Prazniki na Hrvaškem 2023

DatumIme praznika (hrvaško ime)Dela prost dan?
1. januarNova godinaDa
6. januarBogojavljenjeDa
7. aprilVelika nočDa
1. majPraznik delaDa
22. junijDan Ante StarčevićaDa
5. augustDan državnostiDa
8. oktoberDan neodvisnostiDa
1. novemberDan spomina na vse svetnikeDa
25. decemberBožićDa
26. decemberDan svetih ŠtefanaDa

Nova godina

Nova godina (1. januar) je praznik, ki ga praznujemo na začetku novega koledarskega leta in je dela prost dan. Običajno ga preživimo s druženjem s prijatelji in družino ter si izmenjujemo novoletne čestitke. V Hrvaška se ob novem letu običajno odvijajo različne zabavne prireditve, kot so koncerti, plesi in ognjemeti.

Bogojavljenje

Bogojavljenje (6. januar) je praznik, ki ga praznujemo v spomin na krst Jezusa Kristusa v Jordanu in je dela prost dan. Običajno se na ta dan slavi z mašo in se izvajajo različni običaji, kot so krst v reki ali morju, ples v krogu ob ognju in prepevanje bogojavljenskih pesmi. V Hrvaška se ob Bogojavljenju pogosto prirejajo tudi karnevali.

Velika noč

Velika noč (7. april) je najpomembnejši krščanski praznik, ki ga praznujemo v spomin na vstajenje Jezusa Kristusa od mrtvih in je dela prost dan. Velika noč se praznuje po vsem svetu in v Hrvaška se običajno slavi z mašo, ki jo vodijo škofje, in se izvajajo različni običaji, kot so pečenje velikonočnega zajčka.

Praznik dela

Praznik dela (1. maj) je praznik, ki ga praznujemo v spomin na delavske pravice in je dela prost dan. V Hrvaška se običajno prirejajo različne prireditve in manifestacije, kot so paradi, koncerti in družabna srečanja. Praznik dela je priložnost, da se spomnimo na pomen enakopravnosti in solidarnosti v družbi.

Dan Ante Starčevića

Dan Ante Starčevića (22. junij) je praznik, ki ga praznujemo v spomin na rojstvo hrvaškega politika in publicista Anteja Starčevića, ki je bil eden pomembnejših zagovornikov hrvaškega nacionalnega preporoda, in je dela prost dan. Na ta dan se običajno prirejajo različne spominske slovesnosti in procesije ter državni praznik poteka v spodbudnem in prazničnem vzdušju.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja