VODIČ za nakup električne zobne ščetke

Nakup električne zobne ščetke je zahtevna odločitev, saj je električna precej dražja od klasične zobne ščetke, zato morate ta nakup dobro premisliti. Dovolite da vam s svojimi osebnimi in strokovnimi izkušnjami pomagamo pri razmisleku, odločitev pa na koncu seveda naredite sami. .

Električna ali ročna zobna ščetka

To je seveda prvi razmislek, ki ga morate narediti. Če ste že uporabnik ali uporabnica električne zobne ščetke in bi jo radi le zamenjali, ste se tukaj že odločili. Če ne, je odločitev kar težka.

Glavni namen, zdravi zobje in dlesni, bo dosežen tako z električno kot z klasično, ročno zobno ščetko. Tukaj ni kaj, če pravilno ščetkate zobe, boste dobro očistili zobe in dlesni tako z ročno, kot tudi z električno zobno ščetko. Ima pa vsaka vrsta zobne ščetke svoje prednosti.

Prednosti električne zobne ščetke

  • Vedno ščetkate dve minuti
    Električna zobna ščetka jasno komunicira čas ščetkanja, vas opozori ko je čas pretekel, kar pomeni, da je verjetnost, da boste ščetkali dve minuti, kot je predlagano, veliko večja. Nekatere zobne ščetke vas opozarjajo tudi med ščetkanjem vsake pol minute ali minuto, tako da jasno veste kako dolgo še morate ščetkati. Če se vam pogosto zdi, da prekratko ščetkate zobe, je morda električna zobna ščetka prava stvar za vas.
  • Ščetkanje je bolj enakomerno
    Čisto jasno je, z ročno zobno ščetko lahko en dan ščetkate bolj in drug dan ščetkate manj, tako se močno razlikujejo rezultati ščetkanja in to ima lahko negativen vpliv kratkoročno in dologorčno. Kratkoročno boste včasih odšli spati s slabim okusom v ustih, dolgoročno pa se lahko male napake pri ščetkanju zob seštevajo v zobni gnilobi ali drugih zobnih boleznih.
  • Sonično čiščenje
    Sonične zobne ščetke so tiste, ki tako hitro premikajo zobno ščetko, da zaradi te histrosti ščetkajo še bolje. Različne raziskave so pokazale, da sonične zobne ščetke delujejo bolje kot klasične zobne ščetke, tako da je tukaj električna zobna ščetka jasni zmagovalec.

Je električna zobna ščetka dražja?

Res je, začeten nakup zobne ščetke je precej dražji, električna zobna ščetka stane približno 150 €. In potem morate na električni zobni ščetki približno enako pogosto menjavati glave, kot to počnete pri ročni zobni ščetki. 

Glave za zobne ščetke so nekoliko dražje kot pri klasični zobni ščetki, recimo za Curaprox sensitive DUO boste za dve glavi odšteli 19.90 €. To je toliko, kot odštejete za tri (torej eno več) klasične CURAPROX zobne ščetke.

Razlika je majhna, ampak je, skupaj se nabere, električna zobna ščetka je nekoliko dražja od klasične ročne zobne ščetke. Stroška elektrike nismo prištevali, saj je poraba električnih zobnih ščetk precej nizka.

Kakšne vrste električnih zobnih ščetk poznamo?

Seveda obstajajo najrazličnejše električne zobne ščetke, ampak v osnovi poznamo dve veliki skupini, to sta sonična zobna ščetka in rotirajoča zobna ščetka.

Prve električne zobne ščetke so bile rotirajoče in takrat je bilo to neverjetno, čisto drugačna oblika zobne ščetke kot smo jo poznali. In tudi način ščetkanja je bil zato drugačen, ščetka je rotirala namesto da bi se premikala naprej in nazaj. In ta način ščetkanja je ostal popularen pri rotirajočih zobnih krtačkah še danes. Nekateri prisegajo na te.

Druge izgledajo nekoliko bolj klasično, to so sonične zobne ščetke. Pri njih glava ščetke izgleda podobno kot pri klasični zobni ščetki, in tudi gibanje pri ščetkanju je podobno, le da so gibi zelo kratki in zelo zelo zelo (ja, zelo) hitri.

Razlike med električnimi zobnimi ščetkami torej obstajajo, res pa je, da se najpogosteje najbolje obnesejo sonične zobne ščetke. Obliko poznamo in nam je blizu, s sonično hitrostjo pa poskrbijo za to da so naši zobje res čisti.

Prednosti električnih zobnih ščetk

Lažja uporaba

Glede na to, da moramo veliko manj “ščetkati”, torej delati veliko manj natančnih premikov rok je električna zobna ščetka zelo primerna za otroke (spodaj imamo ločen oddelek v katerem govorimo o električnih zobnih ščetkah za otroke), starejše in vse, ki imajo težave z gibljivostjo rok.

Ampak ne le to. Električna zobna ščetka ne bo preveč ščetkala, ne bo preveč pritiskala in ne bo preveč … Zmanjša večino najpogostejših napak, ki jih delamo tisti, ki bi radi še bolje očistili zobe. Zato je izjemno primerna za tiste, ki imamo radi čiste čiste zobe, in bo še bolje zaščitila in zobe in dlesni.

Veliko bolje čistijo in odstranijo zobni kamen

Električna zobna ščetka predvsem poskrbi za tista mesta, na katera pogosto pozabimo ali pa jih ne dosežemo. Lahko jih dosežemo, vendar jih ne dosežemo dovolj natančno ali dovolj dolgo, z električno zobno ščetko pa se to vse spremeni. Tako so rezultati ščetkanja dobri tudi, ko gledamo kako odstrani ščetka zobni kamen in druge madeže, ki se pojavijo na zobeh.

Električna ščetka ščiti dlesni in preprečuje gingivitis

Z električno zobno ščetko bomo težje napačno umivali zobe, saj sama po sebi bolj čisti zobe kot zobno dlesen. 

Gingivitis je blago vnetje zobnega mesa, torej dlesni, ki lahko zraste v res hudo bolezen, paradontitis. Pravilno in dovolj redno ščetkanje z električno zobno ščetko bo preprečilo že gingivitis, zagotovo pa tudi to, da le-ta preraste v paradontitis.

Na kaj pazimo ko kupujemo električno zobno ščetko?

Način in pogostost polnjenja baterije zobne ščetke

Klasično polnjenje poteka pač tako, da ščetko priključite na elektriko in se napolni. Nekatere zobne ščetke pa imajo napredne načine kako se polnijo, lahko se polnijo brezstično, ali pa imajo celo kozarec v katero postavite električno zobno ščetko in se sama polni. VSe to je v večini bolj ali manj stvar okusa, v vsakem primeru boste morali imeti v kopalnici vtičnico v katero bo bolj ali manj stalno vklopljena zobna ščetka.

Ker ja, res je da zobne ščetke trajajo kar dolgo časa, ampak v resnici se vam ne bo ljubilo vsak teden enkrat iskati kabla, ga priklapljati in ga potem tudi pospravljati. Vsaj tako pravijo tisti, ki že leta uporabljajo električno zobno ščetko. Tako da tudi razmislite, kako boste uredili polnjenje da ne bo v napoto in da bo vaša kopalnica še vedno lepa.

Pogostost polnjenja je seveda odvisna od velikosti baterije, ki je v ščetki in od porabe ščetke. Večina zobnih ščetk v resnici ne porabi veliko energije, res pa je da so tudi omejene z velikostjo baterije, saj ne smejo biti pretežke.

Zobno ščetko boste polnili približno na štirinajst dni.

To je dovolj tudi za potovanja, tako da večinoma na potovanja ne rabite nositi s seboj polnilca za zobno ščetko. Ker bo baterija čisto dovolj. In na koncu koncev, če boste tako pridno ščetkali, da boste izpraznili baterijo, lahko električno zobno ščetko še vedno uporabljate kot klasično zobno ščetko. In boste vseeno imeli čisto čiste zobe, če vam zadnja dva dni zmanjka baterije.

Pogosto se zobne ščetke polnijo na USB priključek, tako da jo boste lahko enostavno napolnili povsod, kjer polnite tudi svoj mobitel. To je lahko tudi v avtodomu, na poti na polnilni postaji in še kje, če boste na res dolgem potovanju. Tako s seboj tudi ne rabite vlačiti več različnih vtikačev, ampak imate le enega, kar je pomembno predvsem če potujete nekam, kjer imajo drugačne vtičnice, torej kamorkoli izven Evrope.

Kako ščetkamo z električno zobno ščetko?

Ščetkanje z električno zobno ščetko je nekoliko drugačno od klasičnega ščetkanja, kajti vso delo za vas opravi zobna ščetka.

Ščetkamo tako, da zobno ščetko počasi premikamo po vseh površinah zob. Zobn aščetka naredi vse ostalo, torej mi ne rabimo delati tega klasičnega ščetkanja, ampak le počakamo, da zobna ščetka naredi vse za nas.

Večina modernih zobnih ščetk ima tudi nek odštevalnik, pogosto z vibriranjem in/ali zvočnim signalom sporoči, da smo že pol minute na istem delu ust in naj se premaknemo. 

Zobozdravniki pogosto svetujejo, da električno zobno ščetko med ščetkanjem zob počasi premikamo po polovici ust in tako zagotovimo popolno čiščenje.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja