Klorokin/Hidroksiklorikin – zdravilo ali le način zaslužka

Življenje v pandemiji seveda prinaša številne izzive, eden izmed njih je seveda kako preprečiti ali pozdraviti bolezen, ki ogroža ves svet. Pandemije v preteklosti smo reševali na tri možne načine, ali s preprečitvijo bolezni, ali z zdravili za bolezen ali pa s cepljenjem oziroma prekuževanjem celotne populacije.

Ti trije načini se seveda izmenjujejo glede na vrsto bolezni, njeno nevarnost za zdravje in način kako se prenaša. Če pogledamo pandemijo HIV/AIDS (ki je še vedno razglašena, ne pozabimo na to) jo zmanjšujemo na dva načina. Najprej z uporabo kondomov, ki preprečujejo prenašanje bolezni, (in načini preprečevanja širjenja med uporabniki intravenoznih drog), uporabljamo pa tudi zdravila za tiste, ki so že zboleli. Zadnji izjemni rezultati z mRNA cepivi proti COVID močno obetajo tudi cepivo proti HIV/AIDS.

Drugače je recimo z nekaterimi otroškimi boleznimi, kjer pri otrocih poskrbimo enostavno za prekuževanje, za odrasle pa imamo pripravljeno cepivo.

COVID-19 je nekoliko drugačen, ker je to pandemija, ki je razmeroma nova in virus ki se stalno spreminja. Zato so se spreminjajo tudi odzivi na bolezen. Trenutno smo še v fazi, ko najbolje deluje preprečevanje prenosa v kombinaciji s cepivi.

Zdravila proti COVID 19

Počasi pa prihajamo tudi do zdravil, ki bodo pomagale tistim, ki zbolijo. Težava pri tem je, da največje težave povzročajo posledice bolezni in ne bolezen sama. Torej veliko težavo naredi pljučnica, ki je posledica virusne okužbe in jo moramo zdraviti kot vsako drugo (močno) pljučnico.

Že od začetka pandemije se pojavljajo tudi “zdravila”, ki jih poskušajo promovirati tisti, ki želijo nekaj zaslužiti od vas. Tista prava, preverjenja in preverjana zdravila se pojavljajo komaj v zadnjih mesecih in uporabljamo jih tudi pri nas v Sloveniji.

Kaj je Hidroksiklorikin

Ali Hidroksiklorikin res deluje

Odgovor na to vprašanje je večplasten, ampak, če je pa vprašanje Ali hidroksiklorikin deluje za zdravljenje in preprečevanje COVID-19, pa je odgovor NE.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja