Najboljši sesalec 2023

Sesalec je precej pomemben del domače opreme, saj poskrbi za čistočo stanovanja. Uporabljamo ga pogosto, vsaj enkrat tedensko, zato želimo učinkovito napravo, ki bo opravila svoje delo. Sesamo različne površine, ki so enako zelo pomembne (in pogosto precej drage, parket, laminat, tepihi), zato ne želimo, da se uničijo in tudi na to vpliva kvaliteta sesalca. Zato je izjemno pomembno, da vemo kateri sesalec kupiti in kako izbrati najboljši sesalec.

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri in nakupu sesalca:

Površine in dodatki

Različne površine zahtevajo različne nastavke in dodatke za sesalec, zato moramo vnaprej vedeti katere površine bomo najpogosteje sesali in katere površine bomo občasno sesali. Sesalci za parket, torej trde površine so drugačni od tistih za tepihe, če pa želimo občasno sesati tudi vzmetnice, pa moramo dodatno vedeti da potrebujemo sesalec, ki omogoča globinsko sesanje.

Ponavadi pa imamo v stanovanju mešanico različnih površin, zato se odločimo katera je tista, ki nam je najpomembnejša. Če imamo v stanovanju veliko parketa, je pomembno da imamo nastavek, ki nam omogoča kvalitetno sesanje parketa, saj se na njem najhitreje poznajo praske in druge težave, tako da ga želimo najbolje negovati.

Sesalna moč

Jasno je, sesanje zraka (in z njim smeti) je glavna naloga sesalca, zato moramo posebno pozornost polagati sesalni moči sesalca. Ta je odvisna od moči motorja, ki je ponavadi podana na sesalcu v W. Seveda pa ni odvisna samo od tega, pomembna je tudi velikost sesalne cevi, neprodušnost vseh sestavljivih delov in, posebej pomembno, napolnjenost sesalne vrečke. Enako pomembna je tudi dolžina sesalne cevi, saj z večanjem dolžine pada učinkovitost sesalca. Izbrati želimo torej kvaliteten sesalec z močnim motorjem, ki smeti po čim krajši poti posesa v vrečko (ali posodo), ki jo enostavno izpraznimo.

HEPA in drugi filtri

HEPA filter je oznaka modernega filtra, ki zagotavlja učinkovito zadrževanje majhnih delcev. Učinkovitost HEPA filtra se označuje s številkami, višja kot je, večja je učinkovitost filtra. Seveda pa moramo biti pozorni tudi na število in kvaliteto drugih filtrov, ki se nahajajo na sesalcu, enostavnost zamenjave le-teh in ceno novih filtrov. Filtre menjavamo vsakih 6-8 mesecev, lahko tudi pogosteje, če pogosto uporabljamo sesalec ali imamo bolj umazano stanovanje.

Teža sesalca

Sesalec moramo vedno premikati s seboj, tisti, ki imate hiše ali večja stanovanja, boste morali sesalec nesti po stopnicah ali ga prenašati na večje razdalje. Zato je pomembna tudi teža sesalca, saj ne želimo, da si zaradi okornosti sesalca pred pričetkom sesanja premislite. Sesalci tehtajo kilogram ali dva in tudi precej več, predvsem težki so vodni sesalci, kjer s seboj vozite tudi več litrov vode, vemo pa da vsak liter vode predstavlja dodaten kilogram.

Oblika sesalca

V osnovi sesalce ločimo na pokončne in ležeče sesalnike. Pokončne sesalnike lažje prenašamo in so manj okorni, cev za sesanje je krajša, kar poveča tudi učinkovitost sesanja. Takšen sesalec ves čas nosite v rokah, kar je lahko naporno, ležeči sesalniki so tako lažji, vendar imajo lahko druge omejitve. Vodni sesalniki so vedno ležeči, saj vode ne moremo nositi v rokah.

Vrsta sesalne vrečke

Generalno jih ločimo na tri vrste, papirnate (takšne za enkratno uporabo), iz blaga, namenjene stalni uporabi ter sesalce brez vrečke, ki uporabljajo sesalno posodo. Vrečke iz papirja najenostavneje zamenjamo, saj lahko enostavno zavžemo celotno vrečko, kar je za nekatere najbolj higijenska možnost, vendar so vrečke precej drage, včasih pa je tudi težko najti vrečko za točno naš sesalec, predvsem ko je star že nekaj let (ali desetletij).

Vrečke iz blaga so nekoliko bolj problematične, ko jih moramo izprazniti, saj lahko prah, ki smo ga posesali hitro pade nazaj v stanovanje. Seveda pa nimamo dodatnih stroškov pri menjavi vrečke, kar pomeni, da bomo vrečke pogosteje menjavali (seveda če se menjavi ne bomo izogibali, da ne bomo ponovno nasmetili stanovanja). Sesalci s sesalno posodo (tukaj sedaj ne štejemo vodnih sesalcev) zbirajo smeti v posodo, ki jo zelo enostavno izpraznimo v domače smeti. Vendar te posode pogosto niso tako učinkovite pri filtriranju smeti, kot sesalne vrečke.

Dolžina kabla za elektriko

Večina sesalcev mora biti konstantno priklopljenih v elektriko, tako da nas lahko dolžina kabla močno ovira pri sesanju. Seveda je pomembno tudi število vtičnic, ki so nameščene v prostorih, ki jih bomo sesali, o vsem tem moramo razmisliti preden kupujemo sesalec.

Sedaj vemo na kaj vse moramo biti pozorni in na podlagi tega smo izbrali najboljše sesalce v različnih kategorijah. Preglejte in kupite sesalec:

Najboljši sesalci

Najboljši ležeči sesalec

Najboljši ležeči sesalec je Miele Compact C2 PowerLine Bagged Vacuum Cleaner, ki ga lahko kupite v Miele spletni trgovini na https://shop.miele.si/compact-c2-ecoline-sdap4-talni-sesalnik-zid10886590. Sesalec ima 900 W motor in uporablja papirnate vrečke, ki jih enostavno naročite kar skupaj s sesalcem. Sesalec ima radius delovanja do 10 metrov (dolžino električnega kabla) in tehta 6,5 kilogramov. S tem ni najlažji sesalec, mu pa ta teža omogoča da je precej močan sesalec, s katerim boste lahko sesali tako trda tla kot tudi tepihe, saj ima univerzalno sesalno glavo.

Najboljši vodni sesalec

Vodni sesalci so tisti, ki najbolje očitstijo zrak, saj zrak potuje skozi vodo (pogosto pa tudi še dodatno preko HEPA filtra), ki najbolje ulovi tudi najmanjše delce. So pa zaradi tega nekoliko bolj komplicirani za uporabo. Pred vsako uporabo moramo v sesalec naliti vodo, sesalec je skupaj z vodo precej težak in po sesanju moramo vodo in druge umazanije izliti iz sesalca. Zato se marsikdo izogiba takšnemu sesalcu, drugim pa so prav zaradi tega odlični.

Seveda pa se vodni sesalci razlikujejo tudi po tem, ali uporabljajo vodo za čiščenje površine, ali pa vodo uporabljajo le za filtriranje zraka.

Mi smo izbrai odličen vodni sesalec SIRENA 2 SPEED, ki ima 1200 W motor, 3,5L posodo za vodo in tehta 19 kilogramov (skupaj z vodo torej približno 23kg).  Sesalec ima 7 metrov električnega kabla, tako da omogoča enostavno premikanje po prostoru.

Najboljši robotski sesalec

Celoten članek o robotskih sesalcih najdeš tukaj.

Sesalni roboti ali avtomatski sesalci so pri nas kar dobili ime Roomba, kar je v resnici le eden izmed proizvajalcev, ki je pri nas najbolj prepoznaven. Zato nas ne čudi, da je za najboljši avtomatski sesalec izbran kar sesalec iRobot Roomba 980, ki ga lahko naročite tudi na Amazonu. Spodaj si lahko pogledate tudi video posnetek o uporabi sesalca iRobot Roomba.

Če iščete ugodno alternativo, so zelo visoke kakovosti sesalci xiaomi, ki jih lahko kupite tudi že v Sloveniji, saj imajo svojo spletno trgovino na https://www.mishop.si/robotski-sesalniki-163. Sesalce smo testirali in se obnesejo enako dobro kot iRobot sesalci, če pa jih naročite iz Kitajske, torej preko aplikacije Aliexpress, pa jih lahko dobite še bolj ugodno, kot v Sloveniji, res pa je da boste morali nekoliko dlje počakati za dostavo.

Najboljši ročni sesalec

Ročni sesalci so tisti, ki jih izjemno enostavno prenašamo, so majhni in učinkoviti. Z njimi ne bomo sesali velikih površin, bomo pa lahko posesali majhno površino, kjer se nam je razsipalo nekaj malega. Vsekakor bomo lahko z njim posesali tudi površine, ki jih drugače z velikim sesalcem ne bi, recimo kavč, ali pa mizo, zavese, lahko ga prenesemo v počitniško prikolico ali pa avtodom.

Ročni sesalec lahko tako odnesemo s seboj in ga uporabljamo povsod tam, kamor klasičnega sesalca ne bi vozili. Deluje na akumulator, kar pomeni, da ne potrebujemo dostopa do elektrike. Vsaj nekaj časa ga lahko uporabljamo brez da je neposredno priklopljen na elektriko. To pomeni, da ga lahko vzamemo s seboj na kampiranje v šotor, ali pa v avtodom. Takrat, ko ne bomo priklopljeni na elektriko, bomo lahko uporabljali sesalec ne glede na to, da nismo na 220 W.

Nakup sesalca v Lidlu

Trgovine Lidl so znane po tem, da ponujajo kvalitetne produkte po cenah, ki so primerne za vse. Trgovine so pogosto posejane po Sloveniji tako da je izjemno enostavno najti vašo najbližjo trgovino, kajti bolj ali manj vsak nekoliko večji kraj ima svojo Lidl trgovino. Tako enostavno kupite sesalec v Lidlu. Res pa je, da sesalcev nimajo stalno na voljo, tako da moramo biti pozorni in spremljati njihove reklame in kataloge, ki jih dobite na dom. Seveda pa smo lahko tudi moderni in spremljamo njihovo spletno stran, tako da vemo kdaj lahko kupimo sesalec v Lidlu. Seveda za sesalce tako kot za druge spletne trgovine velja, da je nakup varen.

Lidl je ena izmed trgovin, ki ponuja izjemno prijazno politiko vrnitve produktov, tako da smo lahko prepričani, da bomo lahko sesalec vrnili, če nam ne bo ustrezal ali če ne bo pravilno deloval in to pogosto ne le tisti en mesec po nakupu ampak precej dolgo po tem ko smo ga kupili, saj se pri Lidlu zavedajo, da je pomembno da so prijazni do nas.

Sesalec v Harvey Normanu

Harvey Norman je trgovina s pohištvom in drugimi produkti za dom, ki ga lahko najdemo v različnih slovenskih nakupovalnih centrih, imajo pa tudi lastne ločene trgovine. Harvey Norman ponuja velik izbor bele tehnike in gospodinjskih aparatov, čeprav ga pogosto poznamo bolj po ponudbi pohištva. Kljub temu se nam splača oditi v Harvey tudi preveriti ponudbo bele tehnike, tako tudi sesalcev.

Harvey Norman na sesalcih ponuja veliko izbiro, na voljo so tako robotski kot navadni, ročni sesalci, različnih blagovnih znamk, tudi sesalci Gorenje, Electrolux, Bosch, iRobot, Hoover, Philips, Zanussi, Vileda, Zelmayer, Dyson in Rowenta. Vse to so izjemno kakovostni sesalci, ki se jih splača preveriti. Harvey Norman pogosto nima vseh produktov predstavljenih v fizičnih trgovinah, zato se splača preveriti njihovo spletno trgovino, kjer imajo predstavljene vse produtke, ki jih imajo na zalogi, tako da dobite največji pregled, nato pa si izbrani sesalec izberete v fizični trgovini, ali pa ga enostavno naročite preko spleta.

Alternativa, a res obstaja?

Generalno so ljudje tisočletja živeli brez sesalcev. In še danes velik del sveta živi brez sesalca. Razlogi za to so različni, večinoma pa je težava dostop do električne energije, ali pa generalno ne potrebujejo sesalca, saj nimajo potrebe. Seveda obstaja odlična alternativa sesalcu in to je metla. Metla, ki deluje tako po suhem kot po mokrem, ki deluje brez elektrike, ki nima omejitve za dolžino kabla.

Nekateri se nad metlami zmrdujejo, ampak, so večinoma veliko bolj učinkovite in uporabne. Prednost sesalca je v tem, da je uporaba veliko enostavnejša kot uporaba metle. Ki namesto elektrike za svoj pogon potrebuje fizično moč, človeško moč. Ampak, uspe pa ji pomesti povsod tam, kjer sesalec ne pride zraven. Enostavno jo odnesete s seboj na dopust, ali pa pometete moker balkon, brez težav bo odstranila velike kose, recimo razbito vazo ali podobno.

Vsekakor potrebujemo alternativo doma, kajti sesalec ni vedno in povsod na voljo. Ampak, udoben pa je sesalec, udoben.

2 thoughts on “Najboljši sesalec 2023

  1. Sam imam Rowenta Cyclon sesalec in je odličen. Cena je bila cca 80€ in je po mojem mnenju eden izmed boljših v tem cenovnem razredu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja