Vodič za izbiro zobne ščetke

Skrb za zobe je nekaj s čimer so se ukvarjali že v zgodovini in prve “zobne ščetke” so bile enostavne palice, ki so imele en konec razrezan tako, da so si z njimi lahko umivali zobe. No, bolj drgnili zobe, ampak osnovna ideja je bila enaka kot za zobne ščetke, ki jih uporabljamo danes.

Danes se zavedamo, da moramo za nego zob uporabljati nekoliko bolj napredne zobne ščetke in hvala bogu je tudi tehnologija napredovala tako, da uporabljamo zobne ščetke, ki so nežne in prijetne za uporabo.

Dobra higiena zob in ustne votline ni pomembna samo zaradi dobre higiene zob in ustne votline. Slaba higiena zob vpliva na veliko različnih stvari, ki se dogajajo v našem telesu, pa tudi zunaj njega. Nabiranje bakterij v ustni votlini poskrbi za to, da se bakterije hitreje razširijo tudi po našem telesu. Slaba usta higiena vpliva na to kako uživamo in prežvečimo hrano. Če imamo težave z zobmi ne bomo tako uživali v hrani ki jo bomo uživali.

Pri otrocih in mladostnikih je ustna higiena izjemno pomembna tudi za razvoj samih zob in čeljusti. Slaba higiena v mladosti lahko pomeni, da bomo imeli težave z zobmi kasneje v življenju. V najboljšem primeru bomo morali imeti zobne implantate, ki bodo nadomestili naše zobe, v najslabšem primeru pa govorimo o zobnih aparatih, operacijah v ustni votlini in še kje.

Rekli smo, da slaba ustna higiena vpliva negativno tudi izven našega telesa in res je tako. Ne čisti zobje poskrbijo za slab zadah in neprijeten izgled našega nasmeha, kar vpliva na ljudi okoli nas in njihovo mnenje o nas. Težave v službi, šoli ali zasebnem življenju so lahko (delno) pogojene tudi s tem, da imamo težave z zobmi.

Razlogov za to, da poskrbimo za dobro ustno higieno je res veliko in prvi ter najpomembnejši del le-te je izbira prave zobne ščetke in to take, ki nam bo pomagala pri tem, da poskrbimo za dobro ustno higieno.

Zato poglejmo kako izbrati pravo dobro ščetko in kaj je pomembno pri tem.

TRDA ALI MEHKA ZOBNA ŠČETKA

Po instinktu marsikdo reče, da je bolje uporabljati tršo zobno ščetko. Na koncu koncev, ščetka, ki najbolje očisti je »drotpiršna« ali jeklena krtača, torej tista, ki ima najtrše ščetine. Ampak, seveda, če s takšno krtačo poskušate očistiti paradižnik, bo od njega ostalo bore malo.

In v preteklosti je bilo tako, pogosto so se prodajale zobne ščetke, ki so imele trše ščetine, saj nismo imeli toliko podatkov in znanja o tem kako trdota ščetin vpliva na zdravje zob in dlesni. Predvsem pri zdravju zob smo imeli težave s tem, saj nismo dobro razumeli kako ščetkanje vpliva na sklenino (zunanji del zoba) in posledično na zdravje zob.

Dandanes je jasno in to priporočajo tudi zdravniške zbornice po vsem svetu, mehke ščetine so najboljša odločitev, ko izbirate zobno ščetko. Srednje trde ali trde ščetine lahko poškodujejo zobe in dlesen med ščetkanjem, še posebej če ščetkate svoje zobe premočno. In to počne večina ljudi, tako da skupaj seštejete močno ščetkanje in trde ščetine in kmalu boste imeli težave.

In na koncu morate razmišljati tudi o konicah ščetin. To je tisti del ščetine, ki se bo dotikal vaših zob, zato je izjemno pomemben. Tudi tukaj je rešitev, ki najbolj poskrbi za vaše zdrave zobe nekoliko drugačna, kot bi si mislili. Najboljše ščetine so zaobljene ščetine. Nekateri bi rekli, da so najboljše špičaste, saj le takšne prodrejo najgloblje med zob in dlesen, vendar temu ni tako. Takšne ščetine prodrejo pregloboko in tako poškodujejo zobe in dlesni.

Izberimo mehke in okrogle ščetine.

VELIKOST GLAVE ZOBNE ŠČETKE IN ŠČETIN

Velikost glave zobne ščetke se je v preteklosti precej spreminjala. Najprej smo imeli precej velike zobne ščetke, ki so se dandanes zmanjšale, nekatere pa so še posebej majhne, tako da z njimi čistimo vsak zob posebej.

Takšne zobne ščetke imajo svojo nalogo, vendar ta ni da omogočijo redno ščetkanje zob dvakrat na dan.

Navadna zobna ščetka, tista ki ji uporabljate redno naj ima srednje veliko glavo. Največje glave zobne ščetke so problematične ker z njimi ne pridemo do konca ust in tako ne moremo očistiti vseh prostorov v ustih. Vsi tudi nimamo tako velikih ust in potem je občutek med čiščenjem zob manj prijeten.

Zato večini predlagamo srednje velike zobne ščetke, takšne ki so nekoliko ukrivljene. Takšne zobne ščetke namreč zagotovijo najboljše čiščenje. Pomagala vam bo, da boste očistili tudi težje dostopna mesta, kočnike in ličnike in če se bo še upognila, bo zagotovila občutek res čistih zob.

ELEKTRIČNA ALI ROČNA ZOBNA ŠČETKA?

Električne zobne ščetke prevladujejo v samohvali in se kitijo z različnimi nazivi ter nekako poskušajo prepričati da so boljša izbira za tiste, ki bi radi imeli lepo čiste in zdrave zobe. Vendar temu ni čisto tako.

Res je, tudi električne zobne ščetke so se tehnološko razvile, najprej so bile nekaj, kar so uporabljali le zobozdravniki, potem so to bili velikanski »zobni centri«, ki so poleg zobne ščetke vsebovali tudi tuš za zobe ter infra rdečo svetilko za zobe, danes pa so to nekoliko večje zobne ščetke, ki poskrbijo za zdrave zobe.

Jasnega zmagovalca tukaj ni, kvalitetna ročna ščetka in pravilno ščetkanje lahko očistita zobe točno tako dobro kot električna zobna ščetka.

Tukaj gre bolj za vprašanje osebnih preferenc.

Električne zobne ščetke znajo bolj zagotoviti, da zobe res dovolj dolgo in dovolj dobro čistite. Tako so primerne za otroke, ki se včasih izogibajo ščetkanju zob, ščetkajo le trideset sekund namesto dve minuti in podobno. Posebej primerne so za ljudi, ki imajo težave z držanjem ščetke ali premikanjem rok. Ampak na koncu čisto dobro očistijo zobe.

Nekaterim pa ni všeč občutek ko uporabljajo zobno ščetko. Brnenje, vrtenje in vibriranje zobne ščetke se prenaša na celotno glavo, drugače vpliva na zobno ščetko in peno, ki se naredi v ustih, zato nekateri ne želijo uporabljati električne zobne ščetke.

Če klasično, ročno zobno ščetko pravilno uporabljamo, poznamo tistih nekaj načinov ščetkanja zob, ki jih potrebujemo in jo redno menjavamo bomo enako dobro očistili zobe in negovali dlesni kot z električno zobno ščetko.

Tukaj je izbira vaša. Najpomembneje je, da izberete zobno ščetko s katero si boste res redno umivali zobe.

KOLIKO MORA STATI ZOBNA ŠČETKA

Moj oče je vedno govoril, (pa ne le on, marsikdo), da ni tako bogat, da bi kupoval poceni. In tega reka se je še posebej držal takrat, ko je govoril o zdravju.

In ko se ozremo po polici z zobnimi ščetkami lahko vidimo, da lahko ena klasična zobna ščetka stane 1 € ali pa 5 €. Nekateri so še bolj iznajdljivi in bodo zobno ščetko naročili iz Kitajske, paket zobnih ščetk pri katerih vas bo posamezna zobna ščetka stala le nekaj deset centov. Tako bodo za nekaj evrov poskrbeli za zobne ščetke cele družine za nekaj let.

Ampak, tako kot drugje, to pogosto ni najboljša odločitev. Izdelava kvalitetne zobne ščetke pač stane nekaj denarja in le-tega boste morali investirati pri nakupu zobne ščetke. Nekoliko dražje (ne pravimo, da morate kupovati najdražje na trgu) zobne ščetke bodo zagotovo imeli vse ščetine pravilno urejene in oblikovane, bodo narejene iz boljši materialov in bodo tudi trajale dlje časa.

Zagotovo pa bodo manj negativno vplivale na vaše zobe in dlesni in tako boste imeli bolj zdrave zobe.

Dolgoročno gledano torej prihranite, če kupujete zobne ščetke znanih in priznanih blagovnih znamk. Ker boste morali kupiti manj zobnih ščetk, ker se bodo manj uničevale in ker boste morali manj hoditi k zobozdravniku, da ne rečem ker ne boste rabili plačevati dragih dodatnih storitev pri zobozdravniku.

Vedno se lahko obrnete na vašega zobozdravnika in naslednjič ko boste tam, ga vprašajte, katere zobne ščetke on priporoča. Zelo pogosto vam bo zobozdravnik ali zobozdravnica povedala katere znamke sam uporablja, tako da boste vedeli kaj se splača kupiti. (zelo pogosto rečejo CURAPROX).

ROČAJ ZOBNE ŠČETKE

Tukaj sta pomembna tako material kot tudi oblika zobne ščetke.

Pri materialu se moramo najprej zavedati, da želimo takšnega, ki bo prijeten na otip. Večina zobnih ščetk je narejenih iz materialov, ki dobro odbijajo vlago in tako nimajo težav s tem, da bi se vlaga zadrževala v ročaju. Kljub temu tukaj ponovno opozarjamo, da najcenejše najpogosteje ni ravno najboljše.

Še pomembnejša pa je oblika zobne ščetke. Za otroke nujno potrebujemo manjše zobne ščetke, ki so posebej oblikovane za manjše roke. Za najmanjše otroke potrebujemo zobno ščetko, ki jo oni lahko primejo. Tako so zobne ščetke lahko tudi okrogle.

Ampak za odrasle roke je pomembno, da je zobna ščetka oblikovana tako, da pomaga pri pravilnem ščetkanju zob. Kot najbolje so se v zadnjem času izkazale zobne ščetke, ki imajo ročaj v obliki osemkotnika, saj takšna zobna ščetka samodejno poskrbi za to, da jo pravilno držite v roki. Takšno držalo zobne ščetke bo namreč poskrbelo, da boste zobno ščetko držali kot kotom 45 stopinj in tako poskrbeli za resnično čiste zobe.

BARVA IN IZGLED ZOBNE ŠČETKE

Večina bi rekla, da nista pomembna, kajti to ali so na zobni ščetki dinozavri ali pa je nežno roza barve resnično ne vpliva na to kako dobro bo nekdo očistil zobe. Ampak to je res ali pa ne. Pri zobni ščetki je pomembno, da jo radi uporabljamo. In če je to kakšne barve ali kakšnega vzorca je, pomembno pri tem, kako pogosto jo bomo uporabljali, je pač pomembno.

Vsakdo naj si izbere svojo zobno ščetko. Najmlajši bodo imeli občutek, da so resnično odrasli, tisti malo starejši bodo vedeli da so odrasli in se bodo manj izogibali ščetkanju zob, pa tudi za odrasle je pomembno kako stvari izgledajo. Zato, poskrbimo da bo zobna ščetka lepa.

POVZETEK ZA KONEC

Najboljša zobna ščetka je tista, ki jo boste uporabljali. Naj pa vseeno ne bo najcenejša, kupite raje nekoliko dražjo, takšno z zaobljenimi mehkimi ali ultra mehkimi ščetinami in takšno, ki ima prijeten ročaj. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja