Najboljše lokacije za poroko v Sloveniji 2021

Kaj je pomembno pri lokaciji za poroko

Lokacija za poroko pogosto določa izjemno število stvari, kako bo potekal obred, kako lepe bodo vajine poročne fotografije, pogosto tudi kakšna bo hrana in pijača na poroki in seveda občutek vaših gostov, pogosto vpliva tudi na organizacijo poroke in še kaj.

Lokacija poroke je ena izmed prvih stvari, ki jih morate urediti ko pričnete razmišljati o poroki (enako pomemben je samo še band, če ga bosta imela), pogosto jih je potrebno rezervirati kar za eno leto vnaprej, če želite imeti poroko v soboto, saj so nekatere lokacije rezervirane za vse vikende že v začetku koledarskega leta ali še veliko prej.

Vas zanima, kdaj se ženijo ostali? To so vaši odgovori na zgornjo anketo

Kriteriji, ki so pomembni pri izbiri poročne lokacije:

  • Lokacija, izgled in občutek na lokaciji
  • Hrana in pijača, ki sta na voljo
  • Kakšno spanje za goste omogoča lokacija
  • Velikost lokacije in število gostov, ki jih sprejmejo
  • Cena lokacije za poroko
  • Splošna urejenost in prilagodljivost lokacije

Poglejmo vsakega izmed kriterijev posebej:

Lokacija, izgled in občutek na lokaciji

Splošen občutek na lokaciji je izjemno pomemben. Nekatere lokacije so lahko zelo uradne, urejene in hladne. S tem ni nič narobe, verjetno bo vse teklo po ustaljenem redu, ne bo pa vse skupaj nekaj posebnega. Na drugi strani se vam bodo nekateri izjemno prilagodili, vendar ker nimajo posebej izobraženih natakarjev, bo vse skupaj bolj domače. Nujno je, da se osebno oglasite in se dalj časa pogovarjate z ljudmi, ki bodo z vami na lokaciji, tako da dobite občutek kako gledajo na poroko.

In če se ne ujamete, naj vas ne premami nižja cena ali nek drug argument, kajti to, da boste zadnji trenutek vse urejali sami, ker organizator ni imel interesa, vam lahko uniči poroko.

Sama mikro in makro lokacija je izjemno pomembna. Ali bo poroka blizu vseh svatov, ali je blizu cerkvene poroke (če jo bosta imela), kako daleč se bo treba voziti (ali bodo svatje že kaj spili, je potrebno organizirati prevoz)? Se bosta poročila v poročni dvorani, ali pa na travniku ali na lastnem otoku na morju? Vse to bo določalo, koliko stvari lahko gre narobe (ladja se potopi, slabo vreme, veter ipd.) in saj vemo, kako pravi Murphy, če stvari lahko gredo narobe, bodo zagotovo tudi šle.

Predlagamo, da lokacijo ali še bolje, dve lokaciji ki sta v zadnjem izboru obiščete kar za cel dan in noč. Če je mogoče najamite sobo, se najejte v restavraciji v kateri vam bodo kuhali in zjutraj preverite tudi prijaznost ostalega osebja. Vse to uredite tudi, če vam lokacija zagotavlja, da vas bodo povabili na testiranje. Pri testiranju se vsi potrudijo 120 %, vi pa jih želite videti kako delujejo vsak dan, kajti vaša poroka je za vas najpomembnejši dan v življenju, za njih je le še en dan v službi.

Hrana in pijača, ki sta na voljo

Najprej, seveda, večina lokacij vam bo dovolila, da imate svojo hrano, če si tega resnično želite, vendar ima večina lokacij svojega dobavitelja hrane. Naj bo to lokacija sama, če govorimo o restavracijah, hotelih ipd., pri nekaterih pa boste morali nujno dobiti zunanjega dobavitelja hrane, ki bo poskrbel za vse.

Pomembne stvari so predvsem kvaliteta hrane, ali omogočajo kakšne nadgradnje pri hrani (show cooking, delavnice za svate ipd.), pogovorite se seveda tudi o polnočni in jutranji hrani (če želite klasično kislo juho, ali pa če vam lahko ponudijo kaj modernega).

Enako velja tudi pri pijači, nekateri vam bodo ponudili celotno barsko ponudbo, drugi samo omejeno ponudbo, tretji vam bodo pripravili koktejle, vedra s pijačo in še kaj. Vsekakor se lahko potrudijo, smo pa že videli žalostne ženine, ker je lokaciji zmanjkalo njegovega edinega piva in je nato moral piti pivo, ki mu ni bilo po volji.

Kako bodo spali svatje?

Pogosto pozabljamo na to, po poroki je potrebno prespati ali se peljati domov. Ponavadi na poroki nekaj spijemo, zato je vožnja močno odsvetovana. Če se želite poročiti na kmečkem turizmu na Primorskem, ki nima sob, večino vaših svatov pa je iz Maribora, morate razmisliti kako jim boste pomagali. Lahko jih seveda pustite in se sami zorganizirajo. To lahko pomeni, da bodo prej pobegnili iz poroke.

Lahko jim pomagate s prevozi, lahko jim pomagate tudi z lokacijami bližnjih hotelov in drugih namestitvenih zmožnosti (ki jih lahko objavite na vajini poročni spletni strani, več o njih tukaj.) Seveda pa je optimalno, če ima vajina lokacija možnost spanja tudi za svate. O tem jih obvestita vnaprej na vabilih na poroko in spet, lahko vidva organizirata spanje (kar odsvetujemo), lahko pa jim le posredujeta kontakt in si sami uredijo spanje.

Če imata svojo spletno stran, lahko tam enostavno podata povezave na različne hotele in druge lokacije v bližini.

Velikost lokacije, in število svatov

Število svatov je ena izmed prvih stvari, ki jih morata oceniti. Ne pozabita nase, na band, organizatorja poroke (če ga bosta imela), in seveda ne pozabita na otroke. Če bodo otroci tudi na poroki lahko njihovo število hitro močno poveča število svatov. In otroke je potrebno šteti tako kot vse ostale svate, nič manj.

Ko enkrat preštejeta vse svate, vesta kako veliko lokacijo bosta potrebovala. Lokacije začnejo omejevati pri 50 svatih. Naslednji korak je 75, 100, potem pa je vse odprto. Predvsem tiste lokacije, ki imajo prostora za do 50 svatov bodo resnično lahko sprejele le 50 svatov. Sama si bosta kriva, če bosta pozabila prišteti otroke, nato pa bo zmanjkalo miz.

In seveda se bo lokacija potrudila, da bodo našli mize, ampak včasih pač ne gre, zato, dobro preštejta in lokaciji že na začetku zelo jasno povejta koliko svatov bosta imela na poroki, nato pa se držita te številke

Cena lokacije

Vse, kar se tiče poroke, je seveda drago, brez tega ne gre. Lokacije so različne in različno cenijo to, da se lahko poročita pri njih.

V večini omogočajo da pri njih opravita le obred, ali pa imata pri njih obred in večerjo z zabavo. Prvi je seveda cenejši, drugi dražji, izbor.

Lokacije, ki niso najlepše in najboljše, za samo lokacijo ne bodo dodatno zaračunale. To pomeni, da bosta plačala meni za vsako osebo, ki bo na poroki in pijačo (po porabi ali paket, kakor se bosta pač dogovorila) in je to to.

Nekatere lokacije pa bodo dodatno zaračulane že to, da ste na lokaciji. Lahko rečejo, da če bosta imela manj kot x svatov, morata plačati xxx € za ekskluzivo, nekateri pa zaračunajo kar neposredno 10.000 € samo za to, da takrat na lokaciji ni nobenega drugega.

Res je, večina lokacij ne zaračunava posebej, vendar vse tiste, ki so bolj obremenjene in bolj popularne, tudi nekatere med našimi favoriti, so pa lahko precej drage. Ena izmed lokacij, ki sva jo midva obiskala je v resnici zaračunala 10.000 € samo zato, da tisti dan ni bilo nikogar drugega na posestvu.

Splošna urejenost in prilagodljivost

Mene najbolj prepriča, da ko se pogovarjam z osebo, ki je odgovorna za poroke, da mi lahko oni predlagajo stvari. Tako vidim, da imajo že veliko izkušenj s pripravo in izvedbo porok, da so videli že vse in imajo že pripravljene rešitve.

Kajti res ne želim, da se učijo na meni in mojih napakah, ampak da imajo odgovore že pripravljene. Če bo deževalo, so že kdaj stestirali šotor in vedo, kako bodo natakarji prinašali hrano v šotor, tudi če bo deževalo, saj je kuhinja še vedno daleč.

Predvsem pa, občutek mora biti pravi. Feeling lokacije, organizatorja, mora biti tapravi. Eni imajo raje urejene lokacije, kjer je vse pravilno, drugi imajo raje lokacije, kjer je vse nekoliko bolj sproščeno. Vsakemu svoje, samo da je feeling pravi, pa bo tudi poroka prava.

Poroka na primorskem

Kodarinov malen – Kodarinov mlin

Poroka v Kodarinovem mlinu, vir Facebook stran podjetja

Na lokaciji je v resnici obnovljen, delujoč mlin, od tod tudi ime za Kodarinov mlin oziroma, kot rečejo domačini Kodarinov malen. Lastnika sta si želela imeti svoj mlin in sta v obnovo tega vložila izjemno veliko dela, časa in ljubezni. V mlinu je tudi gostinski del, torej šank, mlin pa je seveda popolnoma ločen.

Želite poroko ob mirni reki, v objemu narave, kjer okoli vas ni ničesar, razen sivkinih nasadov? Kodarinov mlin je najbolj primeren za vas, kjer bosta za vas poskrbela mož in žena, ki vse svoje veliko srce vložita v vsako poroko, ki jo organizirata. Domača primorska hrana, domače vzdušje in lepa narava vas bosta navdušila.

Po mojem mnenju je to ena najlepših lokacij, ki je domača, v naravi, omogoča šotor in naredi nekoliko drugačno poroko. Težava te lokacije je lahko namestitev svatov in to, da je lokacija res daleč od vsega. Kar pa seveda lahko brez težav rešimo z prevozom na lokacijo, torej nekaj manjšimi kombiji, ki vozijo svate vsako uro v Koper ali drugo bližnje mesto (Izola, Portorož).

Lokacija nima svoje spletne strani, najdete jih na Facebooku.

Poroka na Štajerskem

Grad Tabor nad Laškem

Poroka na Gradu Tabor – Pavus, vir spletna stran podjetja

Tole je moj izbor za najlepšo lokacijo in najboljšo poroko. Kaj je lepšega od tega, da se poročiš na gradu, majhnem in intimnem, ki ima zraven še eno boljših slovenskih restavracij, ki zna pripraviti odlično poročno večerjo. Restavracija Pavus in chef Marko Pavčnik bosta poskrbela za hrano, ki bo navdušila tudi občutljivo teto. Poskrbijo lahko za show cooking in druge zanimive stvari, hrana pa bo seveda prilagojena za poroke in ne bo na najvišjem umetniškem nivoju.

Lokacija omogoča poroke skozi celo leto, ogrevan šotor in grajski stolp pa zagotovita, da bo vse tako kot mora biti. Grajski stolp je alternativna lokacija za obred, manjša, izjemno intimna in res nekaj posebnega.

Celotna lokacija, glede na to, da najamete celoten grad, je nekaj posebnega in verjetno ena najboljših lokacij za poroko v Sloveniji.

Več informacij lahko najdete tukaj

Na jasi pri Lisjaku in pri jezeri pri Lisjaku

To sta dve večji lokaciji, predvsem na jasi lahko prenese skoraj kakršnokoli poroko, prostor je tako velik, da majhnih porok sploh ne sprejemajo, ker se enostavno izgubijo. V 2019 so nekoliko prenovili in dodali stvari, tako da je lokacija sedaj še lepša in še boljša.

Poroka na jezeru pri Lisjaku, vir spletna stran podjetja

Pri jezeru je manjša lokacija, ki omogoča obred na prostem, zabavo pa v notranjosti, kjer je ena stranica hiše odprta, tako da prostor bolj diha. Glede na to, da je obred v manjšem amfiteatru ob jezeru, lahko imate čudovite slike poroke.

Ob jezeru je tudi krajša sprehajalna pot, na koncu katere imajo manjšo leseno hiško, kjer se lahko ponovno slikate in dobite čudovite fotografije. Celotna lokacija je po mojem mnenju nekoliko preveč “natlačena”, saj so postavili veliko objektov na tako majhen prostor.

Na lokaciji imajo tudi možnost spanja za svate, vendar le na skupnih ležiščih

Druga njihova lokacija, na jasi, mimo nje se peljete, ko greste proti jezeru. Ta lokacija je izjemno velika lokacija, primerna za večje poroke, in izjemno prijetna, poroka na prostem, v okolici pa ni veliko drugih stavb (praktično jih ni) in ni drugih oseb, ki bi bile v napoto pri vaši poroki.

Organizatorji so isti kot za poroko pri jezeru, zato lahko pričakujete enako kvalitetno hrano in pijačo na obeh lokacijah. Lastniki se resnično potrudijo, da poskrbijo za vaše udobje.

Galeb v Bresternici

Poroka v gostilni Galeb v Mariboru, vir spletna stran podjetja

To je lokacija, ki tradicionalno ne pritegne največ ljudi, je pa vseeno precej prijetna. Predvsem prostor, kjer bosta dahnila ja, je izjemno prijeten, na majhnem polotoku pri dravi, levo in desno je narava. Res lep prostor.

Osebje se precej potrudi, tako da je na poroki vse, kot si boste želeli. Lokacija ima precej velik parkirni prostor in načrtujte, da bodo ljudje lahko preživeli veliko časa na prostem. Tako je izjemno primerna tudi za poroke kjer je veliko otrok, saj se lahko zabavajo na prostem, starši pa v dvorani (seveda če so otroci dovolj odgovorni, saj se nahajajo neposredno poleg Drave).

Zabava bo potekala v poročni dvorani, ki ni nič posebnega, precej slabo izkoristi svojo lokacijo, saj ima eno večje okno, ki gleda na restavracijo Galeb, ki je takoj zraven. Dvorana je enostavno velika kvadratna sobana, ki pa se jo da tudi čisto lepo okrasiti.

Lokacija je nekoliko ven iz Maribora, tako da je potrebno organizirati prevoz, saj ne ponujajo možnosti za prenočevanje, vendar prvi mariborski hoteli niso daleč.

Poroka v Ljubljani

Poroka na ljubljanskem gradu

Ljubljana kot glavno mesto ima seveda izjemno veliko število lokacij za poroko. Obred verjetno želimo opraviti kar na ljubljanskem gradu, ki je po mojem mnenju ena izmed najboljših lokacij za poroko. Na gradu lahko imate tudi poročno slavje, res pa je da se veliko ljudi odloči, da se za slavje odpravi kam drugam v Ljubljani. Več informacij najdete tukaj.

Res je lepo, če se na grad odpeljeta s svati na gondoli in potem izvedete poročni obred na intimni lokaciji na Gradu. Nazdravite s šampanjcem in se počasi, po čestitkah, odpravite na poročno slavje.

Pari se pogosto odločijo za najem posebnega avtomobila, s katerim se par, pa tudi priče, peljejo od ene lokacije na drugo. Več o najemu avtomobila za poroko najdete tukaj.

Poroka v Švicariji (Ljubljana, Tivoli)

Tole je še majhen, skrit biser sredi Ljubljane. Na vrhu Tivolija je impozantna stavba z velikim dvoriščem, kjer se lahko poročite. Pari to lokacijo pogosto uporabijo v povezavi z gradom, seveda pa lahko imate brez težav obred tudi na lokaciji.

Poroka v Ljubljani je posebej priljubljena tudi zaradi tega, ker vas lahko poroči tudi trenutni ljubljanski župan Zoran Jankovič, kot lahko vidite tudi v spodnjem video posnetku.

Težava te lokacije je, da imajo (tako so nam povedali najemniki) vsako leto razpis za najemnika lokacije (ki je drugače v lasti občine), kar pomeni da se težko za 100 % dogovorite o meniju, saj obstaja teoretična možnost, da bodo v času, ko vi čakate na poroko, zamenjali restavracijo. Seveda, če načrtujete poroko za isto leto (ne za leto vnaprej), te težave nimate. Želim pa vam veliko sreče.

Poročno slavje (zabavo) vam lahko organizirajo na dvorišču pred objektom, ali v objektu, oboje je super možnost. Pari, ki so se poročili na tej lokaciji so močno pohvalili ambient, ki je z baklami izjemno romantičen in tudi hrano, ki je nekaj posebnega, ni sama po sebi čisto gostilniška. Glede na to, da je gostilna odprta tudi med letom, vsekakor priporočamo, da poskusite hrano in se odpravite na kosilo kar tako.

Tukaj nimate večjih težav z namestitvijo in odhodom gostov, Ljubljana ponuja dovolj namestitev, da boste brez težav našli sobe za vse.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja