Šolske počitnice 2017/2018 – koledar

šolske počitnice 2017/2018

Iščete koledar šolskih počitnic 2018 2019?

Preverite šolski koledar 2019 2020 tukaj

Vprašanje kdaj so šolske počitnice je tako pogosto kot “kdaj bo petek” v svetu odraslih. Ne glede na to, da pridejo vsako leto na bolj ali manj enak čas v letu, je to vprašanje vedno aktualno. Ne glede na to ali gre za krompirjeve počitnice, novoletne ali spomladanske počitnice, vedno želimo to informacijo čim prej. Kajti počitnice res pomenijo veselje in prosti čas.

Spodaj so delovni šolski koledarji za osnovne in srednje šole, na kratko pa povzeta informacija o tem kdaj so šolske počitnice v letu 2017/2018:

Jesenske počitnice – 30.10 – 3.11.
Novoletne počitnice – 25.12 – 2.01
Zimske počitnice (Osrednja Slovenija in primorje) – 19.2 – 23.2
Zimske počitnice (preostali) – 26.2 – 2.3
Prvomajske počitnice – 27.4 – 2.5
Poletne počitnice – 26.6 – 31.8

Zato kar hitro poglejmo koledarje šolskega leta 2017/2018, najprej šolske počitnice za osnovne šole.

2017 petek 1. 9. ZAČETEK POUKA
ponedeljek – petek 30. 10. – 3. 11. JESENSKE POČITNICE
torek 31. 10. DAN REFORMACIJE
sreda 1. 11. DAN SPOMINA NA MRTVE
petek 22. 12. PROSLAVA PRED DNEVOM SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI
ponedeljek 25. 12. BOŽIČ
torek 26. 12. DAN SAMOSTOJNOSTI IN ENOTNOSTI
ponedeljek – torek 25. 12. – 2. 1. NOVOLETNE POČITNICE
2018 ponedeljek – torek 1. 1. – 2. 1. NOVO LETO
sreda 31. 1. ZAKLJUČEK 1. OCENJEVALNEGA OBDOBJA
sreda 7. 2. PROSLAVA PRED SLOVENSKIM KULTURNIM PRAZNIKOM
četrtek 8. 2. PREŠERNOV DAN, SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK
petek – sobota 9. 2. – 10. 2. INFORMATIVNA DNEVA ZA VPIS V SREDNJE ŠOLE
ponedeljek –   petek 19. 2. – 23. 2. ZIMSKE POČITNICE ZA UČENCE Z OBMOČJA GORENJSKE, GORIŠKE, NOTRANJSKO-KRAŠKE, OBALNO-KRAŠKE, OSREDNJESLOVENSKE IN ZASAVSKE STATISTIČNE REGIJE TER OBČIN JUGOVZHODNE SLOVENIJE: RIBNICA, SODRAŽICA, LOŠKI POTOK, KOČEVJE, OSILNICA IN KOSTEL
ponedeljek –   petek 26. 2. – 2. 3. ZIMSKE POČITNICE ZA UČENCE Z OBMOČJA JUGOVZHODNE SLOVENIJE (RAZEN OBČIN: RIBNICA, SODRAŽICA, LOŠKI POTOK, KOČEVJE, OSILNICA IN KOSTEL), KOROŠKE, PODRAVSKE, POMURSKE, SAVINJSKE IN POSAVSKE STATISTIČNE REGIJE
ponedeljek 2. 4. VELIKONOČNI PONEDELJEK
sobota 7. 4. POUK (V SKLADU Z 2. ODSTAVKOM 4. ČLENA PRAVILNIKA O ŠOLSKEM KOLEDARJU)
petek 27. 4. DAN UPORA PROTI OKUPATORJU
petek – sreda 27. 4. – 2. 5. PRVOMAJSKE POČITNICE
torek – sreda 1. 5. – 2. 5. PRAZNIK DELA
petek 15. 6. ZAKLJUČEK 2. OCENJEVALNEGA OBDOBJA ZA UČENCE 9. RAZREDA; RAZDELITEV SPRIČEVAL IN OBVESTIL
petek 22. 6. ZAKLJUČEK 2. OCENJEVALNEGA OBDOBJA ZA UČENCE OD 1. DO 8. RAZREDA; RAZDELITEV SPRIČEVAL IN OBVESTIL;

POUK IN PROSLAVA PRED DNEVOM DRŽAVNOSTI

ponedeljek 25. 6. DAN DRŽAVNOSTI
torek – petek 26. 6. – 31. 8. POLETNE POČITNICE

Seveda je glavno vprašanje, kaj želimo početi ko so šolske počitnice in najti odgovor na to je zelo težavno. Starši mlajših otrok bodo lažje našli zaposlitev za njih, saj različne organizacije pripravljajo dogodke in delavnice, ki so namenjeni mladim. Vsekakor je Zveza prijateljev mladine mesto, kjer se takšni dogodki organizirajo in kjer boste našli tudi informacije o tem, kaj prirejajo druge organizacije. Za primer, Zveza prijateljv mladine Maribor in Zveza prijateljev mladine Moste-Polje sta takšni organizaciji.

Krompirjeve šolske počitnice

Krompirjeve počitnice pogosto izkoristimo za različne izlete v naravo, vse je pa seveda odvisno od vremena. Začetek novembra je lahko izjemno lep in tudi sončen, tako da so izleti na morje ali v naravo še posebej prijetni. Izleti so lahko kraši ali daljši, krajši so čisto super tudi če so le krajši izleti v bližnji gozd. Pogosto se krompirjeve počitnice izkoristijo tudi za uživanje v termah in drugih zaprtih bazenih in nekako otvorijo sezono notranjih bazenov. Najbolj zagreti smučarji pa se podajo na francoske in italijanske ledenike in se že spuščajo po zasneženih strminah visoko v gorah. Pogosto pa družine izkoristijo povezavo s prazniki in med jesenskimi počitnicami obiščejo sorodnike ter ostanejo pri njih nekaj dni, tako da so počitnice še bolj prijetne, obiščejo pa tudi tiste, ki jih ni več med nami in se spomnijo njih.

Super članek o tem kam potovati za jesenske krompirjeve počitnice boste našli tukaj, na spletni strani Nina potuje, kjer je Nina zbrala 11 odličnih idej za potovanje med krompirjevimi počitnicami

Novoletne – božične počitnice

Te počitnice so seveda najbolj zanimive zaradi prijaznih mož, ki otrokom prinesejo darila in veselje v vsako hišo. So izjemno primerne za različna potovanja, res pa je da je cena potovanja čez božične in novoletne praznike lahko zelo visoka. Družine pa želijo po drugi strani biti večinoma doma, zato da lahko obiščejo druge člane družine, predvsem so na urniku obiskov stari starši ter strici in tete, saj se tudi pri njih ustavi dedek mraz in božiček in tam pusti darila. Otroci se iz novoletnih počitnic ponavadi vrnejo pod vtisom daril in polnih krožnikov čez praznike in zato še nekoliko težje zakorakajo v šolo. Prazniki za odrasle so precej krajši kot počitnice za otroke, v zadnjem času smo imeli tudi razprave o tem, ali želimo imeti 2. januar kot dela prost dan (za nekatere je 1. januar pač dan za zdravljenje mačka).

Leta 2017 bo med počitnicami zagotovo močno obiskano kar 2000 kvadratov veliko drsališče v centru Ljubljane. Takšna velika drsališča v centru mesta, ki delujejo kot drsališče v naravi, so postavili v prejšnjih letih tudi v drugih mestih (Dunaj, Zagreb, Bratislava) in so bila ves čas zelo močno zasedena, tako da bo ljubljansko drsališče zagotovo velik uspeh.

Zimske počitnice (februar)

Zimske počitnice so edine počitnice, ki niso datumsko poenotene po celotni Sloveniji. Počitnice razdelijo Slovenijo, tako da se ne tlačimo vsi naenkrat na smučiščih, ki so v času februarskih zimskih počitnic najbolj oblegana. V preteklosti smo že imeli pobude, da bi te počitnice združili, kar bi olajšalo organizacijo, vendar so se ravno zimski delavci pritožili, saj bi jih tako spravili ob velik kos zaslužka, saj bi lahko svoje proste kapacitete razprodali samo enkrat, ne pa dvakrat, kot to lahko naredijo sedaj. Seveda pa je veliko zanimivega tudi za tiste, ki se ne odpravijo na smučanje čez zimske počitnice, saj ponavadi obleži sneg tudi v mestih, ali pa vsaj v okolici mest, tako da lahko zimske radosti uživajo tudi mestni otroci oziroma tudi tisti, ki čez počitnice ostanejo doma.

Poletne počitnice (junij, julij avgust)

Poletne šolske počitnice so najdaljše in so namenjene temu, da si tako učenci, dijaki in študentje, kot njihovi učitelji in vzgojitelji, resno odpočijejo. Dobra dva meseca počitnic med najbolj vročim  delom leta seveda zagotavljajo, da si lahko resno odpočijemo predvsem na morju. Res pa je, da so v tem času najbolj okupirana vsa obmorska mesta zato si nekateri raje omislijo obisk drugih poletnih destinacij, saj je vroče tudi v gorah in jezerih. Ravno jezera so tista, ki postajajo vedno bolj priljubljena destinacija za počitek med poletnimi počitnicami. Če vas zanimajo slovenska jezera je prvo mesto zagotovo spletna stran Moja jezera, kjer boste našli opise vseh slovenskih jezer in podrobne informacije o njih.

Seveda pa tudi med poletnimi počitnicami poteka cel spekter različnih dogodkov, ki so primerni tako za najmlajše kot za starejše počitniške uživače. Poletje je čas festivalov in dogodkov na prostem.

Zgodovina počitnic

Število in trajanje šolskih počitnic se je v zgodovini spreminjalo, seveda je generalno bilo v preteklosti manj počitnic in prostih dni, saj prepričanj, da je potrebno poleg šole (in dela) tudi počivati, ni bilo tako zelo splošno razširjeno kot je danes. V času, ko smo prepričani, da je malčke potrebno ščititi pred preobremenitvami, smo za njih pripravili najrazličnejše odmore, počitnice in proste dni.

Jesenske ali krompirjeve počitnice

Krompirjeve počitnice resnično izhajajo iz tega, da so nastale v času, ko je potrebno na njivah izkopavati krompir. Pa ne le krompir, druga dela na prostem so bila pogosto vzrok, da se otroci enostavno niso pojavili v šoli, saj je bilo potrebno najprej opraviti dela na kmetiji, šele nato je bila odprta možnost odhoda v šolo. Zato so počitnice počasi nastajale na okvirne datume okoli krompirjevih počitnic. Namesto da naključno manjkajo učenci, so enostavno zaprli celotno šolo in se vrnili po tem, ko je večina dela bila že opravljena. Seveda se delo na kmetiji ne konča v enem tedno, tako da je ta rešitev le delno rešila problem, ampak vseeno je nekoliko pomagala.

Poletne šolske počitnice so se tudi spreminjale in še danes lahko vidimo, da ima glavnina prebivalcev posamezne države počitnice ali dopust na enak termin. Tako italijani poznajo t.i. Ferra Gosto, kot tudi Nemci v različnih zveznih državah poznajo tedne v Avgustu, ko se odpravijo na dopust bolj ali manj vsi prebivalci posamezne zvezne države. Ti tedni so v Sloveniji zaznamovani predvsem z velikimi zastoji na cestah in mejnih prehodih.