Kako izbrati pralni stroj

Pralni stroj je eno izmed najpomembnejših gospodinjskih aparatov, ki nam pomaga pri vsakodnevnih opravilih. Pralni stroj nam omogoča, da perilo operemo hitro in učinkovito, s čimer si prihranimo dragoceno čas. Vendar pa je izbira pravega pralnega stroja lahko zapletena, saj je na trgu veliko različnih modelov in znamk, ki se razlikujejo po kapaciteti, funkcijah in ceni.

Če se odločate za nakup novega pralnega stroja, je pomembno, da se seznanite s specifikacijami in funkcijami različnih modelov, da boste lahko izbrali tistega, ki bo najbolj ustrezal vašim potrebam in proračunu. V tem vodiču bomo podrobno preučili različne teme, ki jih je potrebno upoštevati pri nakupu pralnega stroja, od kapacitete in programov pranja do funkcij in blagovnih znamk.

Kaj je pomembno pri nakupu pralnega stroja

 • Velikost: Izberite velikost pralnega stroja, ki ustreza vašim potrebam in prostoru, ki ga imate na voljo.
 • Kapaciteta:
  Izberite kapaciteto pralnega stroja, ki ustreza številu oseb v vaši družini in količini perila, ki ga morate prati.

Kapaciteta pralnega stroja označuje, koliko perila lahko pralni stroj spere v enem ciklu pranja. To je pomembno, ker se mora kapaciteta pralnega stroja ujemati z vašimi potrebami in številom oseb v vaši družini.

Prevelika kapaciteta pralnega stroja bo pomenila večja stroške energije in vode. Prevelika kapaciteta lahko tudi pomeni, da boste morali prati večkrat, da bi izpraznili pralni stroj.

Prekomerna kapaciteta pa lahko pomeni, da boste morali prati perilo večkrat, da boste prali manjšo količino perila. To lahko pomeni več stroškov in več časa, ki ga boste morali nameniti pranju.

Zato je pomembno, da izberete kapaciteto pralnega stroja, ki ustreza vašim potrebam. Za manjša gospodinjstva, kapaciteta 6-7 kg bo zadostovala, za večja gospodinjstva pa bo potrebna kapaciteta od 8 kg naprej.

 • Energetska učinkovitost: Izberite pralni stroj z visoko energetsko učinkovitostjo, da boste varčevali z energijo in denarjem.
 • Programi pranja: Izberite pralni stroj z različnimi programi pranja, ki ustrezajo vašim potrebam, kot so programi za sintetično, volneno, ročno pranje itd.

Programi pranja so različni načini pranja, ki jih ponuja pralni stroj in so zasnovani za različne vrste tkanin in stopnje umazanije.

Pri izbiri programov pranja je pomembno upoštevati vrsto tkanin, ki jih boste prali. Na primer, program za volneno perilo bo prilagojen pranju volnenega perila, medtem ko bo program za sintetično perilo prilagojen pranju sintetičnih tkanin.

Pomembno je tudi upoštevati stopnjo umazanije perila. Nekateri programi pranja so zasnovani za bolj umazano perilo, medtem ko so drugi programi pranja bolj primerne za manj umazano perilo.

Dodatne funkcije pranja, kot so predpranje, hitro pranje, program za odstranjevanje madežev, so lahko koristne za specifične potrebe in vrste tkanin.

Na koncu, programi pranja so odvisni od pralnega stroja in njegovih specifikacij, zato je pomembno prebrati navodila za uporabo in se seznaniti s funkcijami pralnega stroja, preden ga kupite.

 • Dodatne funkcije: Izberite pralni stroj s funkcijami, kot so avtomatsko odtaljevanje, sistem za kondenzacijo, predpranje, hitro pranje itd.
 • Znamka in cena: Izberite znamko in ceno pralnega stroja, ki ustreza vašemu proračunu in potrebam.
 • Varnost: Izberite pralni stroj, ki ima varnostne mehanizme, kot so zaklep za otroke, da se prepreči neželeno odpiranje pralnega stroja.
 • Garancija in podpora: Preverite garancijo in podporo za pralni stroj, ki ste ga izbrali, da se prepričate, da ste dobili kvaliteten in varno napravo.
 • Povezljivost: Če želite, lahko izberete pametni pralni stroj, ki se lahko poveže s pametnim telefonom in omogoča daljinsko upravljanje in spremljanje.
 • Okolju prijaznost: Razmislite o okoljskih vidikih pri izbiri pralnega stroja in upoštevajte, da so nekateri pralni stroji bolj okolju prijazni kot drugi.

Najpomembnejše blagovne znamke pralnih strojev:

 1. Gorenje: Gorenje je slovenska, domača blagovna znamka bele tehnike, ki izdeluje kvalitetne in estetske pralne stroje.
 2. Bosch: Nemška znamka Bosch poznana po svoji visoki kvaliteti, visoki učinkovitosti energije in inovativnih pralnih strojih.
 3. Siemens: Druga nemška znamka, Siemens ponuja širok spekter pralnih strojev z naprednimi funkcijami in visoko učinkovitostjo energije.
 4. LG: Južnokorejska znamka LG ponuja širok spekter pralnih strojev z pametnimi funkcijami in inovativnimi tehnologijami, vključno z TurboWash in TurboSteam.
 5. Samsung: Druga južnokorejska znamka, Samsung ponuja širok spekter pralnih strojev z pametnimi funkcijami in inovativnimi tehnologijami, vključno z QuickDrive in AddWash.
 6. Miele: Nemška znamka Miele poznana po svojih visoko kvalitetnih in inovativnih pralnih strojih.
 7. Whirlpool: Znamka Whirlpool ponuja širok spekter pralnih strojev z naprednimi funkcijami, vključno z Adaptive Wash in Load & Go.
 8. AEG: Evropska znamka AEG ponuja širok spekter pralnih strojev z naprednimi funkcijami, vključno z ProSense in ProSteam.
 9. Zanussi: Italijanska znamka Zanussi ponuja širok spekter pralnih strojev z naprednimi funkcijami, vključno z Direct Drive in OptiSense.
 10. Candy: Italijanska znamka Candy ponuja širok spekter pralnih strojev z naprednimi funkcijami, vključno z Smart Touch in Smart Check.
 11. Hotpoint: Britanska znamka Hotpoint ponuja širok spekter pralnih strojev z naprednimi funkcijami, vključno z Anti-Allergy in Anti-Stain.

Najpogostejša vprašanja pri nakupu pralnega stroja

 1. Vprašanje: Kaj je pomembno pri izbiri kapacitete pralnega stroja?

Odgovor: Kapaciteta pralnega stroja označuje količino perila, ki jo lahko pralni stroj sprejme v enem ciklu pranja. Za manjša gospodinjstva je manjša kapaciteta dovolj, medtem ko so večja gospodinjstva bolj primerena za večjo kapaciteto. Pomembno je tudi upoštevati, da če prališ perilo prenatrpano v pralni stroj, bo to lahko vplivalo na učinkovitost pranja in zmanjšalo življenjsko dobo pralnega stroja.

 1. Vprašanje: Kaj so programi pranja in kako se razlikujejo?

Odgovor: Programi pranja so različni načini pranja, ki jih ponuja pralni stroj in so zasnovani za različne vrste tkanin in stopnje umazanije. Pri izbiri programov pranja je pomembno upoštevati vrsto tkanin, ki jih boste prali in stopnjo umazanije perila.

 1. Vprašanje: Kakšne so najpomembnejše dodatne funkcije pralnega stroja?

Odgovor: Dodatne funkcije pranja, kot so avtomatsko odtaljevanje, sistem za kondenzacijo, predpranje, hitro pranje, program za odstranjevanje madežev, vodni filtri, pametna povezljivost so lahko koristne za specifične potrebe in vrste tkanin.

 1. Vprašanje: Katere so najboljše blagovne znamke pralnih strojev?

Odgovor: Nekatere od najboljših blagovnih znamk pralnih strojev so Bosch, Siemens, LG, Samsung, Miele, Whirlpool, AEG, Zanussi, Candy, Hotpoint.

 1. Vprašanje: Koliko ponavadi stane pralni stroj?

Odgovor: Cena pralnega stroja se lahko razlikuje glede na znamko, model, kapaciteto, funkcije in druge specifikacije. Cena se lahko giblje od nekaj sto do nekaj tisoč evrov.

 1. Vprašanje: Ali je bolje kupiti pralni stroj z vgrajenim sušilnim strojem ali ločen pralni stroj in sušilni stroj?
 2. Odgovor: To je odvisno od vaših potreb in prostorskih zahtev. Pralni stroj z vgrajenim sušilnim strojem je bolj prostorsko učinkovit, vendar lahko stane več in ima manjšo kapaciteto za pranje in sušenje. Ločen pralni stroj in sušilni stroj vam daje več možnosti za pranje in sušenje, vendar lahko zahteva več prostora in je dražji.
 3. Vprašanje: Kako pogosto moram menjati filtre v pralnem stroju?
 4. Odgovor: To je odvisno od vrste filtra in količine uporabe pralnega stroja. Priporočljivo je preveriti navodila za uporabo pralnega stroja za informacije o menjavi filtrov.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja