Iščeš delo v Avstriji brez znanja nemškega jezika

Novosti za delo v Avstriji 2020

V letu 2020 bo verjetno še veliko več Slovencev in Slovenk odšlo na delo v Avstrijo, saj se stvari v Sloveniji niso veliko spremenile, ljudje moramo še vedno delati veliko preveč za premalo plačo, v Avstriji pa so plače veliko boljše. Ne glede na vse, moramo še vedno poiskati delo tam, kjer nas najboljše plačajo. In EU je tista, ki nam omogoča, da gremo delati kamor želimo.

Kaj moram vedeti o delu v Avstriji

Če iščeš delo v Avstriji brez znanja nemškega jezika, si prišel na pravilno stran. Danes je precej težko najti zaposlitev, predvsem pa najti takšno, ki ti bo plačala toliko, da boš lahko normalno preživel. Večina delodajalcev želi izkoriščati delavce in jih plačevati čim manj, za čim več dela. Že to da ti plačajo, je včasih nekaj posebnega.

Related Posts

V Avstriji je zaposlenih že skoraj 60.000 Slovencev, kar pomeni, da se bo zagotovo našlo delo tudi zate.

Zato se marsikdo obrne za delo v sosednjo Avstrijo. V Avstriji so stvari nekoliko drugačne. Plače so precej višje, v Avstriji lahko za isto delo dobiš skoraj enkrat večjo plačo, če k temu prišteješ še potne stroške, ki so spet precej visoki, lahko dobiš precej veliko denarja. Enako si v Avstriji tudi veliko bolje zaščiten kot delavec.

To, o čemer pri nas sanjajo, je v Avstriji resničnost in se ti ni treba bati, da te bodo pustili brez plačanih dajatev. V Avstriji je tudi veliko več praznikov, kot v Sloveniji, tako da imamo še nekaj dodatnih prostih dni. Res pa je, da je za nekatera dela v Avstriji potrebno znati nemščino. So pa tudi takšna dela, za katera ni potrebno znati nemškega jezika.

Kaj potrebujem za delo v Avstriji

Za delo v Avstriji ne potrebujete posebnih delovnih dovoljenj. Obe državi sta članici Evropske Unije, kar pomeni svobodno gibanje delovne sile. Tako se lahko kadarkoli, brez kakršnikoli dodatkov zaposlite v Avstriji. Razmislite o tem, katere stvari boste potrebovali v Avstriji in katere ne, ampak v osnovi ne potrebujete ničesar posebnega.

Ali moramo znati nemško za delo v Avstriji

To je kompleksno vprašanje. Dela so različna, v Avstriji se najpogosteje iščejo natakarji, kuharji, elektromehaniki, strojniki, varilci, zidarji, vozniki, medicinske sestre, bolniški negovalci, zdravniki, pomožno pisarniško osebje, frizerji, komercialni zastopniki za prodajo, čistilke ipd. Glede na vaše izkušnje se lahko prijavite na nekatera izmed teh del. Tista, pri katerih ste v stiku s strankami, kot so natakarji, medicinske sestre, zdravniki, frizerji, za njih skoraj vedno morate obvladati nemški jezik. Oziroma morate govoriti toliko, da se boste lahko normalno sporazumevali. Predvsem v gostinstvu je dodatna prednost še kakšen dodaten jezik ne samo nemščina.

Druga dela, pri katerih pa niste v stiku s strankami, pa od vas ne zahtevajo znanja nemškega jezika. Če boste delali kot ličar, avtomehanik ali podobno, bo čisto dovolj da znate le nekaj osnovnih nemških besed. Pogosto se vam bo zgodilo, da bo vaš nadrejeni iz Slovenije ali katere druge EX-YU države, tako da se boste lahko pogovarjali kar slovensko. Enako je s sodelavci. V podjetjih, kjer zaposlujejo slovence brez znanja nemškega jezika, vas bo več, nikoli ne boste sami, tako da se boste zagotovo lahko pogovarjali.

Kako je s prevozom na delo v Avstrijo


Seveda je vožnja na delo v Avstrijo nekoliko daljša, kot če hodite na delo v Sloveniji. Tudi stroški takšnega prevoza so višji, vedeti pa morate, da se pogosto sodelavci iz istega kraja vozijo skupaj. Še enkrat ponavljam, podjetja, ki zaposlujejo takšen kader, ga potrebujejo veliko. To po meni da bo iz vašega kraja, ali pa iz sosednjega, zagotovo še več sodelavcev. Tako se boste vozili štirje skupaj in si boste razdelili stroške prevoza v Avstrijo. Tako je tudi pot krajša in bolj zabavna, kot pa če se voziš sam.

Seveda pa morate paziti, da ne boste zamujali v službo, kajti na meji so pogosto gužve, pa tudi dolga pot pomeni, da boste pogosto na poti v Avstrijo naleteli na prometno nesrečo, delo na cesti ali podobno. To morate vnaprej preračunati in raje hoditi na delo nekoliko prej. Kajti noben šef ne bo prenašal zamujanja.

Prazniki in dela prosti dnevi če delaš v Avstriji

Avstrija je precej katoliška država, tako da ima še nekaj več praznikov kot jih imamo mi. To pomeni, da boš tako ali tako prost za vse slovenske praznike, dodatno pa boš fraj še za avstrijske praznike. Seznam praznikov v Avstriji najdeš tukaj.

Izkušnje z delom v Avstriji

Jernej dela v Avstriji že 7 let, brez da bi govoril Nemško. Je avtoličar in dela v okolici Gradca. Pravi, da je s svojim delom izjemno zadovoljen, ja, sicer je treba delati, ampak na drugi strani dobi veliko večjo plačo, kot bi jo dobil v SLoveniji. Službo je dobil, ko je v Sloveniji nikoli ne bi dobil, pred 7 leti je bila gospodarska kriza in nihče ni iskal ličarjev. Skupaj s sodelavci se vozijo vsak dan v službo in pravi da ga vožnja sploh več ne moti, na začetku ga je nekoliko. Še bolj pomembno je, da se s sodelavci, ki so v večini iz Slovenije in Hrvaške, razume brez znanja besedice nemško.

Milena je tudi zaposlena kot frizerka v Klagenfurtu, in se je sproti naučila Nemško. Zaposlila se je pri slovenki, ki ima v mestu svoj frizerski salon, tako da ji je šefica pomagala pri tem, da na začetku ni dobivala strank, ki bi jih motilo da ne govori dobro nemško. Tako se je sproti naučila nemščine, najprej tiste besede, ki jih je nujno potrebovala, danes pa pravi, da že prav tekoče in lepo govori nemško.

Osnovne fraze pri iskanju zaposlitve v Avstriji

Osnovne fraze si lahko ogledate v video posnetku, seveda pa jih lahko tudi preberete spodaj

Der Beruf – poklic (Was sind Sie von Beruf)

Die Arbeit – delo (ich suche eine Arbeit)

Die Ausbildung – izobrazba

Die Bewerbung – prošnja (Sich um eine stelle bewerben)

Der Lebenslauf – življenjepis

Das Vorstellungsgespräch – razgovor za zaposlitev

Kako najti delo v Avstriji

Delo v Avstriji lahko najdete na različne načine. Najbolje je seveda, tako kot pri drugih službah, da vprašate ljudi v svoji okolici. Podjetja, ki iščejo delavce za delo v Avstriji pogosto zaposlujejo veliko število ljudi. Tako bodo tisti, ki tam že delajo vedeli koga in kaj iščejo. Če ne drugače, vam bodo znali povedati, na koga se obrnite znotraj posamezne firme. To je super način, da se pred delodajalcem izkažete kot oseba ki zna samoiniciativno kaj narediti. Kar pošljite jim e-mail ali jih kar pokličite in vprašate ali zaposlujejo.

Seveda lahko enostavno obiščete katero izmed zaposlovalnih agencij, kot so ManPower ali Addeco, pri njih se ponavadi splača kar oglasiti. Vse te agencije imajo svoje poslovalnice v katerih se lahko zglasite. Povedali vam bodo, kakšne profile delavcev iščejo in kaj so naslednji koraki ki jih morate narediti.

Tretja opcija pa so seveda zaposlitveni portali kot so mojedelo in mojazaposlitev, ki objavljajo oglase za zaposlitev, pri katerih boste vedno našli delo, kajti sedaj je oglasov res veliko.

Kako se naučiti nemško

Seveda lahko iščeš delo v Avstriji brez znanja nemškega jezika, ampak, vedno boš imel/a boljše možnosti, če boš znal vsaj nekaj nemško. Možnosti, kako se naučiti nemškega jezika je veliko in na srečo je tudi veliko brezplačnih možnosti kako se naučiti jezika. Če se naučiš vsaj nekaj osnovnih fraz ti bo lažje na razgovoru in tudi občutek boš imel boljši, delodajalec pa te bo bolje gledal, saj bo videl, da si se vsaj malo potrudil oziroma potrudila.

Uporabiš lahko aplikacije za učenje jezikov, veliko je brezplačnih tako za Androidne kot Apple telefone.

Brezplačne aplikacije za učenje tujega jezika:

 • Duolingo
 • Memrise
 • Quizlet
 • Busuu
 • Beelinguapp
 • 50 languages
 • HelloTalk
 • TinyCards

S temi aplikacijami se boš enostavno in zabavno naučil jezika, samo vztrajati moraš. Večina aplikacij je narejena tako, da od tebe zahteva da vsak dan delaš 10 minut enostavne naloge, ki ne zahtevajo nobenega predznanja jezika. Tako se boš malo po malo naučil novega jezika (vse aplikacije učijo tudi nemščino) in tako boš lažje dobil službo.

39 thoughts on “Iščeš delo v Avstriji brez znanja nemškega jezika

 1. Zanima me delo v avstriji in nevem najbolje nemskiga jezika nekaj osnovnih besed razumem pa vem povedat. Sicer sem ze delal za avstrisko firmo preko agencije aldrian. A delat vec nemorem ker vem premalo nemskiga jezika zato me zanima ce je pri vas kaksna moznost za delo v avstriji vseno kaksno delo. Tu prek aldriana sem biu najbeckrat hilfer. Hvala upam da mi lahko kako pomagate.
  Lp.

 2. Pozdravljeni,

  Sedemlet sem delal v avstrji kot Pflegehelfer in obvladam nemško,pogovorno in pisno.Navelical sem se tega poklica,star sem 45 let,zato nimam volje do učenja,Sem spreten,dobro se ucim, a bi z vesljem opravljal delo kot naprimer delavec v proizvodnji ali kot avto ličar.
  Lepo se vam zahvaljujem za odgovor,

  S spošrovanjem,

  1. Lep pozdrav g. Andrej, pri nas ne ponujamo služb, vsekakor pa vam želim veliko uspeha pri iskanju nove zaposlitve.
   Administrator

   1. Pozdravljeni,

    Tudi sama zdaj iscem zaposlitev v Avstriji. Zdaj sem mesec dni doma, sem pa od aprila 2019 delala v proizvodnji v Gleisdorfu za Magno in namrec kontrolo raznih avtodelov in ker nas vec niso rabili, sem ostala doma in sem ponovno tu,da iscem ponovno delo. Nekaj osnov nem jezika imam, vendar se ucim naprej. Delala bi najraje v proizvodnji, zato ce imate karkoli bi bila zelo vesela. Naj povem,da smo 2-3punce, ki bi zelele delati.
    Zelo hvalezna vam bom za vaso pomoc.
    Lp

    1. Jaz bi tudi rad delal v Avstriji, se lahko vam pridružim. Moje ime je Robert, 040353223, Lp.

  2. Pozdrav,
   imamo delo v proizvodnji Velikovec.
   Neto za 168 ur je 1450€.Plačano stanovanje, 13-14 plača. dela se v izmenah.
   Info 031349905

 3. zdravo…
  videl sem da nudite delo.
  ali je mogoče še kaj prosto?
  sva dva fanta .sam razumem malo nemško ,kolega pa zelo malo ..govori pa portugalsko ter angleško.
  hvala lp,
  Darko

  1. Sem diplomirana medicinska sestra iscem delo v Avstriji v okolici Gradca. Lahko tudi nega na domu. Govorim nemsko

 4. Pozdravljeni mene zanima delo v austriji na strojih tgm bagerji in traktorji znam delat na velikih in malih bagrih in z traktorji tudi na kmetijskem področju če je kaj kaj kje da se najde zame z veseljem sprejmem.Nemskega jezika ne znam a se lako tudi hitro naučim lp

 5. Pozdravljeni.Od 10.9.2019 sem brez sluzbe in bi zdaj rad sluzbo v Avstriji.Delal sem 18 let v Papirnici vevce.Glede Nemskega jezika mi je neznanka se bom pa z veseljem naucil.

 6. Jaz bi tudi rada delala v Avstriji samo ne znam kaj dosti nemško, za stopim tudi nekaj lahko pa je delo v proizvodnji. Sem iz zgornje kungote
  Prosim če mi kdo javi.

  1. Kje pa je to? Je potrebno znanje nemškega jezika? Kakšna pa je plača?

   Hvala za odgovor, Marko.

 7. Pozdravljeni, mene zanima delo čiščenja ali v proizvodnji, po možnosti čim bližje Dravograda. Nemško znam samo nekaj osnovnih besed. Po novem letu bom ostala brez zaposlitve. Hvala za pomoč, lp.

 8. Pozdravljeni!Iiscem delo v Avstriji okolica Gradza,za Lkw farer,nemsko ne znam dosti,nekaj nalega.Pa da so vikendi prosti.Hvala za info.lp

 9. Pozdrav,
  imamo delo v proizvodnji-Hermagor, takoj.
  Tudi delo za ostale profile, zidarji, krovci……po Avstriji, takoj.
  Firma je v Villachu. Kontakt 031349905
  Hvala.

  1. Pozdravljeni,
   sva 2 prijatelja stara 22 let in imava željo po delu v tujini in malo boljšemu zaslužku. Ali imate na voljo še kakšno delovno mesto in pa ali so za to potrebne delovne izkušnje in pa znanje nemškega jezika?

   Hvala za odgovor in lep pozdrav

 10. Pozdravljeni, imam dolgoletno izkušnjo v linijskem prevozu potnikov, nazadnje v Italiji.
  Zanima me če je kakšno delo ,po možnosti v Beljaku.
  Tekoče govorim Italijansko, Hrvaško in obvladam Rusko, Nemško ne!
  Hvala.
  lp
  Dimitri

 11. zanima me delo v viilachu kot zerjavovodja na sinah. po poklicu sem strojni tehnik in str, mehanik. znam anglesko nemsko pa bolj da se sporazumem se pa hitro ucim. imamveliko delovnih izkusenj . sem resen , imam druzino kontakt lp a

 12. Pozdravljeni prosim za kaksno delo vproizvodnji, likanje, pakiranje, zlaganje, ciscenje in podobno nemško ne znam lp

 13. Pozdravljeni, zanimam se za delo v proizvodnji, pakiranje, lahko zlaganje, sortiranje, ciscenje in nekaj ne tako malo besed, pa tudi v stavku kaj znam tudi v nemščini, drugače pa se učim nemščino.

 14. Pozdravljeni

  Imam 20 let delovne dobe, zadnjih nekaj let sem delal po terenu, kot podizvajalec.
  Nemčija, Francija, Španija.. demontaža in montaža pohištva na križarkah.
  Po poklicu sem mizar, delo mi je vedno v veselje nasploh če je cenjeno in plačano, da ni potrebe stradanja in odrekovanja.
  Angleško mi je lažje govoriti kot nemško.

  Bi se našlo kakšno delo za mojo malenkost v Avstriji.

  L.P.

  Benjamin

 15. Iščem delavce in delavke za sezonsko delo obiranje grozdja v Avstriji mejni prehod Jurij. Trgatev bo se predvidoma začela 20. ali 25. septembra 2021. Plačilo je 8,50 evro/uro. Vsaki dan je topla malica in pijača. Dela se 9 ali 10 ur po oz. po potrebi. Lepo vabljeni iz občin Ormož, Gorišnica, Ptuj, Juršinci, Trnovska vas…. Moj te.o31-540-497

 16. Tudi jaz iščem delo kuharja v Avstriji
  Imam veliko izkušenj tako da sem pripravljen…delal sem po hotelih in najboljših
  Restavracijah v Ljubljani
  Jure Kren

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja