A nice picture of a dog of the breed Cane corso on a grass field

Pasma psa: Veseli Cane Corso

Povzetek:


Cane Corso, znani tudi kot italijanski mastif, je velik in močan pes, ki izvira iz Italije. Ta pasma je znana po svojem zvestem in zaščitniškem značaju, hkrati pa je tudi igriv in prijazen. Cane Corso se odlično ujema z drugimi živalmi in je izredno kompatibilen z otroki. Njegova dlaka je kratka in zahteva minimalno nego. Kljub temu, da je lahko zdrav, se nekaterim predstavnikom lahko pojavijo nekatere zdravstvene težave. Zahteva dosledno vzgojo in trening ter veliko telesno aktivnost. Cane Corso se bo dobro počutil tako v hiši kot tudi v stanovanju, če se mu zagotovi zadostna gibanja.

Splošen opis pasme:


Cane Corso, ki je tudi znan kot italijanski mastif, je velika in močna pasma psa, ki izvira iz Italije. Odrasli samci dosežejo višino od 64 do 68 centimetrov in tehtajo med 45 in 50 kilogrami, medtem ko samice dosežejo višino od 60 do 64 centimetrov in tehtajo med 40 in 45 kilogrami. Imajo močno in mišičasto telo ter izrazit glavni del, ki je sorazmeren z njihovo velikostjo. Njihove oči so temne barve, ušesa pa so običajno odrezana. Cane Corso ima kratko in gosto dlako, ki je običajno črne, sivkaste, sive ali rjave barve.

Splošne značilnosti pasme:


Cane Corso je znan po svojem zvestem in zaščitniškem značaju. So inteligentni, pogumni in zelo samozavestni. Kljub temu so tudi igrivi, prijazni in nežni s svojo družino. So zelo navezani na svoje lastnike in se dobro ujemajo z drugimi živalmi, če so pravilno socializirani. Cane Corso je znan po svoji odločnosti in moči, zato potrebuje dosledno vzgojo in trening od zgodnjega mladička. Pravilen socializacijski program je ključnega pomena za razvoj pravilnega karaktera te pasme.

Karakter in temperament:


Cane Corso je znan po svoji uravnoteženi naravi in ​​močnem temperamentu. So zelo zvesti in zaščitniški do svoje družine, kar jih naredi odličnega psa čuvaja. Kljub temu so tudi igrivi in prijazni, kar jim omogoča, da postanejo odlični družinski psi. Cane Corso potrebuje veliko fizične aktivnosti, da zadovolji svojo energijo, saj so naravno zelo aktivni psi. Kljub temu pa so tudi zelo inteligentni in radi sodelujejo v različnih aktivnostih, kot je na primer šolanje.

Ujemanje z drugimi živalmi:


Cane Corso se odlično ujema z drugimi živalmi, če so pravilno socializirani od zgodnjega mladička. Zaradi svoje zaščitniške narave so lahko zelo ozemeljski, zato je pomembno, da se jih pravilno uči, kako se obnašati v prisotnosti drugih živali. Če se pravilno socializirajo, lahko Cane Corso postanejo dobri prijatelji z drugimi psi in hišnimi ljubljenčki.

Kompatibilnost z otroki:


Cane Corso je znan po svoji prijaznosti do otrok. So zaščitniški, igrivi in nežni, kar jih dela odličnega družinskega psa. Kljub temu je pomembno, da se otrok nauči pravilno ravnati in spoštovati psa ter se izogiba grobemu ravnanju. Kot pri vseh psih je treba otroka vedno nadzorovati v prisotnosti psa, da se preprečijo morebitni nesreči.

Dlaka in nega:


Cane Corso ima kratko in gosto dlako, ki ne zahteva veliko nege. Dovolj je, da jih občasno krtačite, da odstranite odmrle dlake in ohranite njihovo kožo zdravo. Kot pri večini psov je pomembno, da redno preverjate njihove ušesa, oči in kremplje ter jih po potrebi čistite. Cane Corso niso primerni za bivanje zunaj, saj so izredno navezani na svojo družino in potrebujejo tesen stik s svojimi lastniki.

Zdravstvene težave:


Cane Corso je na splošno zdrava pasma, vendar se lahko pojavijo nekatere zdravstvene težave. Med pogostejšimi zdravstvenimi težavami te pasme so displazija kolkov, displazija komolcev in preobčutljivost na določeno hrano. Zato je pomembno, da se pred nakupom psa posvetujete z odgovornim vzrediteljem in zagotovite, da so starši testirani na te zdravstvene težave.

Vzgoja in trening:


Cane Corso je treba dosledno vzgajati in trenirati že od zgodnjega mladička. So zelo inteligentni in hitro se učijo, vendar potrebujejo doslednost in jasna navodila. Pomembno je, da se jih zgodaj socializira in nauči osnovnih povelj, kot so sedi, prostor, pridite in ne. Pozitivna okrepitev je najboljša metoda za trening te pasme, saj so zelo občutljivi na trdo roko.

Zahtevana aktivnost:


Cane Corso je zelo aktiven pes in potrebuje veliko telesne aktivnosti, da zadovolji svojo energijo. Dnevni sprehodi, igre in tek so pomembni deli njihovega dnevnega urnika. Prav tako jim je treba omogočiti duševno stimulacijo, kot je na primer igra z miselnimi igračami ali izvajanje trikov. Neprimerna telesna aktivnost lahko privede do nezaželenega vedenja in težav v vedenju.

Primeren bivalni prostor:


Cane Corso se bo dobro počutil tako v hiši kot v stanovanju, če se mu zagotovi zadostna telesna aktivnost. Kljub temu, da je velik in močan pes, so prilagodljivi in lahko živijo v različnih okoljih, če se jim zagotovi dovolj gibanja. Pomembno je, da imajo prost dostop do varnega in ograjenega vrta, kjer se lahko sprostijo in igrajo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja