Motivacija – vodič po motiviranju za vse

Kaj je motivacija in zakaj jo potrebujemo

Motivacija na delovnem mestu

Motivacija ne delovnem mestu je še posebej pomembna, saj se moramo v službi vedno izkazati. Je pa včasih težko najti motivacijo za to, da opravljamo stvari, ki jih delamo že leta, včasih vidimo druge, ki svojega dela ne opravljajo tako zagreto kot mi, zato nam motivacija precej pada.

Vsekakor pa moramo razumeti zakaj pride do tega, da smo včasih zelo motivirani za delo, včasih pa zelo nemotivirani za delo. Ko enkrat razumemo zakaj se dogaja ta stvar, potem lahko tudi uporabimo to znanje in se zmotiviramo takrat, ko nam to ne gre najbolje.

Motivacija zaposlenih

Motivacija zaposlenih je nujna zato, da nam zaposleni ostajajo na delovnem mestu. Brez resne motivacije, ki lahko prihaja v različnih oblikah, nam bodo zaposleni odhajali, ali pa ostajali vendar brez tega, da bi resno napredovali. Zato moramo poiskati različne načine, da lahko motiviramo svoje zaposlene, kajti le na takšen način bomo resno napredovali tako mi kot podjetje, kot tudi naši zaposleni.

Zaposlene lahko motiviramo na različne načine:

  • motivacija s povišano plačo
  • motivacija z enkratnim dodatkom
  • motivacija s postavljenimi cilji
  • motivacija z obljubo napredovanja

Motivacija za učenje

Motivacija pri mladih je svoja, povsem ločena ideja. Generalno potrebujemo motivacijo pri delu ali nekih stvareh, ki nam niso prijetne. Kljub temu pa jih moramo opraviti, saj prinašajo dolgoročno pozitivne rezultate.

Ravno učenje je takšna stvar, seveda se nihče ne želi naučiti vseh pruskih vojn, ker so bolj ali manj irrelevantne. Ampak, zavedati pa se moramo, da je to, da opravimo ta en test ali izpit, pogoj da opravimo šolanje in to je pogoj, da bomo lahko čez 20 let zaslužili veliko več.

Zakaj je motivacija pri mladih drugačna? Ker možgani mladih ljudi ne omogočajo takšnega razmišljanja. Ne omogočajo, da bi resnično lahko razmišljal 20 let vnaprej. Ja, seveda bi se rad videl v dobrem avtomobilu in dobrem stanovanju, ampak ne vidi povezave med današnjim piflanjem pruskih vojn in kabrioletom v prihodnosti.

Zato je potrebno motivacijo za učenje poiskati drugje.

Motivacijski citati

Citate za motivacijo lahko vedno dobro uporabimo za to da se opozorimo na to, da se splača motivirati.

Ne ustavi se ko je težko, ustavi se, ko končaš

Napredek se začne ko stopiš izven cone udobja

Sam sebe motiviraj, noben drug te ne bo

Moje sanje so vredne več kot spanec

Začni tam kjer se nahajaš sedaj. Uporabi to, kar imaš sedaj. Naredi to, kar lahko.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja