Mednarodno vozniško dovoljenje

Kaj je mednarodno vozniško dovoljenje

Vozniško dovoljenje, ki ga imate v denarnici je zelo pomemben dokument. Potrebujete ga kamorkoli greste z avtom, če se oglasijo prijatelji in prijateljice policaji, jim ga morate pokazati. Če ga nimate pri sebi, vas bodo policaji kaznovali. To velja tako za Slovenijo kot tudi za tujino. Res pa je, da v Sloveniji ne boste imeli večjih težav, saj lahko policaji preverijo, ali v resnici imate vozniško dovoljenje, v tujini pa to ni mogoče.

Res pa je, da vaše vozniško dovoljenje ni veljaven dokument v vseh državah. Seveda je veljavno v Sloveniji in veljavno je tudi v vseh državah EU, kajti sedaj imamo te moderne vozniške kartice, ki so usklajene z EU. Temu pa ni tako, če se odpravljamo v države, ki niso članice EU. In ne pozabimo, marsikatera država v naši bližini ni članica EU, zato je pomembno, da se pred dopustom pozanimamo, ali potrebujemo mednarodno vozniško dovoljenje za državo v katero potujemo.

Kdaj potrebujem mednarodno vozniško dovoljenje

MVD (mednarodno vozniško) je legalen dokument v kar 120 državah po svetu. Potrebovali ga boste takrat ko boste upravljali vozila, za katera je zahtevano vozniško dovoljenje v tujih državah. Poglejmo nekaj primerov:

  • Odpravite se na dopust v Egipt, kjer boste najeli avtomobil in se z njim popeljali do najbližjega golf igrišča, ali pa na ogled neke druge znamenitosti. Ja, za ta primer boste potrebovali mednarodno vozniško dovoljenje. Nekateri rent-a-car-ji vam ne bodo dali avtomobila, če nimate MVD.
  • Odpravite se na Filipine. Tam si boste, kot vsi ostali, sposodili kakšen moped, s katerim se boste zapeljali do bližnje plaže, ali pa na ogled kakšnega drugega zanimivega mesta. Ja, zelo verjetno je, da se policija z vami ne bo ukvarjala, kajti na splošno dovolijo veliko (verjetno preveč). Kljub temu, če se odločijo, da vas ustavijo, pa boste imeli težavo če nimate MVD.
  • Dopust v ZDA ali na Tajskem boste zagotovo popestrili z rent-a-car-jem in v teh državah je nujno, da imate s sabo mednarodno vozniško dovoljenje.

Pomembno pa je vedeti, da se ne silite z vašim vozniškim dovoljenjem. Ko vas ustavi policija, najprej ne paničarite. Tudi policaj je človek in vse se da čisto enostavno normalno pogovoriti. Podajte mu dokumente, iste, kot jih date policaju v Sloveniji. Ne silite se z MVD in z pogodbo o rent-a-car-ju. Ne, to mu daste šele, ko vas policaj vpraša po teh dokumentih. Seveda pa jih imejte pri roki in jih enostavno pokažite.

V večini, če ne počnete prevelikih neumnosti, so policaji vedno zelo prijazni.

Kje ga dobim

Mednarodno vozniško boste dobili na AMZS, vendar stvar traja nekaj dni, tako da se dovolj zgoraj oglasite na katerikoli izpostavi AMZS in s sabo prinesite:

  • izpolnjeno vlogo (prenesite jo tukaj)
  • slovensko vozniško dovoljenje
  • potni list ali osebno izkaznico (prinesite tisti dokument s katerim boste potovali v tujino in ga boste imeli s sabo)
  • fotografijo 35x45mm (to je klasična fotografija, ki jo imate tudi za druge dokumente)
  • Potrdilo o veljavnem vozniškem dovoljenju, ki ga dobite na upravni enoti. Lahko greste tudi na AMZS brez tega potrdila, ampak potem mora AMZS sam pridobiti ta dokument iz upravne enote, kar pomeni da bo dalj časa trajalo da dobite MVD.

Kako izgleda MVD

Spodaj lahko vidite primer mednarodnega vozniškega dovoljenja kot je trenutno veljavno. Takšnega boste dobili če ga naročite na AMZS. Sicer pa drugačnega sploh ne morate dobiti. JE prav velika knjižica, ki jo ne bo mogoče enostavno stlačiti v denarnico, tako da se boste morali vedno znova spomniti in jo dati v nahrbtnik ali podobno, večje mesto.

Mednarodno vozniško dovoljenje za izposojen avtodom

Če si boste izposodili avtodom, veljajo enaka pravila, kot če vozite svoj ali izposojen avtomobil. Za iste države boste potrebovali mednarodno vozniško dovoljenje. Za tiste, ki razmišljate o izposoji avtodoma smo pripravili ta vodič o izposoji avtodoma.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja