Iščeš delo v Avstriji brez znanja nemškega jezika

Iščeš delo v Avstriji brez znanja nemškega jezika

Če iščeš delo v Avstriji brez znanja nemškega jezika, si prišel na pravilno stran. Danes je precej težko najti zaposlitev, predvsem pa najti takšno, ki ti bo plačala toliko, da boš lahko normalno preživel. Večina delodajalcev želi izkoriščati delavce in jih plačevati čim manj, za čim več dela. Že to da ti plačajo, je včasih nekaj posebnega.

V Avstriji je zaposlenih že skoraj 60.000 Slovencev, kar pomeni, da se bo zagotovo našlo delo tudi zate.

Zato se marsikdo obrne za delo v sosednjo Avstrijo. V Avstriji so stvari nekoliko drugačne. Plače so precej višje, v Avstriji lahko za isto delo dobiš skoraj enkrat večjo plačo, če k temu prišteješ še potne stroške, ki so spet precej visoki, lahko dobiš precej veliko denarja. Enako si v Avstriji tudi veliko bolje zaščiten kot delavec.

To, o čemer pri nas sanjajo, je v Avstriji resničnost in se ti ni treba bati, da te bodo pustili brez plačanih dajatev. V Avstriji je tudi veliko več praznikov, kot v Sloveniji, tako da imamo še nekaj dodatnih prostih dni. Res pa je, da je za nekatera dela v Avstriji potrebno znati nemščino. So pa tudi takšna dela, za katera ni potrebno znati nemškega jezika.

Kaj potrebujem za delo v Avstriji

Za delo v Avstriji ne potrebujete posebnih delovnih dovoljenj. Obe državi sta članici Evropske Unije, kar pomeni svobodno gibanje delovne sile. Tako se lahko kadarkoli, brez kakršnikoli dodatkov zaposlite v Avstriji. Razmislite o tem, katere stvari boste potrebovali v Avstriji in katere ne, ampak v osnovi ne potrebujete ničesar posebnega.

Ali moramo znati nemško za delo v Avstriji

To je kompleksno vprašanje. Dela so različna, v Avstriji se najpogosteje iščejo natakarji, kuharji, elektromehaniki, strojniki, varilci, zidarji, vozniki, medicinske sestre, bolniški negovalci, zdravniki, pomožno pisarniško osebje, frizerji, komercialni zastopniki za prodajo, čistilke ipd. Glede na vaše izkušnje se lahko prijavite na nekatera izmed teh del. Tista, pri katerih ste v stiku s strankami, kot so natakarji, medicinske sestre, zdravniki, frizerji, za njih skoraj vedno morate obvladati nemški jezik. Oziroma morate govoriti toliko, da se boste lahko normalno sporazumevali. Predvsem v gostinstvu je dodatna prednost še kakšen dodaten jezik ne samo nemščina.

Druga dela, pri katerih pa niste v stiku s strankami, pa od vas ne zahtevajo znanja nemškega jezika. Če boste delali kot ličar, avtomehanik ali podobno, bo čisto dovolj da znate le nekaj osnovnih nemških besed. Pogosto se vam bo zgodilo, da bo vaš nadrejeni iz Slovenije ali katere druge EX-YU države, tako da se boste lahko pogovarjali kar slovensko. Enako je s sodelavci. V podjetjih, kjer zaposlujejo slovence brez znanja nemškega jezika, vas bo več, nikoli ne boste sami, tako da se boste zagotovo lahko pogovarjali.

Kako je s prevozom na delo v Avstrijo


Seveda je vožnja na delo v Avstrijo nekoliko daljša, kot če hodite na delo v Sloveniji. Tudi stroški takšnega prevoza so višji, vedeti pa morate, da se pogosto sodelavci iz istega kraja vozijo skupaj. Še enkrat ponavljam, podjetja, ki zaposlujejo takšen kader, ga potrebujejo veliko. To po meni da bo iz vašega kraja, ali pa iz sosednjega, zagotovo še več sodelavcev. Tako se boste vozili štirje skupaj in si boste razdelili stroške prevoza v Avstrijo. Tako je tudi pot krajša in bolj zabavna, kot pa če se voziš sam.

Seveda pa morate paziti, da ne boste zamujali v službo, kajti na meji so pogosto gužve, pa tudi dolga pot pomeni, da boste pogosto na poti v Avstrijo naleteli na prometno nesrečo, delo na cesti ali podobno. To morate vnaprej preračunati in raje hoditi na delo nekoliko prej. Kajti noben šef ne bo prenašal zamujanja.

 

Prazniki in dela prosti dnevi če delaš v Avstriji

Avstrija je precej katoliška država, tako da ima še nekaj več praznikov kot jih imamo mi. To pomeni, da boš tako ali tako prost za vse slovenske praznike, dodatno pa boš fraj še za avstrijske praznike. Seznam praznikov v Avstriji najdeš tukaj.

Izkušnje z delom v Avstriji

Jernej dela v Avstriji že 7 let, brez da bi govoril Nemško. Je avtoličar in dela v okolici Gradca. Pravi, da je s svojim delom izjemno zadovoljen, ja, sicer je treba delati, ampak na drugi strani dobi veliko večjo plačo, kot bi jo dobil v SLoveniji. Službo je dobil, ko je v Sloveniji nikoli ne bi dobil, pred 7 leti je bila gospodarska kriza in nihče ni iskal ličarjev. Skupaj s sodelavci se vozijo vsak dan v službo in pravi da ga vožnja sploh več ne moti, na začetku ga je nekoliko. Še bolj pomembno je, da se s sodelavci, ki so v večini iz Slovenije in Hrvaške, razume brez znanja besedice nemško.

Milena je tudi zaposlena kot frizerka v Klagenfurtu, in se je sproti naučila Nemško. Zaposlila se je pri slovenki, ki ima v mestu svoj frizerski salon, tako da ji je šefica pomagala pri tem, da na začetku ni dobivala strank, ki bi jih motilo da ne govori dobro nemško. Tako se je sproti naučila nemščine, najprej tiste besede, ki jih je nujno potrebovala, danes pa pravi, da že prav tekoče in lepo govori nemško.

Osnovne fraze pri iskanju zaposlitve v Avstriji

Osnovne fraze si lahko ogledate v video posnetku, seveda pa jih lahko tudi preberete spodaj

Der Beruf – poklic (Was sind Sie von Beruf)

Die Arbeit – delo (ich suche eine Arbeit)

Die Ausbildung – izobrazba

Die Bewerbung – prošnja (Sich um eine stelle bewerben)

Der Lebenslauf – življenjepis

Das Vorstellungsgespräch – razgovor za zaposlitev

 

Živjo, jaz sem Peter in sem avtor večine člankov na tej spletni strani. Upam, da si se kaj pametnega naučil, ali pa vsaj zabaval.

Leave a Comment