Shranjevanje matičnih celic ob porodu

Zakaj hraniti matične celice?

Matične celice so posebna vrsta celic, za katere je bilo dokazano, da se lahko spremenijo v katerokoli vrsto celice v telesu. To so, praktično povedano, celice, iz katerih se razvije zarodek, saj nastanejo na začetku razvoja zarodka in se nato delijo na druge vrste celic.

Zaradi te svoje značilnosti so drugačne od drugih celic, ki jim je že določen njihov namen in se ne morejo spremeniti. Torej, zelo jasno, celica mišice se ne more spremeniti in postati krvna celica in obratno. Medtem ko matična celica lahko postane ali krvna celica ali pa celica mišice. Ta unikatnost celice daje celicam posebno moč, ki jo uporabljamo v moderni medicini.

Druge vrste matičnih celic se nahajajo tudi v kostnem mozgu, zato se le-ta pogosto uporablja za presaditve in za zdravljenje bolezni. Vendar se v kostnem mozgu nahajajo le nekatere vrste matičnih celic:

 • matične krvotvorne celice (iz katerih nastajajo vse tri vrste krvnih celic – levkociti, eritrociti, trombociti)
 • mezenhimske matične celice
 • endotelijske matične celice

Matične celice, ki jih shranimo ob porodu pa pokrivajo vse vrste matičnih celic, tako da je uporaba še bolj široka, kot z matičnimi celicami, ki jih pridobimo iz kostnega mozga.

Kaj zdravimo z matičnimi celicami?

Matične celice so potencialno zdravilo za izjemno veliko število različnih bolezni. To svojo lastnost, da se lahko spremenijo v katerekoli celice lahko izkoristijo na takšen način, da jih iniciriamo na oboleli del telesa. Tam se inicirane celice spremenijo v celice, ki so obolele in jih na takšen način učinkovito nadomestijo. Glede na to, da nove, torej inicirane matične celice niso obolele, tako uspešno zdravimo.

Seveda je to poenostavljen prikaz uporabe matičnih celic na le enem primeru. Res pa je, da testiranja učinkovitosti matičnih celic potekajo v več kot 2000 različnih predkliničnih in kliničnih raziskavah, izjemno veliko število le-teh pa je zelo pozitivnih.

Bolezni, ki jih zdravimo z matičnimi celicami

 • Krvni rak in nepravilnosti, kamor štejemo Levkemije, Limfome, Mielome, Plazmocitrone, Aplazijo rdečih krvničk, Anemije, Talesamije in druge dedne nepravilnosti trombocitov.
 • Prirojene metabolne motnje, kamor štejemo Hurlerjev sindrom, Levkodistrofijo in Lizosomske bolezni
 • Čvrste tumorje, kamor štejemo Neuroblastom in Retinoblastom
 • Prirojene napake imunskega sistema, recimo hudo kombinirano imunsko pomankljivost Sindrom Wiskott-Aldrich
 • Možgane, Diabetes, Poškodbe kosti, Srčno kap, Možgansko kap, Cerebralno paralizo, Raka, Poškodbe sklepov in Bolezni jeter

Odvzem matičnih celic v porodnišnici

Če se sprašujete v katerih porodnišnicah v Sloveniji opravljajo odvzem materničnih celic, je odgovor da na srečo v vseh. V vseh porodnišnicah so babice izobražene in imajo znanje o tem kako odvzeti matične celice, tako da vas ne rabi skrbeti, da v vaši porodnišnici ne bi znali odvzeti matičnih celic.

Zasebna banka matičnih celic v Sloveniji

Zasebna banka matičnih celic je podjetje, ki bo shranilo vaše matične celice. Takšna banka je plačljiva in bo poskrbela za vas oziroma za tisto osebo, za katero se vi odločite, da ji želite darovati matične celice. To je večinoma seveda vaš otrok, ob rojstvu katerega ste shranili matične celice. Takšna shranitev zagotavlja 100 % ujemanje, saj so matične celice otroku lastne.

Ob rojstvu tako vaša ekipa porodničarjev odvzame kri in jo preda zasebnemu podjetju, ki potem matične celice (seveda na primeren način) zamrzne in tako poskrbi da lahko matične celice hranite praktično neskončno dolgo.

Matične celice kot darilo za novorojenčka

Pogosto starši, ali pa stari starši hranjenje matičnih celic podarijo kot darilo za novorojenčka. To pomeni, da bo otrok, ki se je ravnokar rodil imel shranjene matične celice za primer, če se mu pripeti kakršnakoli od bolezni, naj bodo te bolezni na začetku življenja ali kasneje. Res pa je, da trenutno podjetja ponujajo shranjevanje matičnih celic za 20 ali 30 let, ne pa za celo življenje, ampak če sedaj shranite te celice, boste čez 20 let skoraj zagotovo lahko podaljšali hrambo in na takšen način poskrbeli zase.

Vendar boste poskrbeli le zase, predlagamo, da razmislite, da svoje matične celice podarite skupnosti in tako povečate javno banko matičnih celic. Tako bodo vaše matične celice skoraj zagotovo uporabljene in bodo poskrbele za večje število ljudi. Vi pa boste (to v vsakem primeru), če jih boste potrebovali in če bo javna banka imela pravega darovalca, lahko prejeli druge matične celice (ali vaše, če bodo še na voljo).

Javna banka matičnih celic

Matične celice so tako uporabne, da jih shranjuje tudi država. Na enak način, kot lahko darujete kri ali organe po smrti, lahko darujete tudi matične celice iz popkovnične krvi. Banko je tako vzpostavil Zavod RS za transfuzijsko medicino, ki se je povezal s tujimi bankami in na takšen način vzpostavil velikanski register matičnih celic iz popkovnične krvi, ki lahko zadosti potrebam po svetu. Ta register ima več kot 400.000 enot popkovnične krvi in tako zadostuje potrebam.

Zato so trenutno ustavili zbiranje matičnih celic iz popkovnične krvi, trenutno stanje pa lahko vedno preverite na njihovi spletni strani http://www.ztm.si/register-darovalcev/javna-banka-popkovnicne-krvi/.

Prednosti hranjenja v “družinski banki”

Družinska banka imenujemo zasebne banke, v katerih shranijo vaše matične celice in jih posredujejo le vam. To so zasebna podjetja, ki so posebej specializirana na hranjene matičnih celic. Zagotavljajo vam, da so vam vaše celice ves čas na voljo in da jih dostavijo kamorkoli po svetu. Največja dodana vrednost je seveda, da hranijo točno vaše matične celice, pomeni, da imajo 100 % ujemanje. Druge matične celice lahko sprožijo zavrnitveno reakcijo (seveda vašega otroka ali vas ne bodo zdravili z neprimernimi matičnimi celicami). Oziroma, bolje povedano, ko bo vaš otrok potreboval matične celice, jih morda ne bo na voljo.

Torej boste lahko ostali brez zdravljenja oziroma boste morali na pravilnega donorja čakati. Morda vam bodo lahko pomagali vaši bližnji, če bodo imeli shranjene matične celice, verjetnost za popolno gensko ujemanje bratov in sester je 25 %, tako da je verjetnost precej majhna.

Podjetja tako predlagajo, da shranite matične celice vseh vaših otrok in tako zagotovite največjo verjetnost, da bodo imeli na voljo primerne matične celice.

Matrnične celice se odvzame takoj po porodu, s tem se nič ne škodi dojenčku

Kako poteka odvzem matičnih celic

Odvzem matičnih celic se opravi takoj po porodu. Porodne ekipe, ki vam bodo pomagale pri porodu so seveda in opremljene in primerno izobražene za to, da bodo poskrbele da bo odvzem potekal pravilno in da bodo primerno ravnali z vašimi matičnimi celicami.

Po porodu se počaka, da preneha pretakanje krvi med matero in otrokom (torej popkovnica neha utripati), tako da brez skrbi, odvzem ne pomeni, da bi vaš otrok dobil manj krvi in nikakor ne vpliva na potek poroda ali na otroka. Ko je popkovina prerezana in povezana, vaš zdravnik očisti popkovino in vstavi iglo v popkovnično veno, kri pa sama steče v vrečko, ki je povezana z iglo in je zelo podobna tisti, ki jo uporabljajo za odvzem krvi na klasičen način, ko greste darovati kri.

Dodatno pa se odvzame tudi 15 cm popkovine. Na takšen način zagotovimo, da pridobimo čim bolj različne matične celice. Vi boste že prej osebju predali set, v katerega se spravi popkovnična kri in popkovnica, v porodnišnici pa bo že čakal kurir podjetja, pri katerem ste sklenili pogodbo za shranjevanje in bo celoten paket odnesel na varno.

6 korakov kako poteka shranjevanje matičnih celic

 • Prijavite se kot kandidatka za shranjevanje matičnih celic. Izberite vašo banko, podjetje, ki bo to izvedlo za vas in se prijavite na njihovi spletni strani.
 • Na dom vam bodo poslali pogodbo, ki jo natančno preberite, po potrebi se posvetujte še s kom, ki je že delal shranjevanje.
 • Podpišite pogodbo in jo vrnite na podjetje, tako da boste imeli sklenjeno veljavno pogodbo, seveda bo potrebno tudi poravnati račun.
 • Po pošti boste prejeli paket za odvzem. Paket odnesete s seboj v porodnišnico in obvestite osebje da po porodu opravijo odvzem.
 • Takoj po porodu ob babica odvzela popkovnično kri in popkovnično tkivo in ga shranila v paket.
 • Pokličite kurirja, ki je posebej izobražen za prevoz medicinskih snovi in takoj se bo oglasil v vaši bolnišnici ter prevzel paket.
 • Kurir bo paket dostavil v banko in takoj se bo pričel postopek shranjevanja. Po izvedenem postopku se celice zamrznejo in tako ostanejo uporabne skoraj za vedno.

Cena shranjevanja matičnih celic

Cena shranjevanja matičnih celic je odvisna od podjetja pri katerem boste shranili matične celice in od dolžine shranjevanja. Podjetja ponavadi ponujajo različne pakete.

Eno izmed podjetij ponuja le hranjenje za 20 let, kjer so cene:

 • Shranjevanje le popkovnične krvi – 1900 EUR
 • Shranjevanje le tkiva popkovnice – 1900 EUR
 • Shranjevanje krvi in tkiva – 2285 EUR

Nudijo seveda tudi popuste pri takojšnjem plačilu in popuste če že shranjujete celice enega izmed otrok.

Drugo podjetje ponuja različne pakete, ki stanejo od 2.590 do 3.590 EUR, trajanje paketov pa gre od 20 let to 50 let.

One thought on “Shranjevanje matičnih celic ob porodu

 1. Mi smo se odločili in smo shranili celice za oba otroka. Zaenkrat jih na srečo nismo potrebovali, ampak smo pa veseli, da so tam, če se kadarkoli karkoli resnega zgodi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja