Robotski sesalci 2019

Sesanje je delo, ki se ga v gospodinjstvih ponavadi izogibamo. Gre za precej dolgočasno dejavnost, ki pa jo je potrebno izvajati vedno in vedno znova. Na srečo smo prešli iz metl in drugih ročnih pometalcev na sesalce, ki poskrbijo za to da je čiščenje tal veliko bolj enostavno kot je bilo včasih. Kljub temu je vlačenje sesalca, kabla, včasih še litrov vode, slab doseg, vse skupaj je naporno. Zato smo si omislili robotske sesalce. Ti samodejno posesajo celotno stanovanje, ko nas ni doma. Najbolj poznani blagovni znamki sta Roomba in Xiaomi, kako izbrati, katero izbrati in zakaj, pa preberite spodaj.

Če vas zanima najboljši sesalec 2019 preberite ta članek.

Kaj pazimo pri izbiri robotskega sesalca

Veliko je stvari na katere moramo biti pozorni pri izbiri robotskega sesalca:

  • Moč sesanja
  • Akumulator
  • Kakšno aplikacijo ima
  • Ali sam najde nazaj domov
  • Višina sesalca
  • Inteligenca sesalca
  • Katere površine je sposoben posesati
  • Filtri

Moč sesalca

Moč sesalca je seveda ena izmed najpomembnejših kriterijev. Močnejši kot je motor sesalca, močneje lahko sesalec sesa. To seveda ni edini kriterij, ki bo določal ali bo sesalec sposoben posesati, je pa osnovni kriterij. Moč sesalca se izraža v Kilovatih in seveda, višji kot so kilowati, močnejši je motor. Majhni motorji ne morejo vzpostaviti dovolj vakuuma, zato moramo biti previdni in ne kupiti najcenejšega izdelka.

Moč akumulatorja

Akumulator, batarija, kakorkoli že rečemo, to je glavni del robotskega sesalnika, kajti brez njega bo sesalec obupal zelo kmalu, še preden bo posesal vse sobe. Moderni robotski sesalniki so tako pametni, da se še preden se popolnoma izpraznijo, sami odpravijo na polnilno postajo in znajo sesanje nadaljevati ko so enkrat končali s ponovnim poljenjem. To je sicer super, ampak kljub temu podaljša čas sesanja. Kajti, to da se sesalec ponovno napolni traja nekaj ur in takrat se vi lahko že vrnete iz službe. Res pa je, da ima večina sesalcev tako velike/močne akumulatorje da lahko brez težave posesa tudi večja stanovanja.

Mobilna aplikacija za robotske sesalnike

Aplikacija na vašem telefonu vam ponavadi pomaga upravljati robotski sesalec. Aplikacija vam omogoča več stvari, najprej nastavljanje sesalca, brez da bi morali vstati. Nekatere aplikacije vam tudi sporočajo kdaj je robotski sesalec pričel s sesanjem, ko je uspešno zaključil sesanje in ali se je kje zataknil. Najboljše aplikacije vam omogočajo da z njim ročno odpeljete sesalec na mesto, kjer želite da sesa, tako da vam ni potrebno vstajati in prenašati sesalca. Vse to so seveda manj pomembne stvari od kvalitete sesanja, vseeno pa če boste že plačali nekaj sto evrov za robotski sesalec, se splača pogledati takšnega ki ima največ možnih funkcij.

Ali sam najde domov

Ja, nekateri starejši sesalci, pa tudi nekateri ki se prodajajo še sedaj nimajo te funkcije. V osnovi se mora sesalec sam vrniti na polnilno postajo. To se zgodi preden se izprazni baterija ali ko sesalec zaključi s sesanjem. Pa tudi, če ima sesalec to funkcijo je pomembno, na kakšen način zna najti nazaj domov. Osnovni sesalci znajo pač samo priti nazaj tja, od koder so prišli. To pomeni, če ga ročno odnesete nekam za kratko sesanje se ne bo sam znašel nazaj. Ali, če se v vmesnem času polnilna postaja prestavi, ali pa se mu kaj nastavi na pot, bo izgubljen. Zato želimo modern robotski sesalec, ki preko wifi in bluetooth povezave komunicira s polnilno postajo in jo tako najde tudi če ne ve točno kje se je nazadnje nahajala.

Roomba robotski sesalec

Roomba iRobot je naprava, ki je v Sloveniji pa tudi marsikje drugje orala ledino robotskih sesalnikov. Danes je že v svojem šestem razredu in praktično jih lahko vidite kjerkoli, imajo predstavitve po sejmih in nakupovalnih centrih, v večini spletnih trgovin boste našli njihove robotske sesalnike.

Njihova precejšnja prednost je, da ljudje poznajo blagovno znamko, kar pa nam še nič ne pove o njihovi kvaliteti ali zanesljivosti.

Xiaomi robotski sesalec

Xiaomi robotski sesalec je nekoliko novejši konkurent, ki v Sloveniji še ni zelo poznan. Prihaja iz Kitajske, kjer pa je Xiaomi, podjetje ki ga proizvaja izjemno poznan. Xiaomi je eden izmed 3 največjih proizvajalcev telefonov na svetu, proizvaja pa tudi pametne ure, pametne igrače, opremo za pametni dom in še cel kup drugih produktov. Počasi prihaja v Evropo, druge dele sveta pa so že osvojili.

Njihov robotski sesalec Mi Robot je sedaj že v 3 generaciji in je izjemno kvaliteten.

Sesalec je izjemno pameten. Naše izkušnje z njim so, da se odlično orientira po prostoru in zelo dobro najde vse luknje, ki jih mora posesati in zelo dobro najde vse luknje, ki jih ne sme posesati. Izjemna je tudi aplikacija, ki pride s sesalcem.

Aplikacija nam pošlje obvestilo ko sesalec prične s samodejnim sesanjem, in potem lahko spremljamo pot sesalca po našem stanovanju. Virtualno mu lahko postavimo ovire, tako da posesa samo nekatere dele stanovanja, to pa ponavadi ni potrebno. Sesalec namreč precej dobro posesa tudi tepihe in tapisone.

Video test robotskega sesalnika

Sesalec se z vami pogovarja v angleščini, preko aplikacije pa ga lahko, kot avto na daljinsko upravljanje, odpeljete na mesto, kjer mora opraviti svoje delo. Res pa je, da morate za to biti priklopljeni na isti Wifi kot vaš sesalec, torej tega ne morete početi od daleč, ampak le od doma.

Xiaomi aplikacija vam tudi pokaže kdaj morate očistiti različne dele sesalca ali jih zamenjati. Z enim klikom lahko tudi naročite rezervne dele. Vse skupaj je zelo enostavno prikazano

Sesalec pa lahko seveda nastavite da vsak dan/teden/mesec samodejno prične s čiščenjem. Nastavite mu lahko različne timerje.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja