O meditaciji na kratko

Meditacijo lahko dojemamo kot način treninga. Posamezniku pomaga okrepiti notranjo moč ter z vsemi svojimi čutili absorbirati okolico okoli sebe. Meditacija ne pomeni, da moramo izklopiti svoje misli pod prisilo, temveč jim dovoliti, da prihajajo in odhajajo, jih sprejmemo take, kot so ter dosežemo umirjeno stanje duha.

Zakaj meditirati in kako meditirati

Naučiti se, kako meditirati je veščina, s katero okrepimo svojo duševno sposobnost, ki posamezniku pomaga, da se lažje sooča s težavami in predstavlja orodje za osebnostno rast. Definicija, kako se pravilno meditira, ne obstaja, saj jo vsak posameznik doživlja drugače in prakticira glede na svoje preference. Obstaja paleta različnih vrst meditacij, med najbolj priljubljene pa sodijo transcendentalna meditacija, vipassana meditacija, zen meditacija, tm meditacija ter kundalini meditacija. Vsaka od njih temelji na specifičnih meditacijskih tehnikah ter služi drugačnemu namenu.

Najbolj ustaljena tehnika meditiranja zajema sedeč položaj osebe, s prekrižanimi nogami ter umirjenim in zavestnim vzdihovanjem zraka skozi nosnice. Običajno jo izvajamo ob glasbeni podlagi, namenjeni meditiranju. Meditacijska glasba je umirjena ter običajno posnema zvoke narave. Izvajalcu pomaga pri koncentraciji ter olajša nadzor nad svojimi mislimi. Tako kot pri športu moramo tudi z meditacijo začeti postopoma in jo sčasoma stopnjevati. Potrebna je vaja in samoiniciativa, še posebej, ko se odločimo za meditacijo doma brez prvotnega tečaja. V njenih pozitivnih učinkih lahko uživa vsakdo, ne glede na starost, spol ali življenjski slog.
Prav zaradi tega postaja meditiranje vse bolj priljubljena praksa po celem svetu. Izvajajo jo športniki, glasbeniki, igralci kot tudi poslovneži. Naj meditacija postane vaša dnevna rutina in kmalu boste v svojem življenju opazili spremembo na boljše. Izboljšalo se bo vaše počutje, zdravje ter pogled na svet.

Podrobnejše informacije o meditiranju si lahko preberete tudi v članku.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja