Kako izbrati prenosni računalnik

Pri nakupu prenosnega računalnika je pomembno upoštevati namen računalnika (igranje iger, delo, šola, itd.), velikost in težo, zmogljivost (procesor, grafična kartica, shranjevanje), življenjsko dobo baterije, dodatne funkcije (bralnik prstnih odtisov, kamera, mikrofon, itd.), ceno, garancijo in podporo. Med najboljšimi proizvajalci prenosnih računalnikov so Dell, Lenovo, HP, Apple, ASUS, Acer, Microsoft, Razer, LG in Samsung. Za igranje iger in grafično zahtevne naloge priporočamo prenosnik z ločeno grafično kartico; za osnovne naloge je primernejša integrirana grafična kartica. Prav tako razmislite, ali potrebujete prenosnik z 2-v-1 oblikovanjem ali tradicionalnim oblikovanjem, če želite prenosnik z dotikalnim zaslonom ali brez, če želite prenosnik z Intel ali AMD procesorjem in če želite prenosnik z navadnim trdim diskom ali SSD diskom. Priporočljivo je tudi preveriti življenjsko dobo baterije, garancijo in podporo proizvajalca pred nakupom.

1. Prenosnost: Kot že samo ime pove, so prenosni računalniki narejeni za prenašanje. Lahko jih vzamete s seboj na potovanje, v kavarno, v knjižnico ali kjerkoli želite delati. Desktop računalniki so veliki in težki, zato jih ni mogoče enostavno premikati.

2. Manj kablov: Prenosni računalniki potrebujejo manj zunanjih kablov kot desktop računalniki. Običajno potrebujejo le en kabel za napajanje, medtem ko desktop računalniki potrebujejo kable za monitor, tipkovnico, miško in druge periferne naprave.

3. Integrirane komponente: Večina prenosnih računalnikov že vključuje zaslon, tipkovnico in sledilno ploščico, kar pomeni, da ni potrebe po dodatnih napravah. Pri desktop računalnikih morate te komponente kupiti posebej, kar povečuje skupne stroške.

Na kaj morate biti pozorni ko izbirate prenosni računalnik

 1. Namen uporabe:
  Pred nakupom prenosnega računalnika se mora uporabnik zavedati, za kaj bo računalnik uporabljen. Če bo računalnik uporabljen za igranje iger ali grafično zahtevno delo, bo potrebna močnejša grafična kartica in procesor, medtem ko bo za osnovno uporabo manj zmogljiv računalnik dovolj.
 2. Velikost in teža:
  Prenosni računalnik mora biti dovolj majhen in lahken, da ga lahko enostavno prenašate. Če ga boste veliko nosili s seboj, izberite računalnik z diagonalo zaslona manjšo od 15,6 palcev in težo manjšo od 2 kg.
 3. Zmogljivost:
  Prenosni računalnik mora imeti dovolj zmogljivosti, da bo lahko opravil vse potrebne naloge. Izberite procesor znamke Intel ali AMD, ki ima najnovejšo generacijo in visoko frekvenco, in trdi disk z velikostjo vsaj 256 GB ali SSD disk.
 4. Baterija:
  Prenosni računalnik mora imeti dovolj močno baterijo, da lahko deluje brez napajanja. Izberite računalnik z baterijo, ki bo trajala vsaj 6 ur.
 5. Funkcije:
  Določite, katere funkcije so za vas pomembne, kot so bralnik prstnih odtisov, kamere, mikrofoni, itd., in izberite računalnik, ki jih ima.
 6. Cena:
  Cenovni razpon prenosnih računalnikov je zelo širok, zato se prepričajte, da izberete računalnik, ki ustreza vašemu proračunu.
 7. Garancija in podpora:
  Prenosni računalnik je velika investicija, zato je pomembno, da ima dobro garancijo in podporo proizvajalca. Pred nakupom se prepričajte, kakšna je garancija in kakšne možnosti za podporo ima proizvajalec.
 8. Preverite ocene in preglede:
  Pred nakupom preglejte ocene in preglede o izbranem prenosniku, saj lahko to pomaga pri odločitvi in prepreči morebitne težave s kakovostjo.

Kateri so najpomembnejši kriteriji za izbiro prenosnika.

To so kriteriji, ki so pomembni pri izbiri prenosnega računalnika

 1. Procesor:
  To je srce vašega prenosnega računalnika, ki bo določalo hitrost in zmogljivost vašega računalnika. Priporočamo, da izberete procesor znamke Intel ali AMD, ki ima najnovejšo generacijo in visoko frekvenco.
 2. Velikost in teža:
  Prenosni računalnik mora biti dovolj majhen in lahken, da ga lahko enostavno prenašate. Če ga boste veliko nosili s seboj, priporočamo izbiro računalnika z diagonalo zaslona manjšo od 15,6 palcev in težo manjšo od 2 kg.
 3. Velikost in kapaciteta trdega diska:
  Trdi disk bo hranil vse vaše podatke, zato je pomembno, da ima dovolj prostora za vse vaše potrebe. Priporočamo izbiro trdega diska z velikostjo vsaj 256 GB ali pa razmislite o uporabi SSD diska, ki bo hitrejši in manjši.
 4. Grafična kartica:
  Če boste uporabljali prenosni računalnik za igranje iger ali opravljali grafično zahtevno delo, potrebujete dobro grafično kartico. Priporočamo izbiro grafične kartice znamke Nvidia ali AMD.
 5. Velikost in kvaliteta zaslona:
  Zaslon mora biti dovolj velik in imeti dovolj visoko ločljivost, da bo slika čista in ostr. Priporočamo izbiro zaslona z diagonalo najmanj 14 palcev in ločljivostjo najmanj 1080p.
 6. Baterija:
  Prenosni računalnik mora imeti dovolj močno baterijo, da lahko deluje brez napajanja. Priporočamo izbiro računalnika z baterijo, ki bo trajala vsaj 6 ur.
 7. Ostale funkcije:
  Vsi prenosni računalniki danes imajo različne funkcije, kot so bralnik prstnih odtisov, kamere, mikrofoni, itd. Določite, katere funkcije so za vas pomembne in izberite računalnik, ki jih ima.
 8. Cena:
  Cenovni razpon prenosnih računalnikov je zelo širok, zato se prepričajte, da izberete računalnik, ki ustreza vašemu proračunu.

Pomembnost kriterijev za nakup laptopa

Kako pomemben je kateri kriterij je delno odvisno od tebe, lahko pa predpostavimo:

FunkcijaPomembnost
Procesor (Intel ali AMD, najnovejša generacija in visoka frekvenca)Visoka
Velikost in teža (manj kot 15,6 palcev in 2 kg)Visoka
Velikost in kapaciteta trdega diska (vsaj 256 GB ali SSD)Visoka
Grafična kartica (Nvidia ali AMD)Visoka
Velikost in kvaliteta zaslona (vsaj 14 palcev in 1080p)Visoka
Baterija (vsaj 6 ur)Visoka
Dodatne funkcije (bralnik prstnih odtisov, kamera, mikrofon, itd)Srednja
CenaSrednja

Proizvajalci prenosnih računalnikov

Tukaj je seznam nekaterih najpomembnejših proizvajalcev prenosnih računalnikov in nekaj splošnih informacij o njih:

 1. Dell: Dell je ameriški proizvajalec računalnikov, ki ponuja široko paleto izdelkov, od prenosnih računalnikov za poslovne uporabnike do igričarskih računalnikov. Njihov najboljši produkt je XPS 13, ki je znano po svoji zmogljivosti, elegantnem dizajnu in dolgi življenjski dobi baterije.
 2. Lenovo: Lenovo je kitajski proizvajalec računalnikov, ki se je specializiral za prenosne računalnike in tablične računalnike. Njihov najboljši produkt je ThinkPad X1 Carbon, ki je znano po svoji trpežnosti, zmogljivosti in funkcijah za poslovne uporabnike.
 3. HP: HP (Hewlett-Packard) je ameriški proizvajalec računalnikov, ki ponuja široko paleto izdelkov, od prenosnih računalnikov do stacionarnih računalnikov in tiskalnikov. Njihov najboljši produkt je HP Spectre x360, ki je znano po svoji elegantnem dizajnu, zmogljivosti in funkcijah za multimedijsko uporabo.
 4. Apple: Apple je ameriški proizvajalec računalnikov, ki ponuja široko paleto izdelkov, od prenosnih računalnikov do pametnih telefonov in tablice. Njihov najboljši produkt je MacBook Pro, ki je znano po svoji zmogljivosti, elegantnem dizajnu in funkcijah za profesionalno uporabo.
 5. ASUS: ASUS je tajvanski proizvajalec računalnikov, ki ponuja široko paleto izdelkov, od prenosnih računalnikov do matičnih plošč in grafičnih kartic. Njihov najboljši produkt je ASUS ROG Zephyrus, ki je znano po svoji zmogljivosti, elegantnem dizajnu in funkcijah za igričarsko uporabo.
 6. Acer: Acer je kitajski proizvajalec računalnikov, ki ponuja široko paleto izdelkov, od prenosnih računalnikov do stacionarnih računalnikov in monitorjev. Njihov najboljši produkt je Acer Swift 7, ki je znano po svoji tančnosti, elegantnem dizajnu in dolgi življenjski dobi bater
 7. ije.
 8. Microsoft: Microsoft je ameriški proizvajalec računalnikov, ki se je specializiral za prenosne računalnike z operacijskim sistemom Windows. Njihov najboljši produkt je Microsoft Surface Book, ki je znano po svoji zmogljivosti, elegantnem dizajnu, 2-v-1 zasnovi in funkcijah za profesionalno uporabo.
 9. Razer: Razer je ameriški proizvajalec računalnikov, ki se je specializiral za igričarske prenosne računalnike. Njihov najboljši produkt je Razer Blade, ki je znano po svoji zmogljivosti, elegantnem dizajnu in funkcijah za igričarsko uporabo.
 10. LG: LG je južnokorejski proizvajalec računalnikov, ki ponuja široko paleto izdelkov, od prenosnih računalnikov do televizorjev in hladilnikov. Njihov najboljši produkt je LG Gram, ki je znano po svoji lahkotnosti, elegantnem dizajnu in dolgi življenjski dobi baterije.
 11. Samsung: Samsung je južnokorejski proizvajalec računalnikov, ki ponuja široko paleto izdelkov, od prenosnih računalnikov do pametnih telefonov in televizorjev. Njihov najboljši produkt je Samsung Notebook 9, ki je znano po svoji zmogljivosti, elegantnem dizajnu in funkcijah za profesionalno uporabo.
 12. Seveda obstajajo številni drugi proizvajalci prenosnih računalnikov, te pa so med najbolj znanimi in priljubljenimi proizvajalci.

Izbrani najboljši prenosniki

Najboljši prenosni računalnik za dom:

Za uporabo doma je pomembno, da ima računalnik dovolj zmogljivosti za osnovne naloge, kot so internetno brskanje, ogled filmov in urejanje dokumentov, hkrati pa je cenovno ugoden. Ena od možnosti bi lahko bil Lenovo IdeaPad 5, ki ima zmogljiv procesor AMD Ryzen 7, dovolj prostora na trdem disku in dobro baterijo.

Cena tega prenosnika se giblje med 600 – 800 €

Najboljši prenosni računalnik za službo:

Za uporabo v službi je pomembno, da ima računalnik dovolj zmogljivosti za poslovne aplikacije, kot so Microsoft Office, ter funkcije, kot so bralnik prstnih odtisov in varnostna kopija. Ena od možnosti bi lahko bil HP Spectre x360, ki ima zmogljiv procesor Intel Core i7, SSD disk in dobro baterijo ter dodatne funkcije, kot so bralnik prstnih odtisov in varnostna kopija.

Cena tega laptopa se giblje med 1200 – 1500 €.

Najboljši prenosni računalnik za šolo:

Za uporabo v šoli je pomembno, da ima računalnik dovolj zmogljivosti za osnovne šolske aplikacije, kot so Microsoft Office, in dovolj prostora na trdem disku za shranjevanje šolskih datotek. Ena od možnosti bi lahko bil Dell Inspiron 15 3000, ki ima zmogljiv procesor Intel Celeron, dovolj prostora na trdem disku in dobro baterijo.

Cena tega laptopa se giblje med 400 – 600 €.

Najboljši prenosni računalnik za igre:

Za igranje iger je pomembno, da ima računalnik zmogljivo grafično kartico, visoko frekvenco procesorja in velik trdi disk. Ena od možnosti bi lahko bil ASUS ROG Zephyrus, ki ima zmogljivo grafično kartico Nvidia RTX, zmogljiv procesor Intel Core i7 in velik SSD disk.

Cena tega laptopa se giblje med 2000 – 2500 €.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja