Kdaj začnejo kuriti v blokih – kurilna sezona

Kako se začne ugibanje o kurjenju in kurilni sezoni

September je ponavadi mesec ko padejo temperature in začnemo iskati toplejša oblačila. Konec septembra se temperature spustijo toliko, da na kavču, ko uživamo pred televizijo, že potrebujemo dekco, s katero se dame malo pokrijejo, ali ap se enostavno stisnejo k svojemu partnerju, ter mu na uho zašepetajo “A misliš da bodo že začeli kuriti?”. Seveda misli kurjetnje, tisto centralno ogrevanje, za katerega poskrbi upravnik v bloku.

In potem se začne.

Ugibanje, kdaj bodo začeli kuriti, odpiranje radiatorjev in preverjanje, ali se je temperatura na radiatorju kaj povečala, pa jamranje zakaj še niso. In odgovori so vedno isti, možnosti, da se prične kuriti sta dve.

Ena je, da se tako samostojno odloči upravnik, glede na temperature. Seveda pa se lahko sam blok vnaprej odloči in prične s kurilno sezono v bloku kadarkoli.

Kaj je kurilna sezona

Stanovalci v bloku se ponavadi ogrevajo na eno izmed vrst centralnega ogrevanja. Centralno ogrevanje pomeni, da se vsa stanovanja v bloku ogrevajo preko istega sistema. Seveda lahko imamo tudi sistem, ko ima vsako stanovanje svojo peč (recimo plinsko), vendar tak sistem ni ekonomičen, zato ima večina blokov centralno ogrevanje.

Centralna ogrevanja se razlikujejo tudi po tem, od kot prihaja toplota. Blok ali skupina blokov lahko ima svojo kurilnico, lahko pa so (večinoma v večjih mestih) priključeni na sistem daljinskega ogrevanja. Tako imamo sistem daljinskega centralnega ogrevanja, kjer se vsa stanovanja v bloku ogrevajo na toplo vodo, ki jo pripravijo v centralni toplotni napravi, recimo TOM Maribor ali Energetika Ljubljana

Skupno ogrevanje pomeni tudi skupen nadzor nad tem, kdaj se ogrevanje prične. Temu pravimo kurilna sezona, torej čas, ko je skupno ogrevanje vključeno. Tako se morajo stanovalci bloka ali večih blokov skupaj dogovoriti, kdaj bi začeli z ogrevanjem stanovanj. Ker ima vsak svoj občutek, kdaj ga zebe in kdaj ne, nekateri so ves čas doma, drugi so veliko zdoma, vse to vpliva na to, da imamo težave pri dogovarjanju kdaj pričeti z ogrevanjem.

Kdaj je kurilna sezona

Seveda se lahko vsak blok po svoje odloči in prične z ogrevanjem veliko prej ali veliko kasneje kot ostali. Da pa so stvari enostavnejše smo v preteklosti imeli pravilnik, ki je upravnikom stavb (ki so tisti, ki v resnici zakurijo peč) nalaga pravilo, kdaj bi morali pričeti z ogrevanjem.

Pravilnika o toplotni zaščiti in učinkoviti rabi energije v stavbah, ki je predpisoval, da se ogrevalna sezona prične v drugi polovici leta, naslednji dan, ko je bila zunanja temperatura tri zaporedne dni ob 21. uri 12 stopinj Celzija ali manj.

Ta pravilnik sedaj ne velja več, oziroma se lahko vsak upravnik odloča po svoje. Še vedno pa se upravniki držijo tega pravila (vsaj v večini), tako da lahko s spremljanjem temperatur zvečer napovemo kdaj se bo pričelo ogrevanje.

Seveda pa lahko vaš blok pokliče in reče, mi smo se dogovorili, da bomo ogrevali prej/kasneje in se bodo tega tudi držali.

Kaj narediti če še ne grejejo, nas pa zebe

Prvi korak je, da pokličete pooblaščenca upravnika v vašem bloku in ga vprašate, kaj se dogaja. Predlagajte, da se prične z ogrevanjem. Pooblaščenec ima tudi neka svoja pravila, kako se bo odzval, če ne drugače se bo posvetoval z NO bloka. Morda imate kakšna pravila koliko ljudi se mora pritožiti in bodo potem pričeli.

Vsekakor boste imeli več informacij. Lahko pa se obrnete neposredno na upravnika in vprašate njih, kdaj mislijo pričeti z ogrevanjem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja