Katera zobna ščetka je najboljša?

V tem članku boste našli

Ščetkanje zob je ena najpomembnejših stvari, ki jih lahko naredite za svoje zdravje, saj so zdravi zobje pomembna podlaga za vse procese v telesu. Redno, pravilno ščetkanje, s pravo zobno ščetko je tisto, kar nam bo prineslo dolgotrajno zdravje zob.

Zobne ščetke na daleč izgledajo precej podobno kot so izgledale pred 10 leti, vendar temu ni tako, ko pogledamo podrobnosti (od blizu, tudi z mikroskopom) bomo videli, da je veliko stvari, ki so pomembni detajli na zobni ščetki, ki zagotovijo, da bo očistila zobe in varovala dlesni ter druge dele ustne votline.

Na kaj moramo biti pozorni ob nakupu zobne ščetke?

Zobna ščetka mora biti mehka

Občutek imamo, da bi morali imeti čim bolj trde ščetine na zobni ščetki, torej da bi morali uporabljati srednje trgo ali trdo zobno ščetko, saj takrat po ščetkanju dobimo občutek, da so se naši zobje resnično očitstili. Ampak temu ni tako, trde zobne ščetke imajo več težav. Pogosto so za doseganje trdote poskrbeli s tem, da so ščetine debelejše, čeprav vi tega ne vidite, kajti vse to se dogaja še vedno na mikro ravni. Debele ščetine pa ne pridejo med zobe in ne pridejo v prostor med dlesnijo in zobmi. Dodatno pa lahko s trdejšo zobno ščetko poškodujemo dlesni, kajti radi še nekoliko bolj pritisnemo in tako naredimo še dodatno škodo.

Tako lahko z bolj trdo zobno ščetko naredimo več škode kot koristi, zato je pomembno, da v resnici uporabljamo čim bolj mehko zobno ščetko. Tudi tukaj obstajajo različne stopnje mehkobe, ponavadi začnemo z nekoliko manj mehko in po dveh mesecih presedlamo na najmehkejšo. Seveda pa se moramo posvetovati s svojim zobozdravnikom, ki nam bo znal dobro svetovati pri izbiri zobne ščetke.

Kako razlikujemo mehkobo zobne ščetke?

Obstajajo različne oznake in klasifikacije zobne ščetke, ker ne obstaja en standard, ki bi omogočal da bi enostavno primerjali zobne ščetke. Nekateri proizvajalci ščetk bolj, drugi pa manj izpostavijo trdoto in druge parametre ščetke. CURAPROX je boljši proizvajalec zobnih ščetk, ki jasno komunicira število ščetin in trdoto zobne ščetke. Poglejmo na njihovem primeru.

  1. Soft ali mehka ščetka ima številko 1560. Ta številka pove število ščetin, več kot jih je, mehkejša je ščetka. Ta zobna ščetka je najtrša med Curaprox zobnimi ščetkami in je namenjena tistim, ki ste ravnokar prestopili v njihov tabor in ste navajeni trših zobnih ščetk. Uporabite jo omejen čas, zamenjajte dve, nato pa prestopite k drugi, zelo mehki zobni ščetki.
  2. Super-soft zobna ščetka ima 3960 ščetin in je tako še mehkejša, čeprav tudi ta ni “dokončna”, ampak jo enako uporabljamo le za prehod na ultra soft zobno ščetko, ki je v resnici tista, ki jo želimo dolgoročno uporabljati
  3. Ultra-soft zobna ščetka je komaj tista, ki jo želimo dolgoročno uporabljati. Kajti le ta zobna ščetka je dovolj mehka da je prijazna do dlesni in do zob, ne uničuje jih med ščetkanjem in lahko pride do vseh tistih delov, kamor druge ščetke ne morejo. Z njo boste poskrbeli da ste iz vseh prostorov počistili ostanke hrane in bakterije.

Manjša je boljša

Po osnovni logiki bi rekli, večja kot je zobna ščetka, boljše je, saj ima več ščetin in lahko naenkrat poščetka večjo površino zob. Vendar temu ni tako. Z manjšo zobno ščetko bomo lažje dosegli ploskve zadnjih kočnikov in lažje bomo prišli do notranjih ploskev sprednjih zob.

Ščetka naj bo velika le toliko, da pokrije enega ali največ dva zoba, vse ostalo je že preveč, tudi preširoka ščetka je v resnici samo sama sebi v napoto. Na koncu članka boste videli katero ščetko smo mi izbrali kot najboljšo ščetko, in ta upošteva vse te nasvete.

Držalo mora biti ravno prav veliko

Zelo pomembno je, da bomo zobno ščetko dobro držali v rokah in jo nadzorovali, da bo poščetkala točno tiste dele, ki si jih mi želimo. Zato mora biti držalo zobne ščetke dovolj veliko, da jo udobno držimo v rokah in (za otroke) ne preveliko, da bi ga težko držali.

Držalo naj bo torej veliko, še bolje pa je, če ima tudi podporo za palec, saj bomo z njim nadzorovali kam gre zobna ščetka in če je posebej izoblikovana zanj, bo ta nadzor še boljši.

Kako pogosto je potrebno zamenjati zobno ščetko?

Redna menjava zobne ščetke je izjmeno pomembna, nič vam ne pomaga, da imate najbolj napredno zobno ščetko, ki ima elektriko in ne vem kaj še vse, če imate zobno ščetko, ki ima čisto uničene ščetine. Ščetine se pač obrabijo med obrabo in z vidnim testom morate spremljati stanje zobne ščetke.

Zobno ščetko morate zamenjati vsaj vsake tri mesece.

In ko vidiš enkrat, da zobna ščetka postaja utrujena, jo je potrebno zamenjati. Kako pogosto se to zgodi je odvisno od zobne ščetke in vaše uporabe le-te, ampak vsaj vsaka tri mesece bi morali zamenjati zobno ščetko, ne glede na vse.

Najboljša zobna ščetka je …

Najboljša zobna ščetka, klasična, ne-električna je CURAPROX ultra soft zobna ščetka.

Njihove zobne ščetke, pa naj bodo tiste za zobne aparate, ščetke za proteze ali katerakoli druga zobna ščetka, vedno prinašajo najvišjo kvaliteto in moderen dizajn, ki pa je nujno podrejen uporabnosti.

Najboljša električna zobna ščetka

Pri električnih zobnih ščetkah je seveda vse precej drugače. Tam ročaj sam po sebi ni nujno najbolj pomemben, so tudi drugačne oblike in zato je lahko zmagovalka drugačna zobna ščetka kot pri klasičnih zobnih ščetkah.

Najboljšo električno zobno ščetko najdete tukaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja