kako ustanoviti podjetje

Kako odpreti lastno podjetje, SP ali DOO?

Ste uspešni na nekem področju, ter bi radi odprli podjetje? Ali pa že delujete v kakšnem podjetju, a bi se raje opravili na samostojno pot, ter si oprli svoje lastno podjetje? Če se najdete v kakšnem izmed teh dveh vprašanj, potem vas čaka pot do odprtja svojega podjetja, ki je v današnjih časih precej lahka. V tem članku vam ponujamo veliko odgovorov na vprašanja o odprtju svojega novega podjetja. Včasih se odločimo tudi za prenos s.p. na d.o.o, kar ni lahek postopek, zato nam pri tem pomagajo razni strokovnjaki, ki se spoznajo na to področje (po navadi so to odvetniki, ki  delujejo v prostorih, kot so odvetniška pisarna, sodišče,…).

Kako odpreti SP (za samostojne podjetnike)

Samostojno podjetje oz. SP lahko odprete precej enostavno. Ustavite se na kateri izmed točk e-VEM v času uradnih ur, kjer sam postopek opravite v prej kot pol ure. Potrebno bo nekaj osebnih dokumentov, naziv podjetja. Vedeti boste morali tudi panoge, s katerimi se boste ukvarjali, za vse ostalo pa bo tam usposobljen svetovalec, ki vas bo vodil čez cel postopek.

V primeru, da boste podjetje registrirali kje drugje, kot v vaši lastnini (hiša, pisarna…), boste za odprtje potrebovali pisno soglasje oz. prisotnost lastnika ob odpiranju.

Ko se odločate za odprtje lastnega podjetja, je dobro imeti tudi ločen poslovni račun. Po naših informacijah je najcenejša Delavska hranilnica. Odprtje računa je hitro, kaj kmalu pa dobite tudi svojo kartico.

Ob odprtju podjetja boste potrebovali tudi računovodjo, ki je obenem lahko vaš svetovalec, zato se ne obotavljajte in hitro poiščite nekoga, ki vam bo pomagal pri knjiženju in izdajanju računov.

Tipi SP-jev

Odprete lahko polni s.p. kjer boste v celoti zaposleni kot samostojni podjetnik ali pa popoldanski s.p. Razlika med običajnim in popoldanskim sp-jem je ta, da imate v primeru popoldanskega sp-ja še vedno redno službo drugod. Običajno so ti spji primerni za manjše projekte, ki jih lahko delate v prostem času izven službe.

Poln s.p pa je kot že rečeno polna zaposlitev v samostojnem podjetju.

Razlika med tema dvema tipoma spjev je v višini plačevanja davkov in prispevkov.

Kako zapreti SP?

V primeru, da podjetje želite zapreti, je tudi to enako enostavno kot odprtje. Spet se boste oglasili na točki e-VEM ter s svetovalko uredili zaprtje. Ob zaprtju navedete razlog za le-to in zadeva je zaključena. Po zaprtju sp-ja uredite na banki še prenos sredstev iz poslovnega računa in zadeva je zaključena.

Ustanovitev d.o.o in prenos s.p na d.o.o

Lahko pa se odločimo tudi za odprtje d.o.o.-ja, ali pa le tega odpremo iz s.p.-ja. Pri d.o.o.-ju pa gre za pravno osebo, ki opravlja eno ali več dejavnosti, hkrati pa ima odprt tudi svoj lastni kapital.

DOO pomeni družba z omejeno odgovornostjo. V tem primeru podjetniki za dolgove družbe ne odgovarjajo s svojim premoženjem, ampak je za to odgovorna družba sama – v primeru najmanj do višine osnovnega kapitala.

Kako nam pri odprtju podjetja lahko pomaga odvetnik?

Tudi d.o.o. lahko odpremo na VEM točki, pri tem pa boste morali poznati kar nekaj zakonodaje. Pred odprtjem d.o.o.-ja ali preoblikovanju SP-ja v DOO se je smiselno posvetovati z odvetniško pisarno, ki se ukvarja z gospodarskim pravom. Odvetnik vas bo seznanil z aktualnimi zakonskimi zahtevami in postopki registracije, stroški, vam pripravil vso potrebno dokumentacijo in tako naprej.

Pri ustanovitvi družbe z omejeno odgovornostjo je pomembno pregledati vso zakonodajo, ki določa opravljanje vašega posla na področju, s katerim se ukvarjate. Doletijo vas lahko nadzori inšpekcije, kršitve ali drugi problemi.

Kje odpreti DOO

Podjetje lahko ustanovite na točki VEM http://evem.gov.si/evem/, ali pri notarju.

Kot vidite, so koraki do ustanovitve lastnega podjetja precej lahki. Če imate dobro idejo, znanje , nekaj začetnega kapitala in predvsem veliko volje, potem odprite podjetje in stopite korak bližje svojim sanjam.

E VEM točka za odpiranje podjetja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja