Toplotna črpalka za nižje stroške ogrevanja

Danes so nam na voljo različni načini ogrevanja s katerimi skušamo čim bolj prihraniti pri mesečnih stroških. Toplotna črpalka je v zadnjem desetletju postala najbolj popularna in smotrna izbira za ogrevanje prostorov ali sanitarne vode, saj so potrošniki ugotovili da lahko z njo veliko privarčujejo.

Ogrevanje s toplotno črpalko je še posebej primerno v primeru obnove ogrevalnega sistema, saj ni potrebe po večjih gradbenih posegih, stroški investicije pa se nam zelo hitro povrnejo. Pri tem se lahko prijavimo tudi na razpis eko sklada, preko katerega dobimo nepovratna finančna sredstva. Če se zanimate za nakup, se prej pozanimajte kako TČ delujejo.

Toplotna črpalka se razlikuje glede na vir toplote in medija, ki ga segrevajo

Poznamo več tipov toplotnih črpalk. Najbolj pogosta je toplotna črpalka zrak – voda, ki jo odlikuje nizka cena montaže in praktična namestitev. Sicer je nekoliko slabše učinkovita, vendar je še vedno cenejša izbira napram drugim energentom kor so na primer kurilno olje ali zemeljski plin.

Popolnoma drugače je s toplotnima črpalkama zemlja – voda in voda – voda. V obeh primerih zahtevata ta dva tipa toplotnih črpalk večje gradbene posege. V primeru toplotne črpalke zemlja – voda je potreben izkop za zbiralnike toplote, v primeru voda – voda pa izkop za podtalnico. Sta pa ta dva tipa toplotnih črpalk veliko bolj učinkovita.

termostat toplotne črpalke za ogreavnje

Toplotna črpalka mora biti premišljeno izbrana

Glede na to, da je danes ponudba toplotnih črpalk zelo pestra, je potrebno dobro premisliti, kakšno toplotno črpalko je najbolje izbrati. Poleg različnih tipov toplotnih črpalk, je potrebno biti pozoren tudi na njihovo moč in koeficient učinkovitosti ali krajše COP.

Koeficient učinkovitosti pove, kako učinkovita je toplotna črpalka. Višja kot je vrednost COP, bolj učinkovita je. Z njo bo poraba energije za njeno obratovanje manjše, izkoristek pa večji. Seveda pa morate pri tem vedeti, da je takšna toplotna črpalka tudi dražja. Pred nakupom toplotne črpalke vam tako vsekakor svetujemo posvet s strokovnjakom.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja