviru Martinovanja so v Ormožu vedno pripravljeni tudi na tekmovanje. Različna tekmovanja tako v ocenjevanju vin in mošta (Naj špricar in Mlado vino 2018), kot tudi tekmovanja v pripravi hrane, kot je recimo tekmovanje v pripravi Prleškega piskra.

Martinovanje lahko pogledate tudi na youtube

Martinovanje v Ljubljani

Ne glede na to, da je potrebno kar daleč, da iz Ljubljane pridemo do prvega vinograda (če tistega na gradu ne štejemo), je Ljubljana še vedno vinsko mesto in ima tudi svoje Martinovanje. Ljubljana je vedno nekaj posebnega, zato je tudi Martinovanje v Ljubljani nekaj posebnega. Prva razlika je, da ljubljančani prestavijo Martinovanje vedno na vikend, tako da lahko martinovanje poteka na drug dan in ne na 11. novembra. Ampak, seveda, nekdo mora tudi delati. Tako bo Martinovanje v Ljubljani leta 2018 že en dan prej, torej 10. novembra, ko se bo v stari Ljubljani, pred mestno hišo, zbralo preko 80 vinogradnikov in vinarjev.

Celoten dogodek v Ljubljani spada pod prireditev Ljubljanska vinska pot, ki organizira tudi druge vinske dodogke, na katerih se vedno srečajo ljubitelji vina v Ljubljani.

Tako izgleda martinovanje v Ljubljani

Martinovanje na Krasu

Martinovanje mora seveda potekati tudi v drugi največji vinski regiji v Sloveniji, na Krasu. Tukaj enako kot recimo v Ormožu, organizirajo večdnevno martinovanje, ki je sestavljeno iz različnih dogodkov.

Tako se lahko udeležite tudi teka na 10 in 5 kilometrov v okviru Tekaškega pozdrava jeseni, ko poteka tudi tekmovanje v hitri hoji. Poglejte si utrinke iz prejšnjih tekov

Glede na to, da so mesta nekoliko manjša, poteka Martinovanje kar v različnih mestih. Z organiziranimi hop-on hop-off avtobusi se tako zapeljete po vinski cesti in v različnih krajih (Sežana, Kazlje, Avber, Štanjel, Kobjeglava, Komen, Volčji Grad, Brje pri Komnu, Pliskovica, Krajna vas, Dutovlje, Tomaj, Križ, Sežana). Tako so Martinovali leta 2016.

Čez dan tudi tukaj potekajo ogledi vinskih kleti, zvečer pa različni koncerti.

Martinovanje na Ptuju

Najstarejše slovensko mesto Ptuj seveda ne more brez Martinovanja, glede na to, da se nahaja v severo-vzhodni Sloveniji. Tudi na Ptuju vsako leto pripravijo čudovito Martinovanje. Letos bo potekalo 10. novembra 2018 s pričetkom ob 10.00.

Na Ptujskih ulicah boste lahko degustirali različna vina, tako starejših letnikov kot tudi mlada vina okoličkih vinarjev. Vsekakor pa bodo poskrbeli tudi za tiste, ki poleg vina potrebujejo še nekaj za pod zob.

Martinovanje v Gornji Radgoni

Gornja Radgona je znana po svojih penečih vinih (ki jih ne smemo mešati s Šampanjcem), zato je Martinovanje v GR povezano prav s penečimi vini. Seveda lahko v radgoni brez težav dobite tudi čisto navaden špricer, lahko pa se kljub temu tudi kaj naučite o procesu pridobivanja penečih vin. Sam sem se recimo naučil, da se grozdje za peneče vino trga najbolj zgodaj, kljub temu pa je peneče vino od vseh najkasneje pripravljeno za uporabo.

V Gornji Radgoni se bo Martinovalo 10.11.2018.

Martinovanje na Bledu

Bled raje obiščemo poleti, vendar je tudi pozimi čudovito mesto, ki lahko ponudi marsikaj poleg sprehoda po zaledenelem jezeru. Tudi Martinovanje. Organizatorji so sicer še vedno zelo skromni z informacijami, vemo pa, da bo Martinovanje na Bledu potekalo 11.11.2018 v Zdraviliškem parku. Kot smo pa videli v preteklih letih, bo Martinovanje tudi priložnost za nakup lokalnih in drugih spominkov, pa tudi priložnost za zabavo na prostem. Kuhanega vina še nikoli ni zmanjkalo, zato ga tudi danes ne bo.

Kakorkoli, zabavali se bomo povsod, ne glede na to v katero mesto bomo šli na Martinovanje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja