Prazniki in dela prosti dnevi v Bolgariji 2023

DatumIme praznika (angleško ime)Dela prost dan?
1. januarNew Year’s DayDa
3. januarEpiphanyNe
14. februarValentine’s DayNe
3. aprilNational Day of Liberation of BulgariaDa
1. majInternational Workers’ DayDa
6. majSt George’s DayNe
24. majCulture and Literacy DayNe
6. septemberUnification DayNe
22. septemberIndependence DayDa
1. novemberAll Saints’ DayDa
24. decemberChristmas EveNe
25. decemberChristmas DayDa
26. decemberBoxing DayDa

Novo leto

Novo leto (1. januar) je praznik, ki ga praznujemo na začetku novega koledarskega leta in je dela prost dan. Običajno ga preživimo s druženjem s prijatelji in družino ter si izmenjujemo novoletne čestitke. Bolgarija ima svojo tradicionalno novoletno jed, ki se imenuje “banitsa”, kar je pecivo s sirom in mlekom. Poleg tega se v Bolgariji ob novem letu običajno odvijajo različne zabavne prireditve, kot so koncerti, plesi in ognjemeti.

Valentinovo

Valentinovo (14. februar) je praznik, ki ga praznujemo v spomin na sv. Valentina in je posvečen ljubezni in romantiki. Ljudje si na ta dan običajno izmenjujejo darila, cvetje in sporočila ljubezni. Valentinovo je praznik, ki se praznuje po vsem svetu in je zelo priljubljen tudi v Bolgariji.

Dan osvoboditve Bolgarije

Dan osvoboditve Bolgarije (3. april) je praznik, ki ga praznujemo v spomin na osvoboditev Bolgarije od turške okupacije leta 1878 in je dela prost dan. Na ta dan se običajno prirejajo različne spominske slovesnosti in procesije ter državni praznik poteka v spodbudnem in prazničnem vzušju.

Mednarodni dan delavcev

Mednarodni dan delavcev (1. maj) je praznik, ki ga praznujemo v spomin na delavske pravice in je dela prost dan. V Bolgariji se običajno prirejajo različne prireditve in manifestacije, kot so paradi, koncerti in družabna srečanja. Praznik se praznuje po vsem svetu in je priložnost, da se spomnimo na pomen enakopravnosti in solidarnosti v družbi.

Dan sv. Jurija

Dan sv. Jurija (6. maj) je praznik, ki ga praznujemo v spomin na sv. Jurija, zavetnika Bolgarije, in je neobvezni dela prost dan. Na ta dan se običajno prirejajo različne cerkvene slovesnosti in procesije ter državni praznik poteka v spodbudnem in prazničnem vzdušju. Dan sv. Jurija je priložnost, da se spomnimo na pomen verovanja in duhovnosti v našem življenju.

Dan kulture in pismenosti

(24. maj) je praznik, ki ga praznujemo v spomin na začetek prve bolgarske knjige, ki je bila natisnjena leta 1762, in je neobvezni dela prost dan. Na ta dan se običajno prirejajo različne kulturne in zabavne prireditve, kot so razstave, koncerti, predstave in sprejemi. Dan kulture in pismenosti je priložnost, da se spomnimo na pomen kulture, umetnosti in pismenosti v našem življenju ter da cenimo in spodbujamo razvoj teh področij. Praznik je neobvezni dela prost dan, kar pomeni, da delodajalci niso dolžni zagotoviti dela prostega dne zaposlenim, vendar se lahko dogovorijo z zaposlenimi o tem, da bodo na ta dan odsotni.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja