Poroka na prostem je posebno doživetje

Poroka je poseben dan tako za ženina kot tudi za nevesto in marsikdo si ob koncu poročnega dne zaželi, da bi trajal večno. Vendar pa se je potrebno za takšno nepozabno doživetje tudi temeljito pripraviti, običajno že nekaj mesecev pred datumom poroke. Mladoporočenca se morata najprej odločiti kako in kje bosta poroko organizirala. Poroka veliko pove o ženinu in nevesti. Nekateri se raje odločijo za elegantno poročno slavje, drugi pa so bolj naklonjeni sproščenemu vzdušju in jim je bolj pri srcu poroka na prostem.

Zakaj se odločiti za poroko na prostem?

Poseben ambient, ki ga težko pričaramo v še tako glamurozni poročni dvorani, je zagotovo eden od najpomembnejših razlogov, zakaj se bodoči mladoporočenci odločajo za poroko na prostem. Izreči usodni DA v objemu lepote narave, prijetnega ptičjega žvrgolenja ali pa nežnega hlajenja reke ter v družbi prijateljev in sorodnikov, je prav posebno doživetje, ki se bo zagotovo vsakemu svatu za vedno vtisnil v spomin.

Poroka na prostem poteka običajno v zelo sproščenem vzdušju, ki vse navzoče spodbuja k dobremu razpoloženju. Takšen dogodek bo zato pustil poseben pečat, mladoporočenca in vsi svatje pa se lahko za takšno poroko oblečejo tudi bolj lahkotno, česar je zagotovo marsikdo zelo vesel.

Ker je danes ponudba različnih poročnih šotorov in dodane opreme zelo pestra, se lahko poroka na prostem danes veliko bolj enostavno organizira, kot pa je to bilo še nedolgo nazaj. Praktičnost velikih šotorov omogoča, da je lahko poročno slavje praktično kjerkoli si boste to zaželeli.

Poroka na prostem lahko poteka na vaši najljubši lokaciji

Čar poroke na prostem je ravno v tem, da si lahko njeno lokacijo izberete popolnoma sami. Domišljija tu ne pozna meja, zato je odločitev prepuščena izključno bodočemu ženinu in nevesti. Lahko se odločita za prav poseben prostor, na katerega ju vežejo posebni spomini, ali pa se odločita za katerokoli drugo lokacijo. Poroka na prostem tako lahko poteka v parku, na plaži, v gozdu ali pa na domačem vrtu. Lahko pa se odločita za idilično lokacijo v vinogradih, ob rekah ali jezerih ali pa celo v hribih.

Ker pa zahteva poroka na prostem toliko več prenosljive opreme, je potrebno biti pri izbiri lokacije pozoren na nekatere dejavnike:

  • Priporočljivo je, da je lokacija, pa naj bo še tako neobičajna, vseeno dostopna s kombiji, saj je potrebno predvidevati dostavo šotorov in vse ostale opreme oziroma hrane.
  • Teren za takšen poseben dogodek naj bo čim bolj raven, saj vam na ta način omogoča bolj enostavno postavitev celotne opreme, nikakor pa ne pozabite na svoje svate, ki potrebujejo tudi primeren prostor za parkiranje svojih avtomobilov.
  • Pomembno se je pozanimati, ali je na lokaciji možno zagotoviti elektriko, v nasprotnem primeru boste potrebovali agregat.

Za poroko na prostem je zelo priporočljiv šotor

V današnjem času nenadnih vremenskih sprememb, je težko predvideti kakšno bo vreme za vaše poročno slavje. Zato vam vsekakor priporočamo, da si za poroko na prostem omislite tudi šotor. Tudi, če je poroka na prostem organizirana v vročih poletnih mesecih, so šotori lahko odlična zaščita pred soncem in ne samo zaščita pred dežjem.

Za kakšen šotor se boste odločili, je popolnoma odvisno od vas in seveda od števila povabljenih gostov. Poseben učinke boste dosegli tudi s primerno dekoracijo, ki vam danes omogoča ogromno različnih možnosti okrasitve, ki bodo pričarale posebno vzdušje. Seveda pa ne pozabite tudi na notranjo opremljenost šotora:

  • za svoje svate je potrebno pripraviti mize in stole za pogostitev,
  • poskrbeti je potrebno za plesišče in postavitev mini odra za glasbo,
  • lahko se odločite za talni podij za izravnavo terena ali v primeru slabega vremena,
  • za počitek gostov pa lahko razmislite tudi o sedežnih garniturah ali taburejih.

Pred organizacijo svečanega dogodka ne pozabite na vsa potrebna dovoljenja

Poroka na prostem pa zahteva tudi nekoliko več papirologije kot pa je to pri običajni poroki. Seveda morate najprej pridobiti soglasje lastnika zemljišča, saj je logično, da poroke na tujem zemljišču, brez soglasja, ne morete organizirati. V tem primeru, ko poroka na prostem poteka izven uradnih prostorov katerekoli upravne enote, je potrebno vsaj 45 dni pred tem vložiti vlogo za sklenitev zakonske zveze izven uradnih prostorov, pri čemer je potrebno predložiti tudi soglasje lastnika. Upravne enote sicer postajajo vedno bolj dovzeten do porok na prostem, kljub temu pa boste morali za poročno slavje na prostem, upoštevati tudi nekoliko večje stroške za izdajo odločbe.

Še nekoliko več časa pa vzame izdaja dovoljenja za lokacijo, kjer poroka na prostem še nikoli ni bila organizirana. Logično je, da upravna enota ne pride na vsako lokacijo, ki jo boste izbrali. V tem primeru morate vlogo oddati že nekaj mesecev pred slavnostnim dogodkom. Upravna enota si po oddaji vaše vloge ogleda lokacijo, nato pa se na podlagi tega odločijo ali dovolijo poroko na želeni lokaciji.

Na kaj je potrebno biti pozoren pri organizaciji poroke na prostem

Ker poroka na prostem trenutno še ni ravno zelo pogosta praksa, je vsekakor potrebno na to opozoriti tudi vse povabljene svate. Predvsem je potrebno pomisliti na izbiro primernih oblačil, ki naj bodo v hudi poletni vročini bolj lahkotna, če pa je napovedano slabo vreme, je potrebno poskrbeti tudi za rezervno obutev.

Ko boste določali datum poroke, ne boste mogli predvideti vremena na vaš poročni dan, zato je potrebno imeti tekom organizacije vseskozi pripravljen tudi plan B za primer dežja. Tako je potrebno za primer hude vročine poroko na prostem predvideti za pozne popoldanske ure, saj se boste tako izognili najhujši vročini, v primeru slabega vremena pa ne pozabite tudi na grelce, odeje ali tople napitke.

Poroka na prostem zahteva učinkovito organizacijo

Poroka na prostem bo od vas zahtevala tudi večje finančno breme kot pa slavje v gostilni, zato je pomembno, da o njej temeljito razmislite, da kasneje ne bo pretirane slabe volje.

Je že res, da je poroka na prostem edinstven dogodek na katerega pa se je potrebno temeljito pripraviti. Celotna organizacija zahteva veliko več usklajevanja in papirologije kot je to v primeru običajnih porok, zato se večina bodočih mladoporočencev odločijo za organizatorje porok, ki so v tem vešči in strokovni. Z njihovo pomočjo bo vaša poroka na prostem zagotovo pravljična.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja