Najboljši računovodski program

Računovodski program, ki ga boste uporabljali za vaše podjetje, spletno trgovino ali svoj s.p. je pomemben iz nekaj različnih vidikov. Kar je najpomembnejše je, da veste katere funkcionalnosti boste potrebovali in na podlagi tega ugotovite kateri računovodski program je najboljši za vas. Če še ne veste, kaj točno potrebujete, ni problema, vam pomagamo.

[adinserter block=”4″]

Za različne vrste podjetij so pomembne različne stvari, seveda pa je pri mikro podjetjih pomembno le to, da imajo računovodski program, funkcionalnosti, ki jih potrebujejo ima bolj ali manj vsak računovodski program.

Poglejmo najprej različne funkcionalnosti, ki jih računovodski programi ponujajo.

Skladišče in zaloge

Če prodajate fizične produkte preko spletne trgovine ali drugače, na bazarjih, preko Facebooka ali kakorkoli drugače, morate voditi zalogo. To od vas v nekaterih primerih zahteva zakon, seveda pa je pametno tudi za vas, da si vodite zalogo. Na takšen način boste vedno vedeli kaj in koliko imate na zalogi, kdaj morate naročiti nove produkte, imeli boste pregled nad izgubljenimi produkti in če gre kaj druga narobe.

Dodatna stvar na katero se redko pomisli je računanje profitabilnosti, kjer je zaloga zelo pomembna. Če zaloge ne vodite v računovodskem programu, potem ne morete upoštevati zaloge ob računanju ali in koliko profita ste naredili prejšnji mesec. Zato je to nujni korak, tudi če od vas tega ne zahteva zakonodaja. Pravilno vodenje zaloge vam omogoča tudi, da na spletni strani prikazujete zalogo in s tem povečate prodajo, kajti kupci bodo z veseljem naročali, če jim boste povedali kaj imate na zalogi.

Seveda pa bomo morali zalogo voditi. To pomeni, da bomo morali vpisovati v računovodski program prevzemnice in koliko smo katerega produkta naročili in potem bomo morali tudi vsak produkt, ki smo ga prodali, vzeti iz zaloge. Sledenje sicer računovodski programi večinoma naredijo samodejno, ko izdamo račun. Paziti pa bomo morali tudi na drugo, zapisovati si vrnjene produkte, neprevzete, tiste, ki so se zlomili, smo jih vzeli za lastno uporabo ipd. Če vse to natančno vodimo, bomo imeli dobre informacije o tem kaj se nam dogaja z zalogo.

Zaloga je pri marsikaterem podjetju tisto, kar ga ubije ali drži nad vodo, če kupimo preveč se nam preveč financ zadrži v zalogi in ne moremo redno obratovati. Če kupimo premalo nimamo zaloge in potem imajo stranke slabo izkušnjo, imamo prazne trgovine in traja zelo dolgo da dostavimo produkte.

Vhodni računi

Vsa podjetja ne rabijo voditi evidence vhodnih računov. No, vsaj po zakonu ni nujno, predvsem če ste normiranec, vam ni potrebno voditi vhodnih računov, ker stroškov ni potrebno dokazovati. Res pa je, da je seveda pametno, če jih vodite, kajti tako boste vedeli koliko ste zaslužili, saj boste od izdanih računov odšteli vhodne račune in boste tako lahko izračunali profitabilnost. Pa tudi, če ste davčni zavezanec, jih boste morali voditi ne glede na to, da ne rabite stroškov.

Vsa ostala podjetja pa jih morajo voditi. Tako da je pametno, da imate to dobro urejeno preko računovodskega programa. Napredni programi omogočajo, da imate e-poštni naslov, na katerega se pošiljajo vsi vhodni računi in jih potem neposredno obdelate. Tako vam ni potrebno ročno dodajati računov, jih skenirati in pošiljati računovodstvu. To je vsekakor super način dela, če boste delali z večimi dobavitelji, recimo če boste delali na večih ali večjih spletnih trgovinah.

Vsekakor preverite pri vašem računovodskem servisu ali morate to voditi in kako.

Davčno potrjeni računi

To je verjetno prva stvar na katero vsakdo pomisli, ko razmišlja o računovodskem programu. Slovenska zakonodaja zahteva, da je vsak račun, ki ni plačan preko bančnega nakazila (to je samo primer, ne točna definicija), davčno potrjen. To pomeni, da je potrebno vsak račun ob izdaji virtualno “poslati” na FURS in na računu tudi zapisati kodo, pod katero ga vodijo na FURSu.

To seveda pomeni, da vsaka spletna trgovina potrebuje program, ki se zna povezati z FURSom in mu poslati te podatke. Večina računovodskih programov to omogoča in v večini je to v osnovnih paketih, tako da tukaj ni težave. Res pa je, da boste morali prevzeti certifikat za potrjevanje računov. To lahko za vas uredi računovodski servis, ali pa to uredite sami.

Vse ostalo pri davčno potrjenih računih je čisto enostavno in se ne rabite s tem ukvarjati. Vsak račun, ki ga boste izdali se bo davčno potrdil, če ne vam bo računovodski program javil, da ima težavo.

Potni nalogi

Potni nalogi lahko hitro postanejo kompleskna stvar, zato je pomembno, da jih pravilno vodite, po vseh regelcih, kajti v nasprotnem primeru vam jih FURS ob kontroli zavrže in boste morali plačevati davek na dobiček za nazaj, skupaj seveda s obrestmi in kaznijo.

Zato je kar pametno, da imamo te stvari pravilno urejene in če jih urejamo v računovodskem programu, je to kar super.

Plače

Podjetja, ki imajo zaposlene, bodo morala obračunavati tudi plače. Torej s.p.ji, popoldanski s.p.ji (ki ne obstajajo več uradno) in d.o.o.ji brez zaposlenih ne bodo imeli te potrebe.

Če pa imate d.o.o. ali kako drugo naprednejšo obliko, kjer imate zaposlene ljudi (tudi če ste samo vi zaposleni), pa morate obračunati plače. To je posebna postavka, ki se ponavadi dela v računovodskem programu. ZAto morate vedeti, če to potrebujete in kaj vaš računovodski program omogoča.

Ali moj računovodski program določa moje računovodstvo

To je problematično vprašanje. Računovodski programi so teoretično ločeni od tega kaj in zakaj uporablja vaša računovodska hiša. Res pa je, da so računovodje z nekim programom bolj, z nekim pa manj seznanjeni. Resna računovodstva imajo tudi neke lastne programe, če ne programov pa vsaj workflowe, ki jih delajo po nekih reglcih. Tako da lahko to naredijo samo v nekaterih programih.

Ampak na koncu koncev lahko uporabljate kar želite. Ampak najlažje bo, če vašega računovodjo vprašate kakšne so njegove izkušnje.

Najpogostejša vprašanja in najboljši programi

Kakšne so cene računovodskih programov?

Če vas zanima cena računovodskega programa morate vedeti kaj in kako boste uporabljali. Lahko so čisto brezplačni, večina jih ima nek paket, ki omogoča manjši obseg izdajanja računov in podpira davčno blagajno, ki je čisto brezplačen. Potem pa se znajo stvari hitro seštevati, gled ena to kaj potrebujete.

Različni sistemi za računovodstvo imajo tudi različne pakete. Nekateri imajo pač majhen, srednji in računovodski paket, drugi imajo možnosti, da si izberete točno to kar potrebujete in potem nastavljate par evrov gor in par evrov dol. Tipični primer, računovodski program eracuni vas bo stal 20 € na mesec.

Brezplačni računovodski program za manjša podjetja

Kot smo že omenili, če iščete nekaj malega, s čimer boste lahko v vašem malem podjetju izdajali račune, potem boste hitro našli rešitev. Ja, obstajajo brezplačni računovodski programi, ki bodo čisto ok za vas.

Kot brezplačen računovodski za manjša podjetja se najboljše obnese čebelica računovodski program, ki omogoča, da izdate do 25 računov vsak mesec čisto brezplačno. Če boste izvajali storitve, je to čisto dovolj, za trgovine pa bo to premalo, tako da boste morali vzeti plačljiv paket.

Obljubljajo tudi, da bo njihov paket ostal za vedno brezplačen, takod a se ne rabite bati, da boste nekaj uporabljali, čez pol leta pa bodo to ukinili in boste ostali brez.

Kateri so glavni računovodski programi na trgu

Programov za računovodstvo je seveda veliko, vendar niso vsi enako razširjeni. Želite si takega, ki že dolgo obstaja, ki ima prijazno podporo, ki vam je vedno na voljo in ki ga poznajo tudi računovodje.

Tukaj je seznam najbolj iskanih računovodskih programov v iskalniku na spletu

  • Vasco računovodski program
  • Pantheon računovodski program
  • MiniMax računovodski program
  • e-računi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja