Čiščenje fiksnega zobnega aparata in prave zobne ščetke

Čiščenje zob je seveda pomembno v vseh fazah življenja, kadar pa imamo zobni aparat, pa je to še toliko bolj pomembno. Ne le, da je pomembno, tudi edino logično je. Če bomo imeli lepe, ravne, poravnane in enakomerne zobe, morajo ti biti tudi zdravi, lepe barve in lepi.

KATERO ZOBNO ŠČETKO IZBRATI ZA ČIŠČENJE ZOBNEGA APARATA ZOBNI APARAT

Tole vprašanje je nekoliko napačno zastavljeno, pravo vprašanje bi moralo biti katere zobne ščetke izbrati za zobni aparat.

Po mojih lastnih izkušnjah ob nošenju zobnega aparata in po nasvetu različnih ortodontov je najbolje uporabljati štiri zobne ščetke:

  1. Klasična mehka zobna ščetka
  2. Posebna CURAPROX zobna ščetka za aparat
  3. Medzobna ščetka
  4. Single zobna ščetka

1. Klasična mehka zobna ščetka

Čiščenje vedno začnemo s klasično, Ultra soft zobno ščetko (tole recimo), s katero umijemo zobe tako kot jih umivamo ponavadi. Od spredaj, od zgoraj in od znotraj, skupaj dve minuti. S to zobno ščetko bomo poskrbeli za klasično čiščenje zob. 

V resnici potrebujete vsaj dve te ščetki, zato predlagam, da kupite ugoden paket treh Ultra Soft ščetk tukaj.

2. Posebna zobna ščetka za aparat

CURAPROX in nekateri drugi proizvajalci delajo zobne ščetke, ki imajo v sredini nekoliko krajše ščetine. Te omogočajo, da se zobni aparat “skrije” v zarezo in ščetine normalno pridejo do zob in dlesni.

zobna ščetka za fiskni aparat curaprox ortho

Na tak način bomo dodatno očistili zobe in zobni aparat, kajti ščetine bodo lahko prišle tudi na najbolj skrite dele zob in zobnega aparata.

Takšno zobno ščetko lahko najdete tukaj.

3. Medzobne ščetke

Medzobne ščetke bodo poskrbele za tiste nečistoče, ki se bodo nabrale med posameznimi zobmi. Ravno v času nošenja zobnega aparata bo teh nečistoč še več, saj se razmaki med zobmi večajo in manjšajo, spreminjajo se ves čas, tako da tudi če trenutno nimate težav s tem (pa jih verjetno imate, samo ne veste), jih boste kmalu imeli.

Slaba čistoča medzobnih prostorov je nekaj, kar je najpogostejši vzrok krvavenja dlesni oziroma vnetja dlesni. In ko boste prvič uporabili medzobno ščetko, boste hitro ugotovili zakaj je pomembno da jo uporabljate. Kajti tam se skriva umazanija, o kateri se vam niti ne sanja.

Medzobne ščetke najdete tukaj.

4. Single zobna ščetka

Ta zobna ščetka je namenjena tistim ostankom hrane in nečistočam, ki ostanejo zataknjene nekje, pa jih druge ščetke ne očistijo. Te ščetke ne uporabljate vsak dan, ampak jo imate pripravljeno takrat, ko je to potrebno.

To ščetko uporabljamo čisto drugače kot druge zobne ščetke. Z njo moramo biti precej previdni pri čiščenju zob, saj z njo nikakor ne drgnemo po dlesnih, ampak le očistimo stik zob z dlesnijo. 

Po potrebi lahko s to ščetko očistimo tudi ostanke hrane, ki se zataknejo za zobni aparat. 

5. Rezervna zobna ščetka za na pot

Res je, rekel sem 4, ampak v resnici potrebujete 5 zobnih ščetk, saj želite imeti eno bolj ali manj vedno pri sebi. Ko greste v restavracijo, na malico v šoli, na malico s sodelavci ali v menzo na bone, bo zdaj nekoliko bolj kompleksno.

Moderni aparati veliko manj zadržujejo hrano, vendar se bo nekatera hrana (solata in zelje najpogosteje, pa tudi kakšni oreščki) zelo rada ustavila na zobnem aparatu, med žičkami in še kje. Pogosto to težavo reši že malo vode, ampak ne pa vedno.

Zato je pametno, da imate s seboj vedno eno zobno ščetko in za to predlagam kar klasično Ultra Soft zobno ščetko. CURAPROX zobne ščetke imajo tako ali tako pokrovček, tako da ne bo težave.

ZAKAJ POUDARJAMO ČISTOČO ZOB Z ZOBNIM APARATOM

Zobni aparat je idealen za kopičenje zobnih oblog, med aparatom in zobmi pogosto ostanejo ostanki hrane in če ne posrkbimo za njih se lahko pokažejo velike težave. In ker boste imeli aparat nameščen kar nekaj časa (leto, dve, tri) si res ne želite težav. 

Posegi na zobeh, tudi najenostavnejše plombe so z zobnim aparatom pač komplicirane. Najprej boste morali k ortodontu, ki bo snel del aparata, nato še isti ali takoj naslednji dan k zobozdravniku da popravi luknjice, nato pa nazaj k ortodontu, da vrne aparat.

Seveda to pomeni tudi dodatne stroške, če ste samoplačnik, tudi dodatne stroške pri ortodontu. Tega nikakor ne želite, pa ne samo zaradi stroškov. To lahko komplicira vaše napredovanje pri ortodontu.

In še, vaš ortodont ali ortodontka ne bo ravno vesela, da se mora s tem ukvarjati.

Pogosto se v času aparata pojavijo:

  • luknjice in luknje ki zahtevajo zalivko,
  • demineralizacije sklenine,
  • vnetja dlesni, te se pogosto zgodijo ravno zaradi tega, ker preslabo očistimo zobe, in trajajo kar nekaj časa, da se popravijo. Da lahko pride do paradontitisa, o tem sploh ne bomo govorili,
  • slabega zadaha, ki je pri aparatu tako ali tako problem, in se ga lahko obvarujemo le z rednim in natančnim čiščenjem zob.

VIDEO O ČIŠČENJU ZOB IN ZOBNEGA APARATA

ALI LAHKO UPORABLJAM ELEKTRIČNO ZOBNO ŠČETKO PRI APARATU

Seveda jo lahko, električne zobne ščetke ravno tako dobro očistijo zobe, kot to naredijo klasične zobne ščetke. Ampak, električna zobna ščetka bo nadomestila le prvo zobno ščetko, ne bo pa nadomestila tiste posebne za aparate, in tudi če uporabljate električno zobno ščetko, boste morali uporabiti medzobno ščetko in single zobno ščetko.

Če ste pred zobnim aparatom že uporabljali električno zobno ščetko, jo seveda lahko brez težave uporabljate tudi naprej. To pravzaprav tudi priporočamo, kajti če znate vzdrževati čistočo zob z električno zobno ščetko že sedaj, boste to najbolje počeli tudi z zobnim aparatom. Najvažnejše je, da bodo vaši zobje čisti.

Torej, uporabljajte to, vendar uporabljajte tudi Ortho, medzobno ščetko in single zobno ščetko. In ker električne verjetno ne boste nosili s seboj, vzemite še eno klasično Ultra soft zobno ščetko.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja