Krompirjeve počitnice

Krompirjeve počitnice ponavadi imenujemo jesenske počitnice. Ta starinski naziv se sicer še vedno uporablja, ni pa ravno pravilen. Izhaja iz tega, da se je v času teh počitnic pogosto pobiral krompir na njivah. Tako so otroci, ki so drugače hodili v šolo, lahko pomagali doma na njivah. Pobiranje krompirja je bilo vsako leto zelo pomembno, in večina družin je imela vsaj nekaj krompirja, glede na to da je krompir predstavljal eno izmed glavnih živil v našem prostoru.

Danes je pridelave krompirja veliko manj, izraz pa se je še vedno obdržal. Krompirjeve počitnice pravimo počitnicam, ki so okoli prvega novembra in Dneva reformacije, torej v začetku novembra. Tako te počitnice še niso primerne za smučanje, pa tudi na morje se težko odpravimo, saj je pogosto vreme precej slabo.

Če vas zanima kdaj bodo krompirjeve počitnice preverite šolski koledar za 2019/2020.

Kljub temu pa se veliko družin odpravi na izlete in potovanja. Pogosto skupaj združujemo obisk družin in družinskih grobov ter počitnice. Pogosti cilj družin so toplice in terme ter bazeni.

Kam potovati za jesenske počitnice

Seveda moramo vedeti, koliko časa bomo posvetili potovanju. Če želimo biti nekaj časa doma, tako da lahko obiščemo sorodnike in grobove, bomo potovanju namenili le nekaj dni, ali pa se odpravili na več enodnevnih potovanj (ideje za enodnevna potovanja po Sloveniji najdete tukaj).

Lahko pa seveda odidemo za celih 9 dni, kolikor trajajo jesenske počitnice. V tem primeru lahko odpotujemo kam dlje, glede na to da smo novembra, je še marsikje zelo toplo, na delih sveta, kjer pa ni bolj toplo kot pri nas, pa še vedno ni globoke zime. Tako se še vedno lahko odpravimo na sever Evrope (Baltiške države) ali pa se odpravimo v Egipt, kjer je povprečna temperatura še vedno 26 stopinj in na dan še vedno v povprečju sije sonce 10 ur.

Turistične agencije zelo pogosto pripravijo posebne aranžmaje, ki upoštevajo vse specifike krompirjevih počitnic, tako da se plača uporabiti iskalnik in najti ponudbe, ki so namenjene prav krompirjevim počitnicam. Takšna potovanja upoštevajo tako trajanje in datum počitnic, kot tudi dejstvo da zna biti vreme nekoliko muhasto med počitnicami.

Seveda pa se vam splača potovati tudi z avtodomom. Za počitnice z avtodomom vam ni potrebno načrtovati destinacije vleiko vnaprej. Tako se lahko odločite kam boste potovali le nekaj dni pred pričetkom počitnic, ko vidite kakšna je vremenska napoved. Pogosto zna med jesenskimi počitnicami dežavati, tako da se odpreljete v del Evrope kjer je napovedano najmanj dežja in tako lahko še vedno uživate. Marsikdo se za jesenske počitnice odpelje v južno dalmacijo, kjer najbolj pogumni še vedno plavajo. Dnevi so sicer kratki, vendar opoldne lahko sonce še vedno sije dovolj močno, da se ozračje resno segreje.

Aktivnosti za otroke med krompirjevimi počitnicami

Različne organizacije organizirajo delavnice in tabore za počitnice, zato se nam splača raziskati katere so najboljše za vas in starost vašega otroka. Veliko je brezplačnih aktivnosti v katere se lahko vključi vaš otrok in tako počitniško dogajanje ne bo posebej drago. Obrnite se na vašo lokalno Zvezo prijateljev mladine, ki za vsake počitnice organizira brezplačne ali zelo poceni počitniške dejavnosti, ki se jih lahko udeleži vsakdo.

Seveda pa lahko vašega malčka vpišete v enega izmed številnih delavnic ali taborov, ki se dogajajo. Ti so lahko bolj izobraževalni ali bolj zabavni oziroma športni, vse odvisno od tega kako zelo si želite da se vaš otrok razvija ali zabava med počitnicami. Vsekakor predlagamo, da se nekaj časa med počitnicami posveti tudi zabavnim aktivnostim, sicer pa za to poskrbijo tudi na kampih, kjer del kampa posvetijo zabavi.

Vreme med krompirjevimi počitnicami

Vreme v tem času je lahko izjemno raznoliko, tako da je precej težko načrtovati kaj boste počeli veliko vnaprej. Če se spomnimo zadnjih let bomo ugotovili, da so nekatera leta grobovi pobeljeni s snegom, ko prižigamo svečko. Druga leta pa se lahko zgodi, da bomo na grobove odšli v kratkih rokavih, saj se lahko ozračje še precej segreje.

Tako predlagamo da pred načrtovanjem krompirjevih počitnic počakate na vsaj en teden pred počitnicami, tako da bo vremenska napoved že kolikor toliko točna. Šele nato pa se odločite, ali boste načrtovali aktivnosti na prostem ali nekaj, kar se bo izvajalo v zaprtih prostorih. Vsekakor pa moramo vedeti, da smo že globoko v jeseni in bodo jutra zelo hladna, prav tako večeri. Tik pred jesenskimi počitnicami ponavadi tudi prestavimo uro na zimski čas, kar pomeni da se zvečeri že okoli 18.00, tako da moramo tudi to upoštevati.

Z letalom na krompirjeve počitnice

Glede na napisano zgoraj se pogosto splača na krompirjeve počitnice odpotovati z letalom. Glede na to, da bo vreme pri nas zelo pogosto deževno, je bolje da se odpravite nekam kjer je veliko bolj toplo. Naš predlog so Kanarski otoki, kjer je za krompirjeve počitnice še vedno resno vroče, lahko se kopate in se počutite kot da ste se odpravili na dopust za poletne počitnice. Tam se tudi zvečer ne bo ohladilo in bo prijetno toplo tako zjutraj kot zvečer.

Kanarski otoki so super saj jim pri vremenu pomaga tako ocean, ki jih ogreva s pomočjo vročine, ki jo prinese iz Afrike, kot tudi njihova lega, saj so že dovolj južno, da jih sonce ogreva veliko bolj kot naše kraje. Če jih pogledate na zemljevidu boste ugotovili, da se nahajajo tako južno kot najužnejši deli Maroka, v osnovi so tako nizko kot Sahara, kar zagotavlja res prijetne temperature.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja