Vodič za izbiro hladilnika

Ko se odločate za nakup hladilnika, je pomembno, da upoštevate velikost, tip, funkcije in blagovno znamko. Enojni hladilniki so običajno cenejši od kombiniranih hladilnikov in visečih hladilnikov. Funkcije, kot so samodejno odtaljevanje, regulacija vlažnosti, No Frost, LED osvetlitev in avtomatski izklop, lahko prinesejo višjo ceno hladilnika. Blagovne znamke, kot so Samsung, LG, Bosch in Siemens, so običajno dražje od manj znanih blagovnih znamk. Pri uporabi hladilnika pa je pomembno, da upoštevate pravilno namestitev, pravilno temperaturo, pravilno organizacijo hrane, redno čiščenje, redno pregledovanje, varstvo okolja in varnost.

Stvari na katere morate biti pozorni pri izbiri hladilnika:

 1. Velikost hladilnika:
  Pred nakupom hladilnika je pomembno določiti velikost hladilnika, ki jo potrebujete. To je odvisno od števila oseb v vaši družini in količine hrane, ki jo shranjujete.
 2. Tip hladilnika:
  Obstajajo različni tipi hladilnikov, kot so enojni hladilniki, kombinirani hladilniki, viseči hladilniki, itd. Izberite tistega, ki najbolje ustreza vašim potrebam in prostoru.
 3. Energetska učinkovitost:
  Pred nakupom hladilnika se prepričajte, da izberete tistega z visoko energetsko učinkovitostjo, saj bo to znižalo vaše račune za elektriko in bo bolj okolju prijazno.
 4. Funkcije in dodatki:
  Nekateri hladilniki imajo dodatne funkcije, kot so sistem za samodejno odtaljevanje, regulacijo vlažnosti, itd. Izberite tiste, ki jih dejansko potrebujete.
 5. Cena:
  Cenovni razpon hladilnikov je širok, zato se prepričajte, da izberete tistega, ki ustreza vašemu proračunu, vendar ne pozabite, da je pomembno, da se ne žrtvuje kvaliteta zaradi cene.
 6. Za zaključek, preberite preglede in primerjajte različne modele, da se prepričate, da ste dobili najboljši hladilnik za vaš denar.

Tipi hladilnikov

Obstajajo različni tipi hladilnikov, ki se razlikujejo po obliki, velikosti in funkcijah. Tukaj je nekaj glavnih tipov hladilnikov, ki jih lahko izberete:

 1. Enojni hladilnik: Ta tip hladilnika ima samo en del, ki služi kot hladilna enota. Je najpogostejši tip hladilnika in je primeren za manjše gospodinjstva.
 2. Kombinirani hladilnik: Ta tip hladilnika ima dva dela, en del služi kot hladilna enota, drugi pa kot zamrzovalnik. To je primeren za večje gospodinjstva, ki potrebujejo več prostora za shranjevanje hrane.
 3. Viseči hladilnik: Ta tip hladilnika je namenjen za montažo na steno in se pogosto uporablja v manjših stanovanjih ali kuhinjah z omejenim prostorom.
 4. Side-by-side hladilnik: Ta tip hladilnika ima hladilno enoto in zamrzovalnik ena ob drugi. Je primeren za večja gospodinjstva, ki potrebujejo več prostora za shranjevanje hrane.
 5. Fridge-freezer hladilnik: Ta tip hladilnika je podoben enojnemu hladilniku, vendar ima tudi zamrzovalnik. Je primeren za manjša gospodinjstva, ki potrebujejo nekaj prostora za zamrzovanje hrane.
 6. Vino hladilnik: Ta tip hladilnika je specielno zasnovan za shranjevanje vina. Ima nizko vlažnost, konstantno temperaturo in različne police za različne vrste vina.

Izbira tipa hladilnika je odvisna od vaših potreb in prostora, ki ga imate na voljo. Za izbiro pravega hladilnika za vas, je pomembno, da premislite o tem kaj in koliko hrane boste shranjevali in kakšen prostor imate na voljo za namestitev.

Pomembne funkcije in dodatki pri hladilniku

Obstajajo različne funkcije in dodatki, ki jih lahko najdete na hladilnikih. Tukaj je nekaj pomembnih funkcij in dodatkov, ki jih je vredno razmisliti:

 1. Samodejno odtaljevanje:
  Ta funkcija omogoča, da hladilnik samodejno odtaljuje ledeno skorjo, ki se oblikuje v zamrzovalniku. To pomaga ohraniti hladilnik v dobrem stanju in preprečuje, da se hladilnik pregreje.
 2. Regulacija vlažnosti:
  Ta funkcija omogoča, da nastavite vlažnost v hladilniku, kar je pomembno za ohranjanje svežine hrane.
 3. No Frost:
  ta funkcija preprečuje tvorbo ledu v zamrzovalniku, kar pomeni, da ne boste morali redno odtaljevati zamrzovalnika.
 4. LED osvetlitev:
  LED osvetlitev je ekonomična in trajna, omogoča pa enostavno vidljivost hrane v hladilniku.
 5. Multi-air flow sistem:
  ta sistem omogoča enakomerno distribucijo hladnega zraka v hladilniku, kar pomaga ohranjati svežino hrane.
 6. Avtomatski izklop:
  ta funkcija omogoča, da se hladilnik izklopi, ko se temperatura v hladilniku dostigne določeno raven. To pomaga varčevati z energijo.
 7. Dodatne police:
  nekateri hladilniki imajo dodatne police, ki omogočajo boljšo organizacijo hrane in enostavno dostopnost.
 8. Wifi povezavo:
  nekateri hladilniki imajo možnost povezave na internet in lahko upravljate njihove funkcije preko aplikacije na vašem pametnem telefonu.
 9. Vodilne police:
  vodilne police so posebne police, ki omogočajo, da se hladilnik samodejno odtaljuje.

Izbira funkcij in dodatkov je odvisna od vaših potreb in želja. Za izbiro pravega hladilnika za vas, je pomembno, da premislite o tem kaj potrebujete in kakšne funkcije vam bodo pomagale ohranjati hrano svežo.

Najpomembnejše in najboljše blagovne znamke

Obstaja veliko blagovnih znamk hladilnikov na trgu, ki se razlikujejo po kvaliteti, ceni in funkcijah. Tukaj je nekaj najpomembnejših blagovnih znamk hladilnikov, ki so priljubljene med potrošniki:

 1. Gorenje: Gorenje Hisense je domača izbira za nakup hladilnika, blagovna znamka, ki ji slovenci in slovenke zaupamo in se z njo identificiramo. V zadnjih letih je Gorenje naredilo velik preskok pri izdelavi in oblikovanju hladilnikov in je tako v samem vrhu svetovnih proizvajalcev.
 2. Samsung: Samsung je korejska blagovna znamka, ki proizvaja široko paleto hladilnikov, od enojnih do kombiniranih hladilnikov in visečih hladilnikov. So znani po svoji inovativnosti in tehnološki naprednosti.
 3. LG: LG je tudi korejska blagovna znamka, ki proizvaja široko paleto hladilnikov. So znani po svojih energetsko učinkovitih hladilnikih in avtomatskih sistemih za odtaljevanje.
 4. Bosch: Bosch je nemška blagovna znamka, ki proizvaja visokokakovostne hladilnike. So znani po svojih inovativnih funkcijah in tehnologiji, kot so sistem NoFrost in MultiAirFlow.
 5. Whirlpool: Whirlpool je ameriška blagovna znamka, ki proizvaja široko paleto hladilnikov. So znani po svojih energetsko učinkovitih hladilnikih in avtomatskih sistemih za odtaljevanje.
 6. AEG: AEG je švedska blagovna znamka, ki proizvaja visokokakovostne hladilnike. So znani po svojih inovativnih funkcijah, kot so sistem NoFrost in MultiAirFlow ter tehnologiji hladilnikov.
 7. Siemens: Siemens je nemška blagovna znamka, ki proizvaja visokokakovostne hladilnike z inovativnimi funkcijami in tehnologijami. So znani po svojih energetsko učinkovitih hladilnikih in avtomatskih sistemih za odtaljevanje.
 8. Haier: Haier je kitajska blagovna znamka, ki proizvaja široko paleto hladilnikov. So znani po svojih inovativnih funkcijah in tehnologiji, kot so sistem NoFrost in MultiAirFlow.

Izbira blagovne znamke hladilnika je odvisna od vaših potreb in proračuna. Za izbiro pravega hladilnika za vas, je pomembno, da pregledate specifikacije in preglede različnih blagovnih znamk, da se prepričate, da ste dobili kvaliteten.

Koliko stane hladilnik

Cena hladilnika se razlikuje glede na velikost, tip, funkcije in blagovno znamko. Enojni hladilniki so običajno cenejši od kombiniranih hladilnikov in visečih hladilnikov.

Cena enojnega hladilnika se lahko giblje od 200 do 600 evrov. Kombinirani hladilniki se lahko cenijo od 500 do 1500 evrov. Viseči hladilniki se lahko cenijo od 800 do 2000 evrov.

Funkcije, kot so samodejno odtaljevanje, regulacija vlažnosti, No Frost, LED osvetlitev in avtomatski izklop, lahko prinesejo višjo ceno hladilnika. Blagovne znamke, kot so Samsung, LG, Bosch in Siemens, so običajno dražje od manj znanih blagovnih znamk.

Pomembno pa je upoštevati, da hladilnik ni samo enkratna investicija, temveč bo služil več let, zato se izplača investirati v kvaliteten hladilnik, ki bo trajal dlje in bo varčeval z energijo, kar se bo pozitivno odrazilo na vašem računu za elektriko.

Najpogostejša vprašanja pri nakupu hladilnika

 1. Kako izbrati pravo velikost hladilnika?
 • Velikost hladilnika je odvisna od števila oseb v vaši družini in količine hrane, ki jo shranjujete. Za manjša gospodinjstva je enojni hladilnik dovolj, medtem ko so kombinirani hladilniki primernejši za večja gospodinjstva.
 1. Ali je bolje kupiti enojni hladilnik ali kombinirani hladilnik?
 • Izbira med enojnim hladilnikom in kombiniranim hladilnikom je odvisna od vaših potreb in prostora, ki ga imate na voljo. Enojni hladilnik je primeren za manjša gospodinjstva, medtem ko je kombinirani hladilnik primernejši za večja gospodinjstva.
 1. Kaj pomeni energetska učinkovitost hladilnika?
 • Energetska učinkovitost hladilnika označuje, koliko energije potrebuje hladilnik za delovanje. Večja energetska učinkovitost pomeni nižje stroške elektrike in bolj okolju prijazen hladilnik.
 1. Kaj je sistem NoFrost?
 • Sistem NoFrost preprečuje tvorbo ledu v zamrzovalniku, kar pomeni, da ne boste morali redno odtaljevati zamrzovalnika.
 1. Kaj je Multi-air flow sistem?
 • Multi-air flow sistem omogoča enakomerno distribucijo hladnega zraka v hladilniku, kar pomaga ohranjati svežino hrane.
 1. Kaj pomeni avtomatski izklop hladilnika?
 • Avtomatski izklop hladilnika omogoča, da se hladilnik izklopi, ko se temperatura v hladilniku dostigne določeno raven. To pomaga varčevati z energijo.

Na kaj moramo biti pozorni pri uporabi hladilnika

Pri uporabi hladilnika je pomembno, da upoštevate naslednje:

 1. Pravilno namestitev: Hladilnik mora biti nameščen na ravnem in stabilnem tleh in mora biti dovolj prostora okoli njega, da lahko diha.
 2. Pravilna temperatura: Hladilnik mora biti nastavljen na ustrezno temperaturo, ki je običajno med 2 in 5 stopinj Celzija. To pomaga ohranjati svežino hrane.
 3. Pravilna organizacija hrane: Hrano je treba shranjevati v pravilno označenih predelkih hladilnika, tako da se lahko enostavno dostopa do nje.
 4. Redno čiščenje: Hladilnik je treba redno čistiti, da se prepreči kopičenje vonjav in bakterij.
 5. Redno pregledovanje: Redno pregledujte hladilnik, da se prepričate, da deluje pravilno in da ni nobenih težav, kot so težave z odtaljevanjem ali neenakomernim hlajenjem.
 6. Energija: hladilnik je eno izmed največjih porabnikov energije v vašem domu, zato je pomembno, da uporabljate hladilnik s čim višjo energetsko učinkovitostjo.
 7. Upoštevanje navodil proizvajalca: preberite navodila za uporabo, ki so priložena hladilniku, da se prepričate, da ga uporabljate pravilno in varno.
 8. Varstvo okolja: Razmislite o okoljskih vidikih pri izbiri hladilnika in upoštevajte, da so nekateri hladilniki bolj okolju prijazni kot drugi. Izberite hladilnik z visoko energetsko učinkovitostjo in zmanjšajte porabo energije s pravilno uporabo in rednim vzdrževanjem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja