Najem avtodoma – vodič 2019

Vrste avtodomov

Razmišljate o tem, da bi dopust preživeli v avtodomu. Vam je svoboda ceste blizu? Kupujete avtodom? Ali pa si boste izposodili avtodom? Vse informacije boste našli v tem članku. Napisal sem ga lastnik avtodoma, ki že leta in leta kampira, avtodomuje in raziskuje svet z avtodomom. Imeli smo takšne in drugačne, nekatere avtodome smo rentali, druge smo imeli v lasti. Doživeli smo že skoraj vse. Kar je še ostalo, bomo drugo leto. Sedaj pa preberite vse, kar vas zanima o potovanju z najetim avtodomom.

Alkoven

To je “klasičen avtodom“, tisti, ki ga prepoznate po grbi nad voznikovo kabino. Kabina je ponavadi ločena od bivalnega dela, nad voznikom pa je fiksna (v zadnjem času pogosto tudi pomična postelja).

alkoven avtodom izposoja ali nakup

To so najbolj klasični avtodomi, ki jih boste najpogosteje srečali, so cenejši od integirancev. Razlika v ceni je pogosto posledica tega, da so narejeni na klasičnih podvozjih. VW, Mercedes in druga podvozja kombijev so nadgrajena v avtodom, zato proizvajalcu ni bilo potrebno pripravljati čisto nove osnove avtomobila.

Ti avtodomi imajo nekoliko slabše izkoriščen prostor v avtodomu, saj vozniška kabina ni uporabna kot bivalni del. To pomeni, da ko ste na mestu vozniške kabine ne uporabljate, sedeži se ne obračajo. Res pa je, da imajo takšni avtodomi lahko nekoliko večjo sprednjo posteljo, ki je postavljena neposredno na začetek avtodoma.

Starejši alkoveni imajo nekoliko nizke postelje, tako da je spanje v njih manj udobno, novi alkoveni pa imajo veliko prostora med posteljo in stropom, zato je spanje na takšni postelji enako udobno kot spanje na drugih posteljah. Seveda pa za dostop na to posteljo potrebujete lestev, kar je lahko težavno za starejše osebe ali osebe ki se težje gibajo.

Integriran

Integrirani avtodomi imajo ponavadi najvišjo ceno. Ne glede na to ali kupujete ali si boste izposodili avtodom. Gre za avtodome, ki imajo vozniško kabino integrirano v bivalni del. Tem avtodomom se vozniški sedeži obrnejo za 180 stopinj in postanejo del bivanjskega prostora.

Razlika med integriranci in alkoveni je torej v tem, da so ti avtodomi narejeni na podvozjih, ki so razvita posebej za avtodome. Izkoristek prostora je tako največji, avtodomi imajo velikansko vetrobransko steklo in nekoliko spominjajo na avtobuse. Zaradi tega nimajo prednje postelje neposredno nad voznikom, ampak je le-ta pomaknjena nekoliko nazaj in je večinoma nad mizo.

Razlika, ki jo vidimo najbolj je tudi ta, da je armaturna plošča razvita posebej za avtodom, kar pomeni da je drugčna kot v kateremkoli drugem vozilu in bolj prilagojena za avtodome. V polintegriranem avtodomu ali alkovenu bomo hitro videli, da je armaturna plošča takšna kot v klasičnih kombijih, pri integrirancih pa je popolnoma drugačna.

Polintegriran

Polintegrirani avtodomi so nekoliko novejša stvar in prinašajo nekoliko nižjo ceno alkovena in udobje in izkoristek prostora integriranca. Še vedno so narejeni na šasiji obstoječih vozil, vendar se njihova voznikova kabina integrira v bivalni del. Vozniški in sovozniški sedež se tako obrneta za 180 stopinj in postaneta sedeža ob mizi v jedilnem delu avtodoma.

Slaba stran tega je to, da je vozniška kabina narejena tako kot pri kombijih, kar pomeni da ni posebej izolirana. Avtodom se tako bolj hladi in pregreva kot integriran avtodom. Dodatno je tudi vstopanje in izstopanje iz avtodoma takšno, kot pri kombijih. Kar je lahko ali pozitivno ali negativno. Kakor komu.

Kombi avtodom

Predelana kombinirana vozila so zanimiva kot avtodomi predvsem zaradi cene. Pogosto jih predelujejo domači mojstri, seveda večina proizvajalcev avtodomov ponuja tudi predelane kombije.

Njihova prednost je spet cena, pa tudi velikost, saj so lahko precej manjši od avtodomov. Vse je spet odvisno od tega, kaj in kako si želite uporabljati. V preteklosti ti avtodomi niso imeli vsega udobja, večinoma niso imeli stranišča in tuša.

Vse je seveda odvisno od velikosti kombija in želja lastnika. Nekateri kombiji lahko nudijo skoraj enako udobje kot alkoven avtodomi, drugi pa so brez tuša, stranišča ali celo tekoče vode. Nekateri radi kampirajo bolj na divje ali pa se zanašajo na infrastrukturo v kampih.

Prednost je seveda njihova okretnost, dolžina in teža. Teža in okretnost nas pogosto omejujeta pri obiskovanju mest, dolžina je tista, ki bo določila ceno, ki jo moramo plačati za trajekte in druge dodatne prevoze. Nekateri radi rijejo po vseh blatnih cestah in si zato želijo kombi avtodoma, drugi pa so nekoliko manj zahtevni in se držijo asfaltiranih cest. Vsi avtodomi imajo največjo dovoljeno skupno maso 3,5 tone, kombi skoraj nikoli ne bo dosegel te teže, avtodomi so veliko prepogosto veliko pretežki.

Starinski avtodom

Kot za vsake starinski avto, tudi za avtodom potrebujemo veliko ljubezni. Starinski avtodomi so za tiste, ki radi uživajo na poti, če tudi je ta pot nekoliko glasnejša in nekoliko počasnejša. Klanci so njihovi prijatelji, saj si jih pogledajo zelo natančno.

To ne pomeni, da niso kul. Starinski avtodomi so lahko opremljeni s skoraj enako tehnologijo, kot moderni. Torej, gretje bivalnega prostora, hladilnik ki deluje na plin, 12 V in 220 V, tuš, kemični WC, pač vse kar ima avtodom. In če je dobro vzdrževan, je lahko tudi notranjost avtodoma izjemno prijetna.

Najem avtodoma cenik

Cene najema avtodoma so odvisne od nekaj različnih faktorjev. Najpomembnejši trije so trajanje najema, čas najema in vrsta oziroma starost avtodoma.

Navadno so pri času najema na voljo tri sezone, t.i. off-season, ko so cene najnižje, ki je pozimi, nižja sezona in visoka sezona, ki je za prvi maj in julija in avgusta. V visoki sezoni so cene razumljivo najvišje, pogosto je izjemno težko sploh dobiti dober avtodom, če ne rezervirate še spomladi.

Večina podjetij in posameznikov, ki oddajajo avtodome jih neradi oddajajo za vikend in za manj kot štiri dni. Zato so cene za takšne najeme precej visoke, normalne postanejo šele tam pri enotedenskem najemu. Takšen se verjetno najbolj splača tudi vam. Torej, krajši kot je čas najema avtodoma, višja je cena najema avtodoma.

Vrsta oziroma starost avtodoma izjemno vpliva na ceno. Avtodomi so pogosto precej stari, nobena izjema ni, da je avtodom star 10, 15, 20 let. Res pa je, da se takšni avtodomi redkeje oddajajo v najem. Najpogosteje podjetja oddajajo avtodome, ki so stari do 5 let. Precej pogosto pa boste našli avtodome, ki so stari le eno ali dve sezoni. Takšni avtodomi so ponavadi tudi najdražji, je pa udobje v njih največje. Podjetja tak avtodom rentajo za eno ali dve sezoni, nato pa ga rabljenega prodajo.

Tukaj pa lahko vidite povprečne cene najema avtodoma v Sloveniji

NIZKA sezona najema avtodoma60 € – 85 €/dan
SREDNJA sezona najema avtodoma65 € – 90 €/dan
VISOKA sezona najema avtodoma85 € – 135 €/dan
VIKEND najem avtodoma175 € – 335 €/vikend

Pasti najema avtodoma

Predvsem bodite pozorni na omejitve kilometrov, katera dodatna oprema je vključena, do katere ure morate vrniti avtodom in zavarovanje. Ali je vključena vinjeta? Ali obstajajo omejitve v katere države lahko greste?

Dodatno si natančno oglejte kako delujejo vsi deli avtodoma, in preverite da resnično delujejo. Kajti, ko boste sredi ničesar ugotovili da ne znate prižgati grelca notranjosti avtodoma, bo mrzlo.

Pozorno preverite kaj je vključeno v zavarovanje in koliko boste morali sami doplačati, če se zgodi karkoli. Večina podjetij ima urejeno tako, da vzamejo kavcije toliko, kolikor je lastnega doplačila. Tako da najprej porabijo vašo kavcijo, šele nato plača zavarovalnica.

In ko vrnete avtodom natančno preglejte vse morebitne poškodbe in se pogovorite z lastnikom, ali meni da ste katero izmed njih povzročili vi.

Kam odpotovati z avtodomom

To vprašanje je tako široko kot je široko vprašanje “kam oditi na počitnice”. Vse je na voljo, odpravite se lahko na morje, odpravite se lahko v hribe, odpravite se lahko na reke in jezera, lahko greste kolesariti, plezat, pohajkovat ali pa enostavno v toplice. Vse to so možnosti.

Seveda najprej razmislite o tem kaj bi želeli početi. In kje to želite početi. Eden izmed pomembnih kriterijev je, ali želite biti v kampu, ali pa želite biti na svobodi. Nekatere države ne dovoljujejo divjega kampiranja (deli Slovenije, Hrvaška), druge so ustvarjene za divje kampiranje (Italija, Grčija, Skandinavske države).

Po tem se bo potrebno odločiti ali morje (jezera) ali celina. V bližini Slovenije je izjemno veliko jezer (Italija, avstrijska Štajerska, Balaton), ki so čudovida in izjemno primerna za potovanje z avtodomom. Gore so odlična rešitev, že v Sloveniji je veliko gorskih kampov, seveda pa jih je veliko več tudi v bližnji in daljni okolici.

Na koncu koncev imamo še odločitev bližnje ali daljne dežele. Nikoli ne pozabite, da verjetno niste videli niti polovice Slovenije in zato bi morali resno razmisliti o tem, da si ogledate skrite kotičke Slovenije. Ampak, avtodom je tukaj tudi zato, da raziščete tuje dežele. Skandinavske države so izjemno prijazne do avtodomarjev, enako Grčija, potovanje na bližnji vzhod je absolutno mogoče. Avtodomom so prijazne tudi Francija in Španija, ki sta zelo pogosto cilj avtodomarjev (nekateri bodo rekli, da vas bodo oropali, ampak tudi to je izkušnja kvalitetnega avtodoma).

Kam odpotovati za 1. maj z avtodomom

Prvomajski prazniki so tradicionalno začetek sezone za potovanja za avtodomom. Nekateri odrinejo že za velikonočne praznike, vendar je takrat pogosto lahko še precej hladno in deževno. Prvi maj pa je čas ko postane dovolj toplo že tudi v naši bližnji okolici. Za prvi maj se pogosto ne odpravljamo predaleč, tako da so Hrvaška, Italija in druge okoliške države, kot tudi cilji po Sloveniji, najbolj priljubljeni.

Avtodomarji bodo za prvi maj pogosto pustili načrte ob strani in, kot pravimo, “lovili vreme”. To v praksi pomeni, da se voziš tako dolgo, dokler ne uloviš sončnega vremena. Tako se precej pogosto odpravijo v južno Dalmacijo ali še nižje, tudi italijanski otoki so že topli, vsekakor pa je toplo v Grčiji.

Kam odpotovati z majhnimi otroci v avtodomu

Vse je seveda odvisno od tega, na kaj so vaši otroci navajeni. Družine se nekoliko pogosteje odločajo za počitnice v kampu, kjer je več infrastrukture za otroke, pa tudi več družbe za malčke.

Ideja potovanja z avtodomom, kjer se vsak dan ustavite v drugem mestu in si ogledujete znamenitosti, ali pa ste postavljeni na samotni plaži je sicer super, vendar se otroci hitro naveličajo in si želijo popestritve. Lastniki avtodomov to rešujejo tako, da enostavno ali se umaknejo v kampe, ali pa s seboj prinesejo večjo količino zabave za otroke.

Seveda pa so nekateri otroci tudi takšni, da so radi v avtodomu in radi potujejo in ne potrebujejo dodatne zabave, tudi to je res.

Vi razmislite, mi vam pa predlagamo kampe Hrvaške, v katerih se otroci odlično zabavajo.

Kaj odpotovati z družino

Tukaj ni dileme, odpotujete lahko kamorkoli. Razmislite, kaj radi počnete.

Če si radi ogledujete mesta, če radi ležite na plaži, če radi pohajkujete, če radi kolesarite, če se radi sprehajate, če se radi cartate, če radi berete knjige, če radi igrate namizne igrice, če radi plavate v jezerih, če imate radi zgodovino, če imate radi dobro hrano, če imate radi dostop do interneta, če imate radi karte, če se radi vozite, če radi ležite na ležalniku, če se radi masirate …

Vse to so opcije, kaj lahko počnete na potovanju. Mi vas ne obstojamo. Avtodom vam daje svobodo, vi pa jo izkoristite tako ali drugače.

Kam odpotovati septembra

September je izjemno popularen mesec za potovanja z avtodomom. Ostali turisti so se že umaknili nazaj na delovna mesta, cene so spet normalne, vreme pa je lahko še vedno zelo prijetno toplo in ponekod celo vroče.

Za septembrska potovanja se ponavadi odločijo družine, ki nimajo šoloobveznih otrok in starejši pari. Cene trajektov so vsaj za polovico nižje, cene kampov na hrvaškem in drugje tudi. Ni gužve in na plaži ne ležimo kot sardelice. Res pa je, da lahko nekateri kampi in obmorska mesta hitro ugasnejo.

Zato moramo biti pripravljeni na to, da bodo nekatere restavracije ali bari zaprti, nekatere turistične znamenitosti pa že nekoliko zanemarjene ali opustošene. Vendar to še zdaleč ne pomeni, da septembra ostanite doma. Južni deli Evrope so še vedno zelo obiskani, topli in zanimivi.

Z avtodomom na potovanje pozimi

Velik del avtodomov je opremljen tudi za potovanje pozimi. Imajo ogrevanje bivalnega dela in ogrevanje vode, tako da se lahko odpravite kamorkoli, kadarkoli. Vedno več smučarskih središč ima opremljene PZAje, vedno več kampov je odprtih tudi čez celo leto, tako na obali kot tudi v notranjosti Evrope.

Pogosto se avtodomarji odpravijo na potovanje v jesenskih mesecih, popularno postaja praznovanje novega leta v kampu, v času zimskih počitnic pa je pogosto že kar težko najti prostor na PZAju ob večjih smučiščih v tujini in pri nas.

Vir

Nekateri bodo rekli, da je potovanje pozimi bolj neprijetno, ampak to ni nujno res. Preverite pa, ali ima vaš avtodom dodatno ogrevanje, dodatno izolacijo in ali ima izoliran tudi prtljažni del, torej box v katerem boste hranili stvari. To je izjemno pomembno, saj če ga ima, bo vaša oprema na toplem in se boste tudi bolje počutili. In manj težav boste imeli s sušenjem stvari, ki so najpogostejša težava avtodomarjev na potovanju.

Ampak, če se pravilno zorganizirate bo smučanje super, slovenska smučišča imajo bolj ali manj vsa po vrsti že parkiranje za avtodome, tako da ne bo težave, razen seveda, če bodo prepolna smučarskih entuziastov.

Dodatna oprema avtodoma

Obvezna dodatna oprema avtodoma:

 • Kolesa, ker pravega Slovenca prepoznaš po kolesih na avtodomu in Curaprox zobni ščetki
 • Nosilec za kolesa
 • Miza in stoli
 • Dodatna plinska jeklenka
 • Sveče za prijetno posedanje pred avtodomom ponoči
 • Ležalniki in drugi rekviziti za poležavanje
 • Čoln, ki je lahko zložljiv ali na prikolici
 • Vlečna kljuka
 • SUP ki je lahko zložljiv ali na prikolici
 • Skiro, električni ali navaden
 • Metla in smetišnica (ja, pometati bo treba precej

Na kaj biti pozoren pri najemu avtodoma

Najprej nekaj stvari, ki vas ne smejo presenetiti.

 • Vsakdo, ki vam posoja avtodom bo želel kavcijo. Ta je ponavadi v višini samoudeležbe pri zavarovanju, kar znaša med 500 in 1000 EUR. Lahko jo plačate z gotovino, včasih tudi s kreditno kartico. Če bo z avtodomom vse ok ko ga vrnete, vam tudi vrnejo denar.
 • Ko si boste izposodili avtodom, boste plačali enkratno izposojnino, ponavadi v višini 50 – 150 EUR. Ta ponavadi pokrije stroške izposojnine, plina v jeklenki, slovenske vinjete, čiščenja po uporabi.
 • Nekatera podjetja, ki oddajajo avtodome imajo omejitev dnevnega števila kilometrov. Ta je pogosto okoli 300 kilometrov dnevno. Vsekakor preverite in izberite najem brez omejitve, saj se zna 0,30 € na kilometer hitro sešteti v velike zneske.
 • Dodatno opremo vam bodo zaračunali posebej. Kaj točno definira dodatno opremo je odvisno od enega do drugega, eni vam bodo dali kuhinjsko posodo brezplačno, drugi vam jo računajo. Vse je odvisno od ponudnika, preverite.

Pri najemu avtodoma preverite predvsem:

 • Število ležišč in sedežev, pogosto je število sedežev večje od števila ležišč. Preverite tudi, ali ima avtodom izofix (ponavadi ne) oziroma možnost namestitve otroškega sedeža (ponavadi brez težave).
 • Ali ima avtodom pretvornik iz 12 V na 220 V. Ne pozabite, če niste priklopljeni na 220V vtičnice v avtodomu ne delujejo, če nimate pretvornika.
 • Ali lastnik dovoli najem z hišnim ljubljenčkom.
 • Dolžino avtodoma, na podlagi tega podatka boste plačevali trajekte, mostnine in tunelnine, zato ta strošek vračunajte v strošek dopusta.
 • Ali ima avtodom nosilec za kolesa (ponavadi ja), morda tudi strešni kovček (ponavadi ne)?
 • Kako je z majhnim inventarjem (ta je ponavadi vključen), rjuhami in odejami (te ponavadi niso vključene), mizo in stoli za kampiranje (ti so ponavadi vključeni).
nosilec za kolesa na avtodomu thule

Z avtodomom izven kampa

“Pravi” avtodomarji vam bodo povedali, da je avtodom namenjen temu, da z njim parkirate izven urejenih kampov. Torej, se zapeljete nekam na obalo, mesto, hrib ali goro in tam parkirate in uživate. To je lahko nekaterim bolj ali manj všeč, vsekakor pa moramo vedeti nekaj omejitev takšnega potovanja.

Nekatere države (regije ali občine) omejujejo parkiranje avtodomov kar povprek. Italija, Grčija in Francija so znane po tem, da lahko avtodom parkirate praktično kjerkoli, postavite mizico in stole in uživate. Hrvaška, delno tudi Slovenija (Koper, Portorož, Ljubljana) pa po tem, da z avtodomom ne smete kampirati praktično nikjer. Še parkirate lahko le tam, kjer je to posebej označeno za avtodome. Najbolj radi vas imajo, če greste direktno v kamp.

Glede na to kam boste odpotovali, tako se boste tam tudi obnašali. Tudi skandinavske države so znane po kulturi kampiraj (skoraj) kjerkoli. Takšna potovanja z avtodomom so lahko precej cenejša. V tujini stane kamp od 20 € naprej na noč, na Hrvaškem seveda še več. In v eno ali dvotedenskem potovanju se to kar nabere. Recimo 40 € na noč, v 10 dneh je 400 €, glavni strošek potovanja.

z avtodomom v skandinavijo

Seveda pa moramo vedeti, da ko kampiramo izven kampa, nimamo vsega udobja kampa. Ni tušev, stranišč, trgovine, 220 V elektrike, hladilnik dela slabše in še kaj. Vsaj zaradi vode in stranišča se nekateri odločijo vsaka 2 do 3 dni plačati kamp in izkoristiti vse amenitete kampa. Nato pa spet po divjih plažah.

Ne pozabimo pa, da smo obiskovalci, kar pomeni da ne smemo ravno čisto povsod z našim avtodomom in tako uničevati naravo. Držimo se osnovne kulture vožnje in kampiranja in vse bo ok.

Kateri izpit za vožnjo avtodoma

Tisti, ki prvič kupujejo ali najemajo avtodom se pogosto vprašajo, ali je njihov izpit dovolj? Večinoma imamo ljudje izpit za kategorije AM, B1, B in G. To je tisti klasičen izpit, ki ste ga naredili.

Z izpitom kategorije B lahko vozimo vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 3.500 kg in poleg sedeža za voznika nimajo več kot osem sedežev. (vir).

Glede na to, da je najvišja dovoljena masa avtodoma 3.500 kg in da nimajo več kot osem sedežev, lahko avtodom vozite brez kakršnihkoli dodanih izpitov ali omejitev. Torej, s klasičnim izpitom, kot ga lahko vidite spodaj.

Z avtodomom v kamp

“Pravi” avtodomarji (karkoli že to pomeni) vam bodo povedali, da namen avtodoma ni, da ga uporabljate v kampu. Seveda temu ni tako. Avtodom lahko uporabljate na 1002 načina, pa verjetno smo kakšnega še pozabili.

Z avtodomom se boste vsekakor vsaj vsake toliko časa ustavili v kakšnem kampu. Natočili boste svežo vodo, odtočili sivo vodo, izpraznili kaseto za stranišče in se konkretno stuširali. Nekateri to počnejo vsaka 2 ali 3 dni, vmesne noči pa preživijo na PZAjih, parkiriščih ali kar divje kampirajo.

Tretja varianta je da ste ves čas v kampu, se premikate iz kampa v kamp ali pa enostavno ves dopust preživite v enem kampu. S tem ni nič narobe, avtodomi so najbolj udobna stvar v kampu in ni ga lepšega, ko dobimo pozicijo v prvi vrsti in direktno iz avtodoma gledamo na morje (jezero, reko ali kaj podobnega).

Ali potrebujem mednarodno vozniško dovoljenje

Kot omenjeno zgoraj, za vožnjo večine avtodomov potrebujete klasični izpit za avto. Nekatere države pa zahtevajo tudi mednarodno vozniško dovoljenje. Gre za dodatno vozniško dovoljenje, ki ga zahtevajo le nekatere države. Dobite ga lahko na vseh AMZS enotah, več informacij o tem kako ga dobiti pa boste našli v tem članku.

Najpogostejši izrazi o najemu avtodoma

Siva voda – tako poimenujemo vodo ki je odpadna voda izpod tuša in umivalnikov. Ta voda se zbira v zbiralniku pod avtodomom in jo odtočimo v kanalizacijo. Večina kampov, PZAjev in drugih postajališč ima odtok za sivo vodo.

PZA – parkirišče za avtodome. To je izraz, ki ga uporabljamo v Sloveniji, nima pa natančne definicije. PZA je lahko kakršnokoli parkirišče, na katerem lahko parkirajo avtodomi. Nekateri PZAji so posebej pripravljeni za avtodome in imajo možnost za izliv sive vode, natakanje pitne vode ter kanalizacijo za izlivanje stranišča. Drugi PZAji so le navadna parkirišča. Nekateri PZAji dovolijo, da na njih prespite, drugi ne.

2 thoughts on “Najem avtodoma – vodič 2019

 1. Hvala za ta vodič, letos se prvič odpravljamo na dopust z rentanim avtodomom in odgovorili ste na veliko naših vprašanj!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja