Prazniki in dela prosti dnevi v Belgiji 2023

DatumIme praznika (angleško ime)Dela prost dan?
1. januarNew Year’s DayDa
2. januarNew Year’s Day (obvezni dela prost dan)Da
14. februarValentine’s DayNe
27. aprilKing’s Day (obvezni dela prost dan)Da
1. majInternational Workers’ Day (Praznik dela)Da
2. julijBelgian National DayDa
15. avgustAssumption Day (Marijino vnebovzetje)Da
1. novemberAll Saints’ Day (Vsi sveti, dan mrtvih)Da
11. novemberArmistice DayDa
25. decemberChristmas Day (Božič)Da
26. decemberBoxing DayDa
 1. New Year’s Day (1. januar) – praznik, ki ga praznujemo na začetku novega koledarskega leta in je dela prost dan. Običajno ga preživimo s druženjem s prijatelji in družino ter si izmenjujemo novoletne čestitke.
 2. Valentine’s Day (14. februar) – praznik, ki ga praznujemo v spomin na sv. Valentina in je posvečen ljubezni in romantiki. Ljudje si na ta dan običajno izmenjujejo darila, cvetje in sporočila ljubezni.
 3. King’s Day (27. april) – praznik, ki ga praznujemo v spomin na rojstvo kralja Filipa in je obvezni dela prost dan. Na ta dan se običajno prirejajo različne kulturne in zabavne prireditve, kot so paradi, koncerti in ognjemeti.
 4. International Workers’ Day (1. maj) – praznik, ki ga praznujemo v spomin na delavske pravice in je dela prost dan. V Belgiji se običajno prirejajo različne prireditve in manifestacije, kot so paradi, koncerti in družabna srečanja.
 5. Belgian National Day (2. julij) – praznik, ki ga praznujemo v spomin na ustanovitev belgijske države in je dela prost dan. Na ta dan se običajno prirejajo različne kulturne in zabavne prireditve, kot so paradi, koncerti in ognjemeti.
 6. Assumption Day (15. avgust) – praznik, ki ga praznujemo v spomin na Marijino vnebovzetje v nebesa in je dela prost dan. Na ta dan se običajno prirejajo različne cerkvene slovesnosti in procesije.
 7. All Saints’ Day (1. november) – praznik, ki ga praznujemo v spomin na vse svetnike in je dela prost dan. Na ta dan se običajno obiščemo pokopališča in položimo cvetje
 8. Armistice Day (11. november) – praznik, ki ga praznujemo v spomin na konec prve svetovne vojne in je dela prost dan. Na ta dan se običajno prirejajo različne spominske slovesnosti in procesije.
 9. Christmas Day (25. december) – praznik, ki ga praznujemo v spomin na rojstvo Jezusa Kristusa in je dela prost dan. Ob božiču se družimo s prijatelji in družino, okrašujemo božično jelko, prepevamo božične pesmi in si izmenjujemo darila.
 10. Boxing Day (26. december) – praznik, ki ga praznujemo takoj po božiču in je dela prost dan. Običajno se družimo s prijatelji in družino in si izmenjujemo darila.
 11. I hope this information is helpful! If you have any other questions or need further assistance, don’t hesitate to ask.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja