Najboljši sesalec 2019

Najboljši sesalec 2019

Sesalec je precej pomemben del domače opreme, saj poskrbi za čistočo stanovanja. Uporabljamo ga pogosto, vsaj enkrat tedensko, zato želimo učinkovito napravo, ki bo opravila svoje delo. Sesamo različne površine, ki so enako zelo pomembne (in pogosto precej drage, parket, laminat, tepihi), zato ne želimo, da se uničijo in tudi na to vpliva kvaliteta sesalca. Zato je izjemno pomembno, da vemo kateri sesalec kupiti in kako izbrati najboljši sesalec.

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri sesalca:

Površine in dodatki

Različne površine zahtevajo različne nastavke in dodatke za sesalec, zato moramo vnaprej vedeti katere površine bomo najpogosteje sesali in katere površine bomo občasno sesali. Sesalci za parket, torej trde površine so drugačni od tistih za tepihe, če pa želimo občasno sesati tudi vzmetnice, pa moramo dodatno vedeti da potrebujemo sesalec, ki omogoča globinsko sesanje.

Ponavadi pa imamo v stanovanju mešanico različnih površin, zato se odločimo katera je tista, ki nam je najpomembnejša. Če imamo v stanovanju veliko parketa, je pomembno da imamo nastavek, ki nam omogoča kvalitetno sesanje parketa, saj se na njem najhitreje poznajo praske in druge težave, tako da ga želimo najbolje negovati.

Sesalna moč

Jasno je, sesanje zraka (in z njim smeti) je glavna naloga sesalca, zato moramo posebno pozornost polagati sesalni moči sesalca. Ta je odvisna od moči motorja, ki je ponavadi podana na sesalcu v W. Seveda pa ni odvisna samo od tega, pomembna je tudi velikost sesalne cevi, neprodušnost vseh sestavljivih delov in, posebej pomembno, napolnjenost sesalne vrečke. Enako pomembna je tudi dolžina sesalne cevi, saj z večanjem dolžine pada učinkovitost sesalca. Izbrati želimo torej kvaliteten sesalec z močnim motorjem, ki smeti po čim krajši poti posesa v vrečko (ali posodo), ki jo enostavno izpraznimo.

HEPA in drugi filtri

HEPA filter je oznaka modernega filtra, ki zagotavlja učinkovito zadrževanje majhnih delcev. Učinkovitost HEPA filtra se označuje s številkami, višja kot je, večja je učinkovitost filtra. Seveda pa moramo biti pozorni tudi na število in kvaliteto drugih filtrov, ki se nahajajo na sesalcu, enostavnost zamenjave le-teh in ceno novih filtrov. Filtre menjavamo vsakih 6-8 mesecev, lahko tudi pogosteje, če pogosto uporabljamo sesalec ali imamo bolj umazano stanovanje.

Teža sesalca

Sesalec moramo vedno premikati s seboj, tisti, ki imate hiše ali večja stanovanja, boste morali sesalec nesti po stopnicah ali ga prenašati na večje razdalje. Zato je pomembna tudi teža sesalca, saj ne želimo, da si zaradi okornosti sesalca pred pričetkom sesanja premislite. Sesalci tehtajo kilogram ali dva in tudi precej več, predvsem težki so vodni sesalci, kjer s seboj vozite tudi več litrov vode, vemo pa da vsak liter vode predstavlja dodaten kilogram.

Oblika sesalca

V osnovi sesalce ločimo na pokončne in ležeče sesalnike. Pokončne sesalnike lažje prenašamo in so manj okorni, cev za sesanje je krajša, kar poveča tudi učinkovitost sesanja. Takšen sesalec ves čas nosite v rokah, kar je lahko naporno, ležeči sesalniki so tako lažji, vendar imajo lahko druge omejitve. Vodni sesalniki so vedno ležeči, saj vode ne moremo nositi v rokah.

Vrsta sesalne vrečke

Generalno jih ločimo na tri vrste, papirnate (takšne za enkratno uporabo), iz blaga, namenjene stalni uporabi ter sesalce brez vrečke, ki uporabljajo sesalno posodo. Vrečke iz papirja najenostavneje zamenjamo, saj lahko enostavno zavžemo celotno vrečko, kar je za nekatere najbolj higijenska možnost, vendar so vrečke precej drage, včasih pa je tudi težko najti vrečko za točno naš sesalec, predvsem ko je star že nekaj let (ali desetletij). Vrečke iz blaga so nekoliko bolj problematične, ko jih moramo izprazniti, saj lahko prah, ki smo ga posesali hitro pade nazaj v stanovanje. Seveda pa nimamo dodatnih stroškov pri menjavi vrečke, kar pomeni, da bomo vrečke pogosteje menjavali (seveda če se menjavi ne bomo izogibali, da ne bomo ponovno nasmetili stanovanja). Sesalci s sesalno posodo (tukaj sedaj ne štejemo vodnih sesalcev) zbirajo smeti v posodo, ki jo zelo enostavno izpraznimo v domače smeti. Vendar te posode pogosto niso tako učinkovite pri filtriranju smeti, kot sesalne vrečke.

Dolžina kabla za elektriko

Večina sesalcev mora biti konstantno priklopljenih v elektriko, tako da nas lahko dolžina kabla močno ovira pri sesanju. Seveda je pomembno tudi število vtičnic, ki so nameščene v prostorih, ki jih bomo sesali, o vsem tem moramo razmisliti preden kupujemo sesalec.

Sedaj vemo na kaj vse moramo biti pozorni in na podlagi tega smo izbrali najboljše sesalce v različnih kategorijah. Preglejte in kupite sesalec:

Najboljši sesalci

Najboljši ležeči sesalec

Najboljši ležeči sesalec je Miele Compact C2 PowerLine Bagged Vacuum Cleaner, ki ga lahko dobite tudi na Amazonu. Sesalec ima 900 W motor in uporablja papirnate vrečke, ki jih enostavno naročite kar skupaj s sesalcem. Sesalec ima radius delovanja do 10 metrov (dolžino električnega kabla) in tehta 6,5 kilogramov. S tem ni najlažji sesalec, mu pa ta teža omogoča da je precej močan sesalec, s katerim boste lahko sesali tako trda tla kot tudi tepihe, saj ima univerzalno sesalno glavo.

Najboljši vodni sesalec

Vodni sesalci so tisti, ki najbolje očitstijo zrak, saj zrak potuje skozi vodo (pogosto pa tudi še dodatno preko HEPA filtra), ki najbolje ulovi tudi najmanjše delce. So pa zaradi tega nekoliko bolj komplicirani za uporabo. Pred vsako uporabo moramo v sesalec naliti vodo, sesalec je skupaj z vodo precej težak in po sesanju moramo vodo in druge umazanije izliti iz sesalca. Zato se marsikdo izogiba takšnemu sesalcu, drugim pa so prav zaradi tega odlični.

Mi smo izbrai odličen vodni sesalec SIRENA 2 SPEED, ki ima 1200 W motor, 3,5L posodo za vodo in tehta 19 kilogramov (skupaj z vodo torej približno 23kg).  Sesalec ima 7 metrov električnega kabla, tako da omogoča enostavno premikanje po prostoru. Najdete ga tudi na Amazonu.

Najboljši avtomatski sesalec

Sesalni roboti ali avtomatski sesalci so pri nas kar dobili ime Roomba, kar je v resnici le eden izmed proizvajalcev, ki je pri nas najbolj prepoznaven. Zato nas ne čudi, da je za najboljši avtomatski sesalec izbran kar sesalec iRobot Roomba 980, ki ga lahko naročite tudi na Amazonu. Spodaj si lahko pogledate tudi video posnetek o uporabi sesalca iRobot Roomba

Živjo, jaz sem Peter in sem avtor večine člankov na tej spletni strani. Upam, da si se kaj pametnega naučil, ali pa vsaj zabaval.

Najboljši sesalec 2019
Average rating:  
 2 reviews
by Olga on Najboljši sesalec 2019
Res ste jih dobro izbrali!

by Helga on Najboljši sesalec 2019
Super, vodnega grem kupit

1 thought on “Najboljši sesalec 2019

Leave a Comment